Jak pěstovat koriandr na balkoně

Jak pěstovat koriandr na balkoně

Kategorie: ZAHRADA

Rozmanitost koriandru je nekonečná. Oceníte ji především v kuchyni při přípravě různých pokrmů, kterým koriandr, díky své charakteristické chuti, dodá exotický asijský nádech. Naučit se správně pěstovat koriandr v květináčích není nic složitého. Přinášíme vám několik tipů, jak se správně starat o koriandr, abyste si jeho chuť mohli vychutnat co nejdéle.



Spousta lidí považuje koriandr za velmi náročnou bylinku k vypěstování, ale opak je pravdou. Koriandr se pěstuje na slunných a teplejších místech, i když v opravdu horkých dnech ocení mírný stín. Prudkým slunečním zářením mohou být listy stresovány a hnědnout.

Výsev koriandru probíhá od konce března do začátku září. Nejhodnější produkce listů probíhá od pozdního jara do podzimu. Nejraději má dobře odvodněnou úrodnou víceúčelovou zeminu. Pamatujte také, že koriandr má velmi hluboké kořeny a květináč by tak měl mít i 25 cm na výšku.

Jak se o koriandr nejlépe starat

Zálivku má koriandr nejraději rovnoměrnou a půda rostlinky by neměla nikdy úplně vyschnout. Pokud se vám začnou vinout květy, okamžitě je odstraňte. To zajistí, že rostlina bude mít dostatek energie pro produkci nových chutných listů.

Rostlinku není nutné hnojit ani organickými hnojivy, je nenáročná a spíše by ji to mohlo ublížit.

Při sklízení odebírejte nejdříve dostatečně velké a robustní listy, které utrhněte samostatně, anebo v případě potřeby i se stonkem, který můžete použít pro přípravu jídel také.

Koriandr je všestranná oblíbená a vysoce aromatická bylinka pro přípravu mexických a asijských jídel, především v thajské a čínské kuchyni je neodmyslitelnou součástí spousty pokrmů. Lze použít listy i semena, které nabízejí odlišné lehce citronové chutě, často se používají mleté. Listy mají specifickou nahořklou chuť a nasekané se přidávají do tradičních polévek, salátů a kdekoliv jako ozdoba.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl