Jak se zbavit slimáků?

Jak se zbavit slimáků?

Kategorie: ZAHRADA

Dvanáct jednoduchých tipů, jak se zbavit slimáků ve vaší zahradě.



Není nic horšího, než vidět vaši zahradu přemnoženou slimáky. Nejen, že slimáci mohou projít všemi vašimi sazenicemi během několika minut, ale mohou také zničit vaše oblíbené Bohyšky (hosta) nebo Stračky (delphinium) během dne.

Slimák je hermafrodit, což znamená, že mají reprodukční systémy mužského (samčího) i ženského (samičího) pohlaví a mohou se mezi sebou spojit. Každý slimák může produkovat až 36 vajec, několikrát ročně. Dosáhnou dospělosti asi za šest týdnů a některé druhy mají životnost 2-6 let. Začátkem slimáci prudce rostou. Některé z nich dosahují 10 palců. Představte si, že se setkáte s jedním z těch větších v létě.

Slimák

Mají neukojitelnou chuť k jídlu a krmí se hlavně v noci. Denně může sníst dvakrát svojí hmotnost. Nevím, kdo si dal čas spočítat jeho zuby, ale říká se, že mají 27 000 zubů.

Slimáci jsou jedním z nejvíce ničivých a obtížných škůdců na kontrolu, ale hrají důležitou roli v ekologii tím, že jedí rozkladnou hmotu.

Milují tmavé, vlhké skvrny. S ohledem na tuto skutečnost je třeba nejprve odstranit stanoviště čištěním. Pravidelně si okopávejte zahradu jako slimáci. Jejich vejce se většinou nacházejí pod plevelem. Je důležité odstranit veškerý odpad se zeleniny. Všechny slimáky (mrtvé či živé) házejte do kompostu. Živí zůstávají a pomáhají rozkládat kompost. To dokazuje, že je aspoň v téhle věci dobrý. Mrtví jsou plní bílkovin, proto neuškodí, když je hodíte do kompostu.

Slimák

Rostliny odolné vůči slimákům zahrnují Plamenka (Phlox), Zvonek (Campanula), Denivka (Hererocallis) a Máta (Mentha).

Zde jsou některá řešení:

1. Slimáci se vyhýbají tomu, aby se plazili po něčem suchém a prašném. Vadí jim také něco, co by je poškrábalo, jako je vápno, křemelina, štěrk, hrubé piliny nebo písek. Tyto velké překážky dělají velké problémy slimákům.

2. Epsomská sůl pomůže odradit Slimáky a také pomáhá předcházet nedostatku hořčíku ve vašich rostlinách.

3. Ocet je dobrá přísada pro stříkačky slimáků a odstranění slizu.

4. Rozšiřte sůl okolo vašich rostlin. Sůl je vysuší, takže nebudou v blízkosti rostlin.

5. Shromažďujte vlasy člověka, psa nebo kočky a dávejte je kolem rostlin. Slimáci, ale také plazy budou odrazeni k nějakému bližšímu kontaktu s rostlinami.

6. Když najdete stopový sliz, zničte stopu tak, aby se ostatní slimáci nesetkali. Budou navzájem sledovat cestu. Existují také rostliny, které slimáci nenávidí jako silný zápach mátou, pažitkou, česnekem, náprstníkem, kakostu a feniklem. Zasaďte je po okraji svojí zahrady, abyste slimáky udrželi venku. Tyto rostliny také odrazují japonské brouky.

7. Dejte kamenné cesty podél svých záhonů.

8. Dejte měděné fóliové bariéry kolem rostlin, které slimáci jedí. Když je slimáci překročí, dostanou malý šok. Funguje to také u hlemýžďů.

9. Pokud se slimáci nacházejí ve vašich květináčích, položte vazelínu okolo základny a vrcholů vašich rostlinných kontejnerů a sledujte, jak se sklouzávají a sklouzávají.

10. Naplňte mělkou misku s pivem a počkejte přes noc. Slimáci to milují. Za 2-3 dny misku můžete zkontrolovat a zjistíte, že se slimáci utopili.

11. Mezi další metody patří 1 díl čpavku na 3 díly vody. Stříkací pistoli naplníte směsí a můžete si vyrazit na lov. Během několika minut je po slimákovi

12. Po jídle si svou ½ grapefruitu vezměte na zahradu. Je to taková menší pastička. Otočte ho vzhůru nohama, po té, co uděláte 1 až 2 díry na boku. Tím zajistíte přístup slimáků dovnitř. Slimáci Obdivují grapefruity, takže se rozhodně shromáždí ve vnitřku kvůli jídlu. Díky této metodě, nechají vaše rostliny. Posbírejte grapefruit a vložte do koše.

grapefruit

Pokud máte nějaký postřeh nebo jiný způsob odstranění slimáků, sdělte nám ho pod článek do komentářů.

Autor: Lukáš Vilímek


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Slimaci - Autor: Kamila 16. 4. 2019
 Na slimaky - Autor: Jana P 17. 4. 2019
 Slimaci - Autor: Kamila 24. 4. 2019
 Slimáci - Autor: Denisa Krátká 22. 4. 2024

     



bydleti.cz


Životní styl