Jaký zahradní nábytek zákazníci preferují a jaký materiál si vybrat?

Jaký zahradní nábytek zákazníci preferují a jaký materiál si vybrat?

Kategorie: ZAHRADA

Pomalu, ale jistě se blíží jaro a s prvními slunečnými dny přichází i chuť si sluníčko užít v pohodlí své zahrady či terasy. Vždyť není nad to nasnídat se o víkendu pod širým nebem nebo si večer jen tak posedět s rodinou či přáteli. A je jasné, že toto všechno se neobejde bez zahradního nábytku, o jehož nákupu začíná v této době každoročně mnoho lidí uvažovat.

Pomalu, ale jistě se blíží jaro a s prvními slunečnými dny přichází i chuť si sluníčko užít v pohodlí své zahrady či terasy. Vždyť není nad to nasnídat se o víkendu pod širým nebem nebo si večer jen tak posedět s rodinou či přáteli. A je jasné, že toto všechno se neobejde bez zahradního nábytku, o jehož nákupu začíná v této době každoročně mnoho lidí uvažovat.

 

„Každý rok během března registrujeme počínající zájem o zahradní nábytek. Lidé zkoumají nabídku, berou si domů katalogy a ti nejrychlejší si stihnou v březnu i objednat,“ popisuje Martin Homolka ze společnosti LIFEsport, která na českém trhu exkluzivně zastupuje KETTLER, předního evropského výrobce zahradního nábytku.

 

„Požadavky bývají vesměs stejné – zákazníci chtějí nábytek, který je komfortní, dobře vypadá a jeho cena odpovídá kvalitě. A protože mají lidé čím dál méně času, nechtějí ho příliš strávit údržbou křesílek a stolů,“ dodává Martin Homolka. „Protože už nábytek prodáváme docela dlouhou dobu, pozoruji, jak o něj rok od roku stoupá zájem. Největší nárůst pozoruji u nábytku vhodného na terasy či balkóny. Určitě to souvisí s trendem, kdy lidé vyhledávají nemovitosti, které je alespoň nějak spojují s přírodou, když už mimo město bydlet nemohou nebo nechtějí.“

 

Pokud zákazník uvažuje o koupi zahradního nábytku, musí se ale nejdříve rozhodnout, jakému materiálu dá přednost. Až poté přichází na řadu výběr konkrétního designu a cenové kategorie. S jistou mírou zjednodušení lze uvést, že při nákupu nábytku se lidé podle očekávaného využití rozhodují mezi třemi materiály: plastem, kovem a dřevem.

 

Kettalux, moderní plast

 

nábytek_plast.jpgPlast je ve světě zahradního nábytku jedním z nejpoužívanějších materiálů, a to především díky své ceně. Poslední dobou se ale začíná prosazovat jeho modernější podoba zvaná Kettalux, která je úspěšně kombinována s jinými materiály, nejčastěji s odolnou hliníkovou konstrukcí. Výsledná podoba pak rozhodně nepůsobí dojmem plastového křesílka, které se po pár týdnech rozlomí. Díky velmi pokročilým technologiím ochrany je povrch Kettaluxu vybaven jemnou strukturou nanokrystalků, které zabraňují jakémukoli usazování nečistot hluboko do pórů materiálů. Každý, kdo měl tu „čest“ se seznámit s zčernalým povrchem často používané plastové židle, asi dobře ví, o čem je řeč. Tyto starosti díky výše popsané technologii Nanoclean® odpadají. Nečistoty volně ležící na špičkách krystalků lehce spláchne déšť nebo sprška ze zahradní hadice.

 

Příkladem použití výše popsaného Kettaluxu je sestava Style, jedna z novinek společnosti KETTLER pro rok 2007. Její design vychází z velmi úspěšné sestavy Avantgarde a ozvláštňuje jej barevná kombinace šampaňské metalízy na hliníkové konstrukci a kávový povrch sedací části a područek, které zajišťují variabilní polohování zádové opěrky. Sestavu doplňuje široká nabídka podušek z mikrovlákna, které při doteku imitují kůži a díky vlastnostem použitého materiálu nesáknou třeba omylem rozlité víno.

 

Kov nemusí jenom studit

 

Hliník

 

nábytek_hliník.jpgTento materiál má v oblasti venkovního nábytku velmi dlouhou tradici. Starší generaci stačí zavzpomínat na mladá léta, kdy byl velmi oblíbený lehký kempinkový nábytek s hliníkovou konstrukcí. A právě s těmito produkty začínala společnost KETTLER před více jak padesáti lety. Za tuto dlouhou dobu získala mnoho zkušeností se zpracováním hliníku, a proto je dnes možné navrhovat velmi efektní a designově náročné tvary jednotlivých sestav zahradního nábytku.

 

Hliníkový nábytek se může lišit mnoha parametry, tím nejdůležitějším je síla použitého materiálu. U nejlevnějších modelů, kdy jde většinou o dovoz z asijských zemí, je často používán až nebezpečně tenký materiál, který dosahuje šíře stěny 0,8 mm. Rizikem těchto produktů je brzké narušení konstrukce a znehodnocení celého křesla. Kvalitnější výrobky disponují silou stěn 1,2 až 2 mm, což se samozřejmě projeví na výsledné ceně. Jedná se však již o velmi spolehlivý zahradní nábytek.

 

Hliník lze velmi elegantně opracovávat – na spojích nejsou žádné sváry, vše lze dohladka obrousit a následně vyleštit. Povrchová úprava se provádí stříkáním barvy, v mnoha případech doplněné o metalický lak. O hliníku je známo, že na dotek studí. Proto je často kombinován s hřejivými materiály v místech, kde dochází ke kontaktu těla s kovem, tj. na područkách a sedací části. Těmito materiály jsou nejčastěji dřevo, plast a speciální syntetické výplety v sedací části.

 

Ocel

 

nábytek_ocel.jpgDlouhou tradicí se může pochlubit zahradní nábytek vyrobený z ocelových profilů. Tento materiál má jednu důležitou vlastnost a tou je jeho neuvěřitelná pevnost a dlouhá životnost. Toto platí, pokud byl zvolen kvalitní výrobní proces, tzn. pevné sváry jednotlivých dílů a kvalitní povrchová úprava, která je jedním z nejdůležitějších prvků ocelového nábytku. Není totiž neobvyklé narazit na židli korodující již po první sezóně na zahrádce.

 

Běžnou praxí u levného ocelového nábytku je nanášení práškové barvy elektrostatickou cestou. Značnou nevýhodou této úpravy je fakt, že barva je velmi křehká – netrvá dlouho a v nejvíce namáhaných místech se objeví první mikrotrhlinky, které jsou vstupní bránou pro vlhkost a tím i celkovou zkázu nábytku. Proces koroze se rychle a nenápadně rozšíří pod barvu, která se pak loupe ve velkých plátech. Naštěstí jsou dnes známy důkladnější postupy ochrany kovových částí, například ten s ochrannou známkou Thermosint®.

 

Jedná se o důmyslný systém více ochranných vrstev. Prvním krokem je tzv. fosfátování ocelového podkladu za vysokých teplot, které má za následek rovnoměrnou ochranu povrchu před korozí. V druhé fázi prochází takto ošetřené křeslo lakovací linkou, kdy je výsledkem naprosto hladký a přilnavý povrch pro závěrečnou fázi. V té se ocelová konstrukce ponoří do speciální práškové směsi, jež se skládá z polymerů a hliníkových částí. Následně stačí nános zapéct při vysoké teplotě, čímž se vytvoří vrstva 10x silnější než u práškové brvy. Ta je díky své polymerové podstatě pružná, a proto účinně předchází nebezpečným mikrotrhlinám. Navíc dojde-li k mechanickému poškození, koroze se díky vysoké přilnavosti nešíří dál pod povrchem. A že je kov studený a na slunci pálí? I tento problém Thermosint® řeší.

 

Nerezová ocel

 nábytek_nerez.jpg

Nerezový nábytek patří do velmi luxusní kategorie, je však poměrně zajímavé, že v našich krajinách vzbuzuje u uživatelů minimální zájem. Jedná se spíše o záležitost malé skupiny lidí, kteří vyžadují špičkový minimalistický vzhled a dokáží ocenit vlastnosti nerezové oceli. Z názvu materiálu je totiž jasné, že s důsledky nepříznivého počasí si není potřeba dělat starosti. Nevýhodou nerezu je jeho chladnost na dotek, proto se vyskytuje v kombinaci se dřevem, především s teakem. V některých případech se používá na sedací část hi-tech materiál zvaný Alucobond, což je odolná syntetická látka s příměsí hliníkových částí. Tato kombinace je pak odolná v podstatě na věky.

 

 

 

Dřevo bez starostí

 

nábytek_dřevo.jpgKlasikou mezi materiály vždy bylo a asi i bude dřevo. Mnoho lidí si na své zahrádce nic jiného ani neumí představit. Při koupi je nutné počítat s tím, že dřevo je ze všech používaných materiálů nejcitlivější na vnější vlivy, tzn. počasí a fyzické poškození. Při používání je proto potřeba s dřevěným nábytkem zacházet jemněji, aby se předešlo jeho nechtěnému poškození. Nábytek je také vhodné uklízet před deštěm, nebo ho alespoň přikrýt.

 

Některé dnešní technologie zušlechťování dřeva však velmi dobře odolávají vlivům počasí i z dlouhodobého hlediska. Příkladem budiž Rotimber® od společnosti KETTLER. Ovšem čím lepší péči nábytku nabídneme, tím se úměrně prodlouží doba, po kterou bude vypadat jako nový. U materiálů bez povrchové úpravy, jako je tomu u známého teaku, je vyžadována mnohem vyšší péče, a to v podobě broušení a napouštění dřeva speciálním teakovým olejem. U levnějšího posezení z borovice nebo smrku jsou pak nutné opakované nátěry specializovanými mořidly.

 

Související články:

Teak, dřevo, které má svou „duši“
Renovace a údržba dřevěného zahradního nábytku
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům



bydleti.cz


Životní styl