Jak a proč vyrobit samozavlažovací truhlíky?

Jak a proč vyrobit samozavlažovací truhlíky?

Kategorie: ZAHRADA

Samozavlažovací truhlík je samozřejmě vynález, známého zahradníka, televizní hvězdy, pana Lebiše. Kdo by to nevěděl, že. Vynalezl jej někdy v roce 1985. Účelem bylo, aby bylo možné pěstovat rostliny na balkoně a mít zásobu vody na několik dní. Tedy bezobslužný provoz.



Časem se zjistilo, jak perfektní věc, samozavlažovací truhlík je, a začal se používat i do zahrad. Umožňuje málo pracné pěstování květin a zeleniny s vysokou úrodou. A mnohdy velmi esteticky a efektivně. Je zde zásoba vody na několik dní, často zvýšená odolnost proti slimákům, lepší využití prostoru a slunce, vyšší úroda. I lepší využití substrátu. i vyšší odolnost proti kroupám a bouřkám. Substrát dáváte přímo ke kořenům požadovaných rostlin, místo, abyste jej rozházeli po zahradě. Umožňuje i snadné hnojení, třeba pomocí výluhů z plevele.

truhlíky

Samozavlažovací truhlíky

Na trhu je dnes všechno možné. I samozavlažovací truhlíky, které nefungují. Je to dáno nejčastěji složením a funkcí knotu. Lebišův knot je nejlepší. Pokud vyrábíte samozavlažovací truhlík, je výhodné, koupit knoty u p. Lebiše. (http://www.lebis.cz/)

To je taková rada do života: "Chcete-li být úspěšní, spolupracujte s těmi nejlepšími." Již staré české přísloví říká totéž: „Proč chodit ke kovaříčkovi, když můžete jít přímo ke kováři“.

Letošní jaro je vysoce atypické. Běžní zahrádkáři si stěžují, že nic nevypěstovali. Nic letos neroste. "Bodejť by ne, říkal mi včera osobně p. Lebiš, vždyť 1. červnová noc měla v Boskovicích, což je u Brna, teplotu + 3°C. Dost lidí si stěžuje, že jim nevzešla mrkev a podobně ze semen kupovaných v marketu". Rajčata, která již měla mít výšku 1,5 m, mají teprve 30–50 cm, zelenina bude asi letos drahá. Všude je jen plno trávy. Kdo má kravku, má pastvy dost.

A jsme u jádra věci.

Zelenina, kterou koupíte v marketu, mnohdy ani slunce neviděla. Trhá se zelená, nedozrálá a tahá se přes celou Evropu. Ve srovnání s tím, co vypěstujete na zahrádce, je chutné, dozrálé, plné vitamínů. A lidi dnes, po pandemii, začínají o zdraví dbát. Stále více se pěstují i bylinky. Lidé daleko více investují do svých domů, zahrad a bytů. A samozavlažovací truhlík umožňuje pěstovat potraviny i na malé ploše.

truhlíky

Systém pěstování

Na fotce třeba vidíte systém, jak vypěstovat 2 000 rajčat na 1 m2. Domácí pěstování zeleniny může být i velmi výnosné. Právě kvůli zahrádkářsky slabému jaru je nutno nasadit nové účinné zahrádkářské technologie. Samozavlažovací truhlíky. Aktuální jsou kalfasy. Nádoby na maltu. Velké truhlíky. Pokud do nich pouze nasadíte rostliny, shnijí vám. Zvláště letošní jaro, kdy hodně prší, a i majitelé fotovoltaických elektráren si stěžují, že málo svítí slunce. Postačuje z boku navrtat díry.

Jak říká p. Lebiš:" Je zde vysoká vrstva substrátu, která si sama podrží vlhkost". Jednoduché a efektivní řešení.

zajímavé jsou i popínavé jahody. Na jednom jahodníku lze vypěstovat 5–10 kg jahod. Váš balkon, třeba i v paneláku, tedy snadno můžete přeměnit na jahodové království. Ono, jde i o peníze. Lidé se na internetu chlubí, že na balkonu v paneláku lze vypěstovat až 120 kg zeleniny. Třeba rajčata Kameničany se v plném létě prodávaly loni i za 4 eura, a lidi to kupovali. No jo, ale vy tam můžete mít i dražší zeleninu, jako papriky, jahody, salát…Já osobně pomýšlím na 15 popínavých jahodníků na balkoně. Uvidíme.

Jak vyrobit samozavlažovací truhlík z kalfasu

Pokud si vyrobíte dvojité dno s knoty, máte samozavlažovací truhlík se zásobou vody na několik dní. Což je pravý účel samozavlažovacího truhlíku. Aby lidem rostly rostliny i na chatách a chalupách, když tam týden nejsou. Já jsem použil kalfas. Samozřejmě Lebišovy knoty. Pod dno jsem dal trubku HT 75 mm. Další trubkou HT se bude napouštět voda. Do dna jsem přišrouboval i šroubovici - závitovou tyč 6 mm, která bude sloužit jako opora rajčeti tyčkovému, nebo jako držák sítě pro popínavé jahody. Dolní část nádoby bude sloužit nejen jako akumulace vody ale ve vodě bude i akumulované teplo.

Je třeba se toho nebát, a jít do toho. Podle průzkumů, 4 z 10 Čechů si pěstují vlastní ovoce a zeleninu. Na zahrádkách se vypěstuje až 28 % ovoce a zeleniny spotřebované v ČR ! Nyní se dokonce schválil Zahrádkářský zákon. Zahradničení je tedy důležitou složkou života v ČR. Díky novým pěstebním technologiím, které přinášejí větší úrodu a méně práce, díky růstu cen potravin a poklesu kvality průmyslové potravy a propadu postcovidové ekonomiky, bude zahrádkaření stále více IN.

truhlíky

Moudrost

Zde bych přidal něco z citátů slavných: „Když ovládáte ropu, ovládáte národy. Když ovládáte potraviny, ovládáte lidi.“ — Henry Kissinger

No jo, "hlad je velký učitel. A zima ještě větší, to zjistili i Němci pod Stalingradem." Ing. Rudolf Vítek

musí být potravinově soběstačný." říkal již Tatíček Masaryk. Československo dosáhlo plné potravinové soběstačnosti v roce 1986, o tom se tehdy moc nemluvilo, bralo se to jako samozřejmost. Dnes se na polích pěstuje místo pšenice, ale i místo bývalého exportního špičkového artiklu – chmelu, všude jen řepka.

Dr. Schnabel z Kansasu, v roce 1928 prohlásil: „Hlad nemusí existovat. Byla nalezena cesta, jak jej vykázati z povrchu zemského! Tráva je totiž nejlevnějším komerčním zdrojem vitamínů a minerálů na světě. Nyní si může každý národ vypěstovat tolik potravy, kolik potřebuje.“

A na závěr citát Ing. Pavla Sýkory, energetického auditora, tedy můj: "Neplaťte za to, co můžete mít zadarmo." Protože, Soběstačnost a nezávislost vám dává Svobodu. K čemu by vám byla demokracie, pokud byste neměli svobodu?

Dům, která předběhnul dobu

Například dům na Moravské Sibiři za vodu neplatí nic a za energie směšně málo: Pouhých 1 800 kWh elektřiny, na topení a teplou vodu, to je asi 3 550 Kč ale pozor, za rok, ne za měsíc ! Neznám stejný, nebo lepší dům, který by měl stejnou, nebo nižší spotřebu elektřiny bez fotovoltaiky a bez teplovodních solárních kolektorů. Dodává firma www.masterenergy.cz

Dům vlastně 30 let předběhnul dobu. Pokud by se doplnil několika málo fotovoltaickými solárními kolektory, dosáhnul by nulové uhlíkové stopy, tedy uhlíkové neutrality, kterou bude zbytek Evropy dohánět až do roku 2050.

truhlíky

domě je tepelné čerpadlo s měděným zemním kolektorem a velkou zahradou, asi 50 slepic, plánuje se rybníček na pstruhy. Měď je měď. Takový soběstačný dům je nejlepší řešení na důchod. Jde o kvalitu života, nejen v důchodě, ale i před důchodem. Jak vidíte potravinová a energetická soběstačnost není až tak složitá věc. Mít zadarmo potraviny, energie a vodu nemusí být složité, ani drahé. Dům si i fotili redaktoři TZB info, kontroluje jej SFŽP, který na něj dal 435 000,- Kč dotace, lze jej i navštívit v rámci Dne otevřených dveří pasivních domů.

Se samozavlažujícímu truhlíky mám osobně velmi dobré zkušenosti. Snadno a dobře můžete pěstovat zeleninu třeba na psí boudě. Lidé si dnes chtějí na zahradě odpočinout. Ne tam v potu tváře a s motykou v ruce, dobývati chléb svůj vezdejší. Samozavlažovací truhlíky umožňují odpočinek, komfort i úrodu. Spojíte dobré s užitečným. Vaše práce se vám stane zábavou, koníčkem. A samozavlažovací truhlíky umožní mít vysokou úrodu i na chatě nebo chalupě, kam přijedete 1 x za týden. Pokud připojíte Grow LED osvětlení, můžete uvažovat i o celoročním zahrádkaření v interiéru.

dobré být připraven na nejisté dny budoucí, kdy nám naordinovali po době covidu období zeleného údělu. Nevím, jestli se pod tím heslem neskrývá spíše deindustrializace Evropy. Již dnes se Evropa zbavila průmyslu a vyrábí se v Asii. Co s tím udělá takový ucpaný Suez, jsme si již mohli vyzkoušet. "Kdo je připraven, není ohrožen," zní staré baťovské heslo.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: https://www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl