Jak pěstovat cukety

Jak pěstovat cukety

Kategorie: ZAHRADA

Cukety jsou velmi zajímavá letní zelenina. Snadno se pěstují a jsou chutné i za syrova. Proto mají i velký význam v RAW stravě. Tedy v živé stravě.



Obyčejní smrtelníci pak z cuket například vaří lehké, snadno stravitelné obědy. Z cuket se dají i připravovat kompoty, dají se nakládat, atd.

Pěstování cuket není složité

Pěstování cuket není složité. Rostlina je velmi odolná nízkým teplotám, nejdou na ni plísně. Dle mých zkušeností je největším nepřítelem slimák španělský. Mladá rostlinky hubí kompletně, později jen zákeřně odkusuje květy. Tím ovšem dokáže zlikvidovat i 80 % úrody. A to je již tolik, že stojí za to, abychom s tímto nekonečným nepřítelem počítali. Slimák se u nás objevil po otevření hranic, po roce 89. Ne vždy bývají otevřené hranice dobrá věc.

Jak pěstovat cukety

Perfektní je pěstování ve vysokých záhonech.

Perfektní je pěstování ve vysokých záhonech. Ale jde to i jednodušeji. Na zahradě vyrobíme kopeček - kolo jako od auta. Nejlépe hromádku hnoje. Na ni navršíme hlínu. Doprostřed ale vyrobíme dolík. Vznikne nám tak na kopci prohlubeň a nebojme se ji udělat velkou.

Do ní dám na jaře 3 rostlinky. Ideální by bylo, udělat kolem rostlinek pařeniště. Třeba staré okno. V červnu, po oteplení pak pařeniště odstraníme. Zaléváme do dolíku, ideální je podpovrchová zálivka. Vzniklé valy, kolem rostliny pak pravidelně sypeme ekologickými granulemi proti nenasytným španělákům.

Dobrou chuť. A máte to BIO, pěstováno na hnoji. Nemáte - li hnůj, dejte do kopky třeba suchou trávu, listí, podobně jako do vysokého záhonu. Hodně zalévat. Zkuste si vyrobit letní oběd - Bezděk. Te se vyrábí z cuket.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Vysoké záhony. Jak na ně.
Vysoké záhony
Chutná a zdravá raw večeře


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl