Druhá sklizeň brambor

Druhá sklizeň brambor

Kategorie: ZAHRADA

Brambor hlíznatý (Solanum tuberosum Linné) pocházejí za severoamerické části Nového světa. Ve slovenštině, polštině a moravských nářečích jsou nazývány též zemáky.



U jména zemáky je původ od „země“, český název brambor pochází údajně od zkomoleného „Branibor“. Lilek brambor, též brambor obecný anebo lépe řečeno brambor hlíznatý je víceletá hlíznatá rostlina z čeledi lilkovité, která je pěstována kterak jednoletá plodina. Brambory jsou jednou z nejvýznamnějších zemědělských plodin, větší význam pro naši výživu mají toliko pšenice, rýže a kukuřice setá. Za svoji oblibu vděčí nenáročnosti na okolní podmínky a tím, že mají vysoké hektarové výnosy. Uplatněním v evropském zemědělství na počátku 19. století ochránilo Evropu od cyklických hladomorů a kurdějí. S výjimkou jedlých hlíz je celá rostlina jedovatá. Hlízy brambor mají tu vlastnost, že stále vytvářejí za trochu příznivých podmínek nové hlízy. Jsou to tetraploidi či hexaploidi, tzn. mají nikoli normální 2, ale 4 či 6 sádek chromozomů. Byly domestikovány v oblasti dnešního Peru přibližně 2000 – 3000 let p.n.l. Brambor má dvě centra biodiverzity, tzv. andské centrum (okolí jezera Titicaca), kde rostou kultivary adaptované na podmínky krátkého dne, a chilské centrum v oblasti okolo 40° j. š., s adaptací na dlouhý den. Z chilského centra pocházejí předchůdci kulturních odrůd v Evropě.

brambory

První jarní sadbu brambor provádíme kterak ostatní pěstitelé předklíčenými či napučenými hlízami, ať už se jedná o jakýkoli varný typ nebo brambory pro různý termín sklizně.

Druhou sadbu provedu na pozemku po sklizni česneku na konci června, asi 14 dní před sv. Annou. Výhodou je, že vyrytím česneku je pozemek prokypřen, nemusí se rýt, jen uhrabe a nabrázduje, do těchto brázd se přidá uváděný kompost. Jakmile sklidím česnek, pozemek v první trati (to jest nehnojen) po česneku osadím políčko posledními kupovanými napučenými bramborovými hlízami z farmy ze zemědělského sklepa.

brambory

Pozemek je využit hned dvakrát a pole po česneku neleží ladem. Mohlo by se dát též po hrášku nebo jarní zelenině. Spon brambor je obdobný jako u jarní sadby. Porost je méně napadán škůdci a chorobami. Je nutno přidat před druhou sadbou brambor na nevyhnojený pozemek vyzrálý kompost, což bramborám prospěje. Rostliny mají více vláhy až k podzimu. Kdyby bylo však deště více už od léta - bez horka a sucha, výnosy by byly ještě větší. Je nutno proto občas zalít, hlavně než sadba vyklíčí. Brambory sklízené v listopadu mají vlastnosti, kterak brambory rané zjara sázené Fotografie mladých hlíz k článku jsou ze začátku listopadu 2018.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl