Jak na úpravu živého plotu

Jak na úpravu živého plotu

Kategorie: ZAHRADA

Příprava na léto je v plném proudu. Kromě sekání trávy a úklidu pozemku nesmíme zapomenout ani na úpravu živých plotů. Připomeňme si proto základní typy zahradních nůžek a postup práce při prvním střihu.



Stříháme živý plot

Při samotném stříhání dobře dostupného a nepříliš vysokého živého plotu začínáme nejprve bočním svislým stříháním. Stříháme obloukovými pohyby směrem nahoru a zpět. Těmito pohyby a použitím obou stran nože se živý keř stříhá nejprve svisle z boku. Následně postupujeme pomalu dopředu. Jakmile máme hotovo, přistoupíme k hornímu střihu, kdy vedeme nožovou lištu vodorovně pod úhlem 0 až 10 stupňů a srpovitými pohyby odstraňujeme ostříhaný materiál.

Střih po vysazení živého plotu

Po vysazení živého plotu je důležité zastřihávat už mladé rostlinky na požadovaný tvar. Přitom by měl zůstat nepoškozený hlavní výhon do té doby, než živý plot dosáhne požadované výšky. Všechny ostatní výhony se sestřihnou na polovinu. Aby zabránili neestetické vadě, kdy budou spodní větve holé, měli byste stříhat živý plot do lichoběžníkového tvaru. Pokud to nedodržíte, bude mít spodní část živého plotu málo světla.

V době růstu je nezbytná pravidelná péče. Doporučuje se napnout provázek pro získání dlouhé přímé linie. Pokud živý keř přece jen někdy ztratí požadovaný tvar, pomůže velmi razantní sestřih. Ale pozor, ne každý druh dřeviny takový zásah snese. Zvláště jehličnany reagují citlivě na masivní sestřih odrostlých starších částí.

živý plot

Rady jak pečovat o nůžky na živý plot:

Ostrý řezný nástroj je základem úspěchu

Zní to možná banálně, ale zuby musí být ostré. Pro naostření se používá plochý pilník. Po několikeré úpravě pilníkem je potřeba vyhledat profesionální servis, který dodá pilníku opět správnou geometrii zubů. Ta je rozhodující pro správný výkon řezné plochy.

Čistěte řezný nástroj

Po skončení práce očistěte nůžky. K namazání kluzných ploch na řezném nástroji je potřeba použít speciální přípravek, jehož úkolem je rozpuštění pryskyřice a namazání kluzných ploch.

Zachovejte správné pořadí

Vždy začněte nejprve z boku a teprve potom zastřihněte horní část živého plotu.
Bezpečnost především
Nezapomeňte na správné oblečení a ochranné pomůcky, jako jsou brýle, rukavice nebo například sluchátka.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Realizace zahrad Špička - Autor: host 5. 9. 2013
 pomoc - Autor: Luke 24. 10. 2014

     



bydleti.cz


Životní styl