Desatero správné vertikutace

Desatero správné vertikutace

Kategorie: ZAHRADA

Desatero správné vertikutace aneb nepodceňujte prořezání trávníku. Hustý, svěží a zdravý trávník je snem snad každého, kdo má zahradu. Péče o něj však nekončí u sekání případně zalévání a hnojení.



Mech, odumřelá tráva či zbytky spadaného listí vás o krásný trávník připraví. Mohou být příčinou zplstění, které následně ztíží pronikání vody, vzduchu a živin do půdy a váš trávník tak budou pomalu zabíjet. Na jaře je tedy dobré nezapomenout na prořezání neboli vertikutaci trávníku. Ti zkušenější to vědí, ale stále je zde mnoho těch, kteří svůj trávník zanedbávají. Vertikutace by se měla provádět proto, aby se do trávníku dostal vzduch, živiny a závlaha. Deset užitečných tipů, jak na vertikutaci, shrnuje specializovaný odborník na péči o trávníky Jan Simota ze společnosti Bauhaus.

vertikutace

1. První vertikutaci provádějte až u trávníku starého minimálně 3 roky. Mladší trávník ještě nebývá dostatečně pevně zakořeněný a je velké riziko, že jej při prořezávání vytrháte.

2. Před samotnou vertikutací je vhodné trávník nejprve upravit sekačkou.

3. Důležité je, aby půda před vertikutací byla po delší období vystavena teplotám nad 8°C a byla dobře vyschlá.

4. Správná hloubka řezu u pěstěného trávníku je zpravidla do 3 mm, u divokých trávníku pak zhruba 5 mm. V každém případě nastavte hloubku řezu tak, aby se nože při zapnutém motoru dotýkaly země.

5. Nebyl-li trávník několik let vertikutován, je třeba jej prořezat jak v podélném, tak i v příčném směru. Ideální úhel pro provedení druhého řezu je 20° oproti předchozí vertikutaci Počítejte však s tím, že po této proceduře bude trávník potřebovat nějaký čas na regeneraci. Vertikutaci je obecně lepší provádět vícekrát v rozmezí několika týdnů jen do hloubky 3 mm než jen jednou a do větší hloubky.

6. Po vertikutaci je třeba odstranit uvolněné části trávníku, z nichž se jinak stane travní plsť. Při využití moderních pomocníků jsou tyto organické zbytky v průběhu samotné vertikutace sbírány do koše.

7. Do rýh, které za sebou vertikutátor zanechá, nasypte křemičitý písek, poradíte si tak s udusanou půdou. Množství písku činí cca 3-5 litrů na m2 trávníku.

8. Po vertikutaci trávník zalijte, holá místa dosejte vhodným osením a celou plochu pohnojte k tomu určeným hnojivem s dlouhodobým účinkem. Pro dohnojení lze použít dolomitický vápenec, který stabilizuje pH půdy, čímž dojde k lepšímu hospodaření s vláhou a hnojivy. Zlepší se tak kvalita trávníku.

9. Vertikutaci neprovádějte pouze na jaře, ale také na podzim. ¨

10. Pro správnou vertikutaci je potřeba mít vhodné vybavení. Na výběr máte několik typů vertikutačních pomocníků od motorových vertikutátorů pro větší plochy až po vertikutační hrábě vhodné pro malé trávníky. S výběrem vertikutátoru vám stejně jako se samotnou vertikutací nejlépe poradí ve specializovaných prodejnách. Použitím nevhodného náčiní byste mohli trávník poškodit.

vertikutace

Po provedení vertikutace trávník vypadá, jako byste jej zničili. Připravte se na tento pohled, ale nemusíte se bát, správně provedená vertikutace přispěje k dobré kondici vašeho trávníku.

„Často si lidé pletou vertikutaci s vertikulací a to i ve specializovaných obchodech. Žádná vertikulace ale neexistuje, a pokud vám to někde budou tvrdit, rychle pryč odtud – těžko by vám pak poradili s čímkoliv jiným, když nemají ani základní znalosti,“ říká Jan Simota.

Setkat se můžete také s pojmem provzdušnění, k tomu dochází jak samotnou vertikutace, tak ho lze provádět samostatně. K tomu slouží provzdušňovače. Jde o podobná zařízení, jako jsou vertikutátory, jen namísto nožů na prořezání trávníku mají dráty, které se do trávníků zapichují a vytvářejí v něm drobné otvory, aby do něj mohly pronikat živiny a vzduch. Na trhu jsou také stroje, které mají výměnné válce sloužící buďto pro vertikutace nebo provzdušnění.

„V posledních letech zaznamenáváme rostoucí zájem o vertikutátory, tento trend je způsoben jak lepší osvětou v oblasti péče o trávník, tak větší dostupností a širokou nabídkou technologií pro samotnou vertikutaci,“ popisuje Jan Simota trend v péči o trávník.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 nic - Autor: kamil 7. 4. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl