Jak vyrobit čmelín

Jak vyrobit čmelín

Kategorie: ZAHRADA

Včelí medvídci, čmeláci jsou mírumilovnými, chráněnými a velice užitečnými pomocníky. Rozhodli jste se je přilákat i do vaší zahrady tím, že postavíte útulný čmelín? Poradíme vám, jak na jeho výrobu i kde najít vhodné místo tak, aby se čmelákům u vás líbilo.



Čmeláků v přírodě ubývá, protože v monokulturních polích, lesích a méně pestré krajině nenacházejí dostatek potravy a bezpečných útočišť. Velmi jim škodí používání postřiků a chemických hnojiv. Vhodným založením místa pro čmeláčí kolonii můžete pomoci vybudovat úkryt pro tyto tvorečky, kteří se naopak postarají o plodnost vaší zahrady.

Pár zásad pro čmelíny

Vyrobit čmelín není nic složitého. Čmelín je středně veliká bedýnka s pouze jedním vstupním otvorem a dlouhou chodbičkou, která utvrdí obyvatele o naprostém bezpečí.

Důležité je, aby byl dostatečně tepelně izolován a umístěn v polostínu stromu. Uvnitř nesmí být příliš chladno ani horko a měla by být zabezpečena stálá teplota.

Nezapomeňte, že čmelín musíte umístit na vyšší místo a tak, aby do něj neměli přístup mravenci a ostatní škůdci, kteří dokáží hnízdo oslabit i úplně zničit. Abyste měli jistotu, že se do čmelínu škůdce nedostane, můžete vyrobit pod úl stojan, jehož noha bude obalena lepivou hmotou nebo stojan se vsazenou miskou s olejem.

Čmelák

Jak na to?

Pro výrobu jednoduchého čmelína si připravte 2 cm tlustá dřevěná prkna, která jednoduše sešroubujte (slepte) tak, aby vznikla kostka či kvádr. Ideální vnitřní rozměry na výšku, šířku a délku se pohybují mezi 25 a 30 cm. Prkna dobře utěsněte. Pro lepší izolaci se doporučuje podlahu i vnitřní stěny oblepit polystyrenem.

V polystyrenu vyřízněte pásek, nebo přímo 2 odvětrávací otvory a otvor pro vchod. Vchod je třeba vyřešit tzv. husím krkem, který se natvaruje a povede se podél stran až hluboko do čmelína. Vytvoříte tak bezpečný tunýlek, díky kterému se bude královna cítit bezpečně.

Jako výplňový materiál, aby byl čmelín dokonalý a funkční, zvolte krejčovskou vatu, seno, uschlý mech nebo speciální výplně pro čmelíny. Tyto materiály pomáhají k udržování stálé teploty.

Nezapomeňte také pod vstupní otvor umístit vzletovou a přistávací plošku.

Na střechu si připravte přesně padnoucí desky, které budou čmelík efektivně izolovat a ochrání jej před promočením. Nejvhodnější je připevnit na vnější stranu nepromokavý materiál.

Jak o čmelíny pečovat?

Na zimu, když čmeláci zmizí, vyměňte přírodní materiál za nový a čmelín dokonale vyčistěte. Ujistěte se, že v podestýlce nejsou škůdci, aby byli na jaro čmeláci v obydlí v bezpečí. 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Jak vyrobit čmelín - Autor:  13. 4. 2020
 Obrázek nic? - Autor: Karel 6. 5. 2020

     



bydleti.cz


Životní styl