Jak si zařídit zahradní chatku či dřevěný domek?

Jak si zařídit zahradní chatku či dřevěný domek?

Kategorie: ZAHRADA

Vyložené nohy, šálek kávy v ruce a příjemný relax po práci v harmonickém prostředí. Ideální představa, že? Takový relax a dobití baterek nemusí být jen představou, může být skutečností. Za takovým dokonalým odpočinkem nemusíte nikam chodit a můžete si ho užívat přímo doma. Zahradní chatky či dřevěné domky poskytují ideální místo pro relaxaci a rekreaci. Jak si je zařídit tak, abyste v nich cítili co nejlépe?



K dokonalému odpočinku přispívá i prostředí, ve kterém se nacházíme. I ze psychologického hlediska čistota prostoru a příjemná atmosféra mají vliv na to, jak se cítíme. Proto způsob, jakým si místo, na kterém oddychujme, zařídíme, hraje důležitou roli při rekreaci. Výjimkou nejsou ani zahradní stavby, které se častokrát využívají právě k odpočinku, trávení volných chvil ať už osamotě nebo s rodinou či přáteli, rekreaci či volnočasové aktivity. Zahradní chatky či zahradní domky nejsou jen obyčejnými dřevěnými "boudami". Dnes dokáží být moderním a estetickým doplňkem do zahrady s množstvím praktických funkcí. Postavit zahradní stavbu je v současnosti už maličkost a je to možné i do 24 hodin. Jak si tedy vytvořit místo, na kterém můžete bez problémů vypnout od všech starostí, povinností a pořádně si odpočinout?

zahradní domek

Zahradní stavba by měla odrážet váš vkus

Při zařizování zahradních staveb, jakými jsou zahradní chatky či dřevěné domky se především držte svých preferencí, oblíbených stylů, preferovaných barev ale i materiálů. Domek či chatka a jejich zařízení by měly být v souladu s vaším vkusem, aby vás při odpočinku v nich nic nerušilo ani neznervózňovali. Dopředu si promyslete, co ve vás vyvolává příjemné pocity, jakým barvám dáváte přednost, které materiály na vás působí příjemně a které naopak rušivě. Zkuste si odpovědět na otázku, v jakém prostředí byste se cítili nejlépe a nejvíce uvolněně a podle toho zařizujte i svou zahradní chatku či dřevěný domek.

Vyberte si svůj styl

Pokud se chystáte zařizovat zahradní stavbu, pomoci vám mohou i jednotlivé styly. Mohou být pro vás jakousi nápovědou či usměrněním při výběru barev, materiálů, doplňků či dekorací. Oblíbeným a často využívaným stylem zejména při zahradních stavbách je rustikální nebo jinak venkovský styl. Spojuje v sobě využití přírodních materiálů, jakým je dřevo, len, vlna, kov ale i kámen. Charakterizuje ho spojení s přírodou a využívá barvy země, jakou je hnědá, modrá, zelená či červená. Rustikální styl vnese do vaší zahrady útulnou a příjemnou atmosféru, často využívanou právě na místech určených k odpočinku. Pro dřevěné domky a zahradní chatky se dokonale hodí i provensálsky styl. Pokud máte rádi romantiku na francouzském či italském venkově, tento styl je jako stvořený pro vás. Pro milovníky jednoduchosti, čistých linií a neutrálních barev je zas jako stvořený minimalistický styl či skandinávský styl. Jejich společným znakem je čistota prostoru, tvarová jednoduchost i čistota linií. Skandinávský styl v sobě navíc spojuje rysy severských zemí a je typický spojením s přírodou. Kromě zmíněných stylů se v poslední době těší oblibě i hygge styl, který je spojením designu a životní filozofie. Jeho hlavním cílem je vytvoření prostoru, který je pohodlný a příjemný, určený na společné chvíle s rodinou nebo blízkými přáteli.

Při zařizování chatky či domku nezapomeňte ani na nábytek, který by měl být kvalitní, aby vám sloužil co nejdéle. Doplňky a dekorace si vybírejte podle vašeho vkusu, případně v závislosti na vybraném stylu. Dřevěné domky či zahradní chatky už dávno nejsou jen nějakými "boudami" určenými k uskladňování nářadí či nepotřebných věcí, které už doma nevyužijete. Dřevěné domky a zahradní chatky mohou být vkusným, elegantním a pěkně zařízeným doplňkem do zahrady, který vám poslouží jako ideální místo s příjemnou atmosférou, ať už budete chtít odpočívat, věnovat se vašim zálibám či trávit čas s blízkými.

Zdroj fotografie: Depositphotos.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl