Co udělat na jaře pro krásný trávník

Co udělat na jaře pro krásný trávník

Kategorie: ZAHRADA

Pokud je vaším snem krásný zelený trávník, musíte mu věnovat dostatečnou péči. I přesto se na něm mohou objevit úkazy, které vás příliš nepotěší – nerovnosti terénu, problém s růstem nebo nepěkné zbarvení trávy.



Naštěstí se však většinou jedná o problémy, které můžeme poměrně jednoduše vyřešit. Jen je třeba znát jejich příčinu a možná řešení. Radovan Bureš ze společnosti Briggs&Stratton radí, co můžeme udělat pro krásný pažit na jaře, ještě než tráva vyroste do bohatého koberce.

Trávník

Nerovnosti zasypejte

Jedna z věcí, které vám mohou vadit na zahradním „greenu“, jsou drobné nerovnosti terénu. Inu, co se jednomu líbí, to jiný nemůže vystát. A jaro je ten pravý čas něco s tím udělat. Mnohem lepší, než nájezd s parním válcem, je vybrat si některý z jednodušších způsobů řešení. Ověřeným postupem je zaplnění prohlubní půdou. „Ta by měla mít podobnou texturu jako půda stávajícího trávníku,“ radí Radovan Bureš. Vhodnou chvílí na rovnání terénu je například jarní provzdušňování. Nebo můžete terén srovnat mechanicky od základu a pak můžete učinit i další zásadní úpravy. „Je to dobrá příležitost provést i mnohé další zásahy do terénu jako je například jeho odvodnění,” zmiňuje možnosti Bureš. Pokud již trávník vystrkuje růžky a jedná se o nerovnost na relativně malé ploše, lze také opatrně vyjmout plochu trávníku a vyrovnat půdu pod ním. Pak travní dlaždici opět opatrně uložte na své místo.

Poznejte typ půdy – lépe porozumíte jejím potřebám

S půdou souvisí i další rada – pokud neznáte její typ, zjistěte jej. Jen tak budete vědět, jaké látky jí mohou chybět a které je potřeba doplnit. Podle toho vybíráme například typ hnojiva. Nejúplnější informace získáte z pedologické laboratoře, ale základní orientaci získáte z hrsti hlíny v dlani.

Písčitá půda se mezi prsty jemně sype, nelepí se a nedrží pohromadě. Jílovitá půda zase obsahuje hodně jemných složek, dobře se drolí v ruce a po zvlhčení se ji lze hníst a drží pak tvar. Hlinitá půda drží pohromadě a je lepivá, dobře se tvaruje v ruce. Rašelinitá půda je na stisk pružná. Tolik nejstručnější definice jednotlivých půdních typů.

Provzdušněte

Tam, kde trávník vykazuje nějaké znaky strádání, zaryjte rýč asi 10 cm hluboko. „Pokud je půda tvrdá a neprostupná, je zcela nutné ji prokypřit. Tento problem mívají nejčastěji jílovité typy půd. Přílišné stlačení zeminy však může nastat u každého půdního typu – zejména v oblastech, kde se často chodí,“ upozorňuje Radovan Bureš.

Dalším znakem nutnosti provzdušnění jsou krátké a tlusté travní kořínky. Pokud je najdete ve vyrýpnutém vzorku půdy, znamená to, že se trávě nedaří dobře právě kvůli nadměrnému stlačení. Provzdušnění čili aerifikaci menších ploch zvládnete s rýčem nebo rycími vidlemi a hráběmi, ale na větší plochy se vyplatí přizvat na pomoc válec s jehlicemi nebo motorový aerifikátor. Do trávníku vyryjeme hustou síť děr a vzniklé otvory můžeme zasypat pískem, který do půdy propouští vzduch, vodu a živiny. Půda se tak konečně nadechne a brzy poznáte, jak jí to udělá dobře.

Trávník

Chcete-li green, pak hnojte

Pokud toužíte po krásném okrasném trávníku, který bude hustý a sytě zelený, potřebuje dodávat především dusík a další živiny. Hnojení trávě také pomáhá, aby se prosadila proti rozpínavému plevelu a mechu. Rovněž ji posílí a bude odolná vůči problémům s travními chorobami. Pravidelné hnojení vám pomůže vypěstovat hustý, zdravý trávník. Nejdůležitější je hnojení prováděné hned na jaře, na začátku vegetačního období.

Naostřete nože

V neposlední řadě ovlivňuje vzhled trávníku i to, jestli jsou čepele nožů na vaší sekačce dostatečně ostré. Druhý den po sekání trávy se na ní podívejte zblízka. „Vršek trávy by měl být čistě seříznutý. Pokud jsou vršky kostrbaté, měli byste nechat ostří sekačky nabrousit” říká odborník na zahradní techniku. Tupá čepel totiž trávník spíše trhá než seká, čímž dává možnost škůdcům a nemocem.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl