Jak se zbavit mšic

Jak se zbavit mšic

Kategorie: ZAHRADA

Kdo jsou ty malé zelené potvůrky na vašich rostlinách? Pravděpodobně mšice! Zde je pár rad a triků, jak identifikovat a ovládat mšice v zahradě. 



Mšice jsou malé (dospělí jsou pod ¼ palce) a pouhým okem jsou často téměř neviditelní. Různé druhy mohou být bílé, černé, hnědé, šedé, žluté, světle zelené nebo dokonce růžové! Některé mohou mít voskový nebo vlněný povlak. Mají hruškovitá těla s dlouhými anténami; nymfy vypadají podobně jako dospělí. Většina druhů má dvě krátké trubice (nazývané rohovky) vyčnívající z jejich zadního konce.

Poškození mšicemi

Nymfy a dospělí se živí rostlinnými šťávami, napadají listy, stonky, pupeny, květiny, ovoce a / nebo kořeny, v závislosti na druhu. Některé, jako například mšice zelená, se živí různými rostlinami, zatímco jiné, jako je například mšice růžová, se zaměřují na jednoho nebo jen na několik hostitelských rostlin.

Hledejte znetvořené, zvlněné, zakrnělé nebo zažloutlé listy. Nezapomeňte zkontrolovat spodní stranu listů; mšice se tam rády schovávají.

Pokud jsou listy nebo stonky pokryty lepivou látkou, je to známkou toho, že mšice mohla popíjet mízu. Tato „medovice“, sladká tekutina produkovaná hmyzem jako odpad, může přilákat další hmyz, jako jsou mravenci, kteří shromažďují látku pro potraviny. Když se mšice živí stromy, jejich medovice může spadnout na auta, venkovní nábytek, příjezdové cesty atd.
Medovník může někdy povzbudit plísňový růst zvaný špinavá plíseň, což způsobuje, že větve a listy vypadají černé.

Kvůli krmení mšic může dojít ke zkreslení nebo deformaci květin nebo ovoce.

Některé druhy mšic způsobují zánik kořenů nebo listů.

Mšice mohou přenášet viry mezi rostlinami a také přitahovat další hmyz, který na nich kořistí, jako jsou slunéčko sedmitečné.

mšice

Jak se zbavit mšic

- Zkuste stříkat studenou vodu na listy; Někdy všechny mšice potřebují chladný výbuch, který je vyřadí z provozu. To je zmate a ony nejsou schopny pak najít cestu zpět do stejné rostliny.

- Pokud máte velkou invazi mšic, posypte je moukou.

- Použijte na ně olej, insekticidní mýdla nebo zahradnické oleje. Ty jsou účinné proti mšicím. Nezapomeňte postupovat podle pokynů uvedených na obalu.

Mšice se často můžete zbavit otřením nebo postřikem listů rostliny jemným roztokem vody a několika kapkami mýdla na nádobí. Mýdlová voda by měla být znovu aplikována každé 2-3 dny po dobu 2 týdnů.

Jedna varianta této směsi mýdla a vody zahrnuje kajenský pepř: Smíchejte společně 1 litr vody, 1 lžička tekutého nádobí a špetku kajenského pepře.

Křemelina je netoxický organický materiál, který zabíjí mšice. Nepoužívejte ji však,když rostliny kvetou; je to také škodlivé pro opylovače.

Jak se bránit mšicím

Užitečný hmyz, to jsou brouci, krajky a parazitní vosy, jenž se živí mšicemi. Doplňkové populace těchto hmyzů lze objednat online a měly by pomoci udržet mšice na uzdě.

Mšice jsou zvláště přitahovány hořčicí a nasturtiem . Tyto rostliny zasaďte do blízkosti hodnotnějších rostlin jako pasti pro mšice. (Pravidelně kontrolujte rostliny pastí, aby populace mšic nepřekročily k vašim hodnotným rostlinám).

Česnek a pažitka odpuzují mšice, když jsou vysazeny blízko salátu , hrášku a keřů růží. 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl