Jak nejlépe napojit žíznivou zahradu

Jak nejlépe napojit žíznivou zahradu

Kategorie: ZAHRADA

V teplých slunečných dnech země vysychá doslova před očima. Nejlépe je to vidět na zahradách, které je třeba zalévat víc než jindy. Někomu k tomu možná ještě stačí stará zahradní konev, ale spousta lidí už přišla na to, že je lepší šetřit si čas a záda a namáhavou práci rádi přenechají zahradním čerpadlům.

cerpadlo-008.jpgZalévání a zavlažování

 

Zahrada a zvlášť zeleninové a květinové záhony jsou po celé léto doslova nenasytné, což je dnes už pěkně drahý špás. Štěstí má každý, kdo má přístup k přirozenému zdroji vody a může tak využívat na závlahy vodu z potoka, studny či nádrže na dešťovou vodu. Zahradní čerpadla s elektrickým či spalovacím motorem se díky dostatečnému průtoku a výtlaku hodí k zalévání nejlépe. Tato přenosná čerpadla s hmotností 7-12 kg zvládnou nejen kropení pistolí, ale i větší zavlažovací systémy s několika postřikovači. Odstředivá zahradní čerpadla běžně zvládnou čerpat vodu z hloubky do 7 m pomocí sací hadice s košem. Pokud chcete mít jistotu, že při poklesu vody ve zdroji nebo vypnutí pistole či zavlažovacího systému nepoběží čerpadlo nasucho, je dobré zakoupit si automatického hlídače. To je malá elektronická vodárna, kterou lze připojit k zahradnímu čerpadlu. Ohlídá nejen dostatečný tlak ale i průtok vody.

 aquacontour1.jpg

Kdo za vás zalije?

 

Asi nejvýhodnější způsob zavlažování zahrady je vybudování systému řízené závlahy, který je seskládán z několika šikovných pomocníků. Předem je dobré poznamenat,  že vložená investice se velmi rychle vrátí v podobě ušetřeného času a peněz. Zahrada je totiž zavlažována pouze tehdy, kdy je to skutečně potřeba a to i v době, kdy byste to sami nezajistili. O vše potřebné se totiž starají zavlažovací počítače, které mají snadné programování. Umožňují navolení hned několik zavlažovacích cyklů denně, které můžete nastavit od minuty po 9 hodin a 59. Při řízeném zavlažování se také spotřebuje méně vody. Stačí připojit čidlo půdní vlhkosti, které je založené na principu elektrotechnického měření teploty. Na základě měření rozdílů v teplotě půdy je tak schopno kontrolovat délku a potřebu zavlažování. Takže spustí vodu jen tehdy, kdy je to skutečně potřeba.

 

S čím budete kropit přesně

 

aquacontour-planek2.jpgV představách milovníků přírody je zahrada nejčastěji hodně členitá s mnoha útulnými zákoutími k odpočinku. Ovšem čím je plocha nerovnoměrnější, tím obtížnější je zavlažování. Aby se voda dostala každého zákoutí, je potřeba často strategicky umístit celé řady zavlažovačů. Kdo má jen jeden, musí ho stále stěhovat. Přesněji musel, protože firma Gardena vyvinula nový zavlažovat, který kopíruje každý obrys zahrady.

 

Víceplošný zavlažovač AquaContour Automatic je určený pro nepravidelné plochy do 380m2.  S jeho pomocí lze zavlažovat i velmi členité zahrady plošně, ale přesně podle obrysů, aniž by bylo nutné zadešťovač víckrát přemístit. Po jediném naprogramování zavlažovač zasáhne  téměř  každý kout zahrady. Programování je přitom velmi jednoduché. Stačí jen pootočit hlavu zavlažovače na požadovaný obrysový bod a ručně pomocí tlačítka plus nebo minus vkládat příslušné obrysové body. Uložit lze až 50 obrysových bodů jeden po druhém tak, aby se přesně pokryla zavlažovaná plocha. Tímto způsobem se tedy vláha dostane pouze tam, kde je skutečně zapotřebí. Protože je zavlažovač Aquacontour Automatic určený k nadzemnímu použití  přenosný, lze ním velmi přesně a úsporně zavlažovat  hned dvě plochy. Pamatujsi totiž dva různé tvary ploch, které je možné kdykoliv vyvolat z paměti. Tak sním zvládnete kropit jak zahradu za domem, tak  i předzahrádku.

 

image-2008a.jpg

 

Popisky:

 

Žena s čerpadlem v popředí.

Ušetřete si čas a záda a namáhavou práci se dodávkami vody pro trávník a záhonky přenecháte zahradním čerpadlům.

Foto: Mountfield

 

Počítač s čidlem vlhkosti

Moderní zavlažovací počítač C1060 PLUS s napojeným čidlem půdní vlhkosti spustí i při naprogramování zavlažování jen tehdy, když to bude skutečně potřeba.

Foto: Gardena

 

Aquacontour plánek

Víceplošný zadešťovač Aqoucontour Automatic zvládne jakkoliv členitou zahradu do velikosti 380m2.

Foto: Mountfield


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl