Jak pěstovat brambory v pytlích

Jak pěstovat brambory v pytlích

Kategorie: ZAHRADA

Použití pytlů pro pěstování brambor je jednoduché. Zde je návod na pěstování brambor v pytlích. Na bramborách je vnikající to, že je lze pěstovat téměř kdekoli.



A to i když není prostor nebo úrodná půda. Jako například v městském prostředí. K pěstování postačí pastové pytle a zemina nebo kompost. Takto získáme ideální podmínky pro pěstování vlastních brambor na terase, balkoně, na střeše nebo na zahradě.

Co budete potřebovat:

1. Brambory (pokud pěstujete brambory poprvé doporučujeme rané brambory). A to protože budou připraveny ke sklizni dříve než odrůdy pro pozdní pěstování a vyhnou se tak nejhoršímu období plísní

1. Pastové pytle

2. Dobrý kompost (nebo směs kompostu a ornice v poměru 60/40). Ale testována s úspěchem byla i varianta 100 % kompostu. Alternativou je pěstování brambor v posekané trávě, listí, štěpce anebo i v lepence.

Kam umístit pytle na brambory?

Pytle na brambory umístěte na plné slunce. Nejprve si vyberte světlé a teplé slunečné místo, kam umístíte pěstební pytel, pokud možno vyberte místo s alespoň 6 hodinami přímého slunce denně. Většina brambor by se měla vysazovat od poloviny od dubna do května (podle teploty). Ale lze je vysadit již v březnu do skleníku nebo zimní zahrady a pěstovat je buď na místě anebo je po pominutí nebezpečí mrazů přemístit ven.

brambory

Předklíčení brambor

Předklíčení brambor vytvoříte silné výhonky, které podpoří rychlejší zakořenění a lepší růst a dřívější sklizeň. Využít se se box na vejce anebo bedýnka vystlaní slámou. Brambory v teple přibližně do 4 týdnů vyklíčí. Brambory ukládejte tak, aby jejich očka směřovala nahoru, a nechte je na světlém, chladném a bezmrazém místě. Očka brambor jsou drobné pupeny ve slupce, ze kterých vyrůstají nové výhonky.

Sázení brambor

Naplňte pytel do hloubky přibližně 20 cm kompostem nebo směsí zeminy a kompostu. Na vrchol kompostu rovnoměrně rozprostřete 3 nebo 4 sadbové brambory a přikryjte je dalšími 10 cm kompostu. V dolní části pytle udělejte několik menších dírek, aby přebytečná voda měla kam odtéct. Jak rostliny rostou, opatrně přikrývejte výhonky dalším kompostem, abyste zvýšili výnos. Nezapomeňte udržovat kompost vlhký, ale ne přelitý. Občasná vydatná zálivka je lepší než pravidelná lehká zálivka, protože voda se musí dostat až ke kořenům. Nepoužívejte krmiva s vysokým obsahem dusíku, protože ta způsobují nadměrný růst listů na úkor úrody brambor. Od července se může objevit plíseň brambor.

Sklizeň brambor pěstovaných v pytlích

Rané odrůdy brambor by se měly sklízet podle potřeby, protože se špatně skladují. Pozdní odrůdy mohou zůstat v pytlích, dokud je nebudete potřebovat, pytle skladujte v interiéru, abyste se vyhnuli zmrznutí na chladném místě. První rané brambory je nejlepší sklízet v malých množstvích a konzumovat je ihned za čerstva v červnu a červenci. Pozdní odrůdy lze sklízet od září.

7 tajemství pěstitelského úspěchu pěstování brambor v pytlích

Dodržujte těchto 7 bodů, abyste vypěstovali ty nejlepší brambory vypěstované v pěstebních sáčcích.

Nakličte hlízy (aby se vytvořily pevné výhony) na chladném světlém místě před výsadbou, abyste podpořili rychlejší zakořenění a růst.

Pokud chcete urychlit sklizeň, tak pytle začněte sázet ve skleníku nebo zimní zahradě již v únoru a ven je přesuňte, až pomine riziko mrazů.

Všechny brambory se nejlépe pěstují na světlém a teplém slunném místě.

Použijte kvalitní kompost nebo stejnou směs kompostu a zeminy a na dno umístěte vrstvu o tloušťce 4-6 cm. Brambory položte na kompost a přikryjte dalšími 4-6 cm kompostu.

Brambory vyrůstají ze stonku pod povrchem. Proto při růstu přikrývejte listy dalším kompostem nebo směsí hlíny a kompostu.

Při výsadbě smíchejte s kompostem hnojivo na brambory nebo dobré univerzální hnojivo. Udržujte kompost trvale vlhký (ale ne příliš mokrý) a vaše úroda bude mít úspěch.

Ochrana proti škůdcům brambor. Od července může být velkým problémem u později sklizených plodin plíseň bramborová. Pomozte v boji proti této houbové chorobě tradičním ochranným fungicidem, který je k dispozici v e specializovaných prodejnách.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl