Kvalitní pálenka ze Dvořiště - reportáž

Kvalitní pálenka ze Dvořiště - reportáž

Kategorie: ZAHRADA

Jedu krásným slunečným zářijovým dnem od Pelhřimova. Mým cílem je dnes odměna za to, že jsem v červnu nenechal opadat třešně do trávy, tedy kvalitní pálenka.Už jsem na samém konci Vysočiny. 



Pár kilometrů za hradem Kámen míjím odbočku na Eš, to ale ještě není ona, až ta další v malebném údolí před rybníkem. Vítá mě ve slunci zářící budova pálenice Dvořiště a krásnou branou vjíždím do dvora.

Ve dvoře potkávám pana Kunsta s obrovským vlčákem a ze dveří pěstitelské pálenice se line omamná vůně kvasu ovoce smíšená s alkoholovým aroma, teplo z kotlů ji ještě umocňuje – radost nasát takovou atmosféru.

O tom, co je kvalitní pálenka, by mohli manželé Kunstovi povídat celé dny, určitě by nebyla nouze o veselé historky s tímto životodárným mokem a jistě bychom dlouhé hodiny dokázali vzpomínat na jednotlivé roky úrody a úspěchů s vynikající pálenkou z nich. Dokladem úspěchů kvalitní pálenky ze Dvořiště je ostatně několik řad diplomů a ocenění, které visí v pálenici.

I letos jsme již získali vynikající ocenění za pálenky, chlubí se paní Kunstová a mne to těší dvojnásob, protože kvůli ní jsem přece tady.

Letošní úroda ovoce přes velké sucho byla dobrá, jen švestek bylo méně. Mnozí zahrádkáři nasyslí všechnu úrodu do sklepa a pak ji v zimě postupně vynášejí na kompost, nebo jsou takoví, kteří než by přiložili ruku k dílu, nechají ovoce bez užitku opadat, toto je největší hřích. Někteří naháží ovoce do sudu občas s tím zamíchají nějakým klackem a pak si v lepším případě tu svojí pálenku nechají vypálit, v horším pokoutně pálí sami. Pochopitelně s důrazem na co největší množství, nikoli kvalitu, dodává paní Kunstová.

Tady ve Dvořišti odpadají pěstitelům starosti s přípravou a pečováním o kvas. Tím, že pálenice vyrábí sdružený kvas ve velkých tancích, je zajištěna jeho kvalita při prokvašení a následně vyšší výtěžnost a kvalita vypáleného destilátu. Manželé Kunstovi mají v pálení 30tiletou praxi a již 13 let používají nové technologie s plynovými hořáky, které rovnoměrností ohřevu a přesným měřením potřebného tepla přispívají k výrobě opravdu kvalitních destilátů.

Destiláty děláme na dvaapadesát stupně, to je nejlepší síla, ta se vám ani v mrazu nezakalí.

V Čechách je stále ještě považována pálenka za něco podřadného, to ve Francii, Bavorsku, Rakousku, Slovinsku a poslední dobou už i na Slovensku považují kvalitní ovocné pálenky za luxusní záležitost.

Lahodný nápoj řízné, přesto jemné chuti, který dává najevo svou vůni i čistotu. Znalci i milovníci vědí, že pravá pálenka, když se nalije do sklenky, zaperlí. Na hladině nápoje se objeví drobné perličky. Voní po kvalitním ovoci, které musí být ke kvasu čisté, bez listí ze stromů, bez stopek a beze stopy hniloby a plísně, která ho ničí. Každý ví, že nejlépe se kvalita pozná rozetřením slzy destilátu na hřbetu dlaně. Lidská kůže bývá bez vůně a udržuje si stabilní teplotu, při níž se z kapky každého vzorku vypařují za stejných podmínek látky v něm obsažené. Zkušený nos pozná, jestli tam nezabloudilo cosi, co by v dobré pálence být nemělo.

Z hovoru nás vyrušili dva muži, kteří vchází s demižony v rukou. Halasně zdraví a prý, že si jdou pro ten jejich kalvados. Paní Kunstová je opravuje, že si nepřichází pro kalvados , ale pro jablkovici.

Ostatně proč říkáme jablkovice, ačkoli někteří nazývají tento produkt kalvádos?

Je v tom zásadní rozdíl, Calvados je pálenka destilovaná z moštu speciální odrůdy jablek pěstovaných v departmentech Calvados, Normandie, Bretaň a Maine. Mošt se dvakrát destiluje a poté nechává zrát v dudových sudech až 25 let. Mimochodem department Calvados, podle nějž má název i pálenka , byl takto pojmenován po španělské galéře El Calvador, která kdysi ztroskotala na skalnatém normandském pobřeží, dodává pan Kunst.

A už do mých demižónků proudí z odměrného válce mých 9 litrů absolutně čiré třešňovice. Už se těším na další návštěvu, nezahálel jsem totiž ani s jablky. Doufám, že jsem všem milovníkům kvalitní pálenky udělal chuť a dovedl je k inspiraci pro léta příští. Pro kvalitní pálenku si jezdím do Dvořiště už 13 let a vždy jsem potěšen jak přátelským přístupem, tak vynikající kvalitou destilátu.

Reportáž - Miloš Vondrák, člen týmu jakbydlet.cz

Zdroj: http://www.lihovar-dvoriste.cz/

Kvalitní pálenka ze Dvořiště - reportáž
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl