Co je potřeba udělat na zahradě po zimě

Co je potřeba udělat na zahradě po zimě

Kategorie: ZAHRADA

Během zimních měsíců dostává vegetace opravdu zabrat. Po podzimu, kdy se traviny naposledy nadechnou a přijmou živiny v podobě přírodního hnojiva ze zbytků stromů a keřů, přichází chlad a nánosy sněhu, které představují velkou zátěž.



Jakmile jara půda vyschne, zahřeje se alespoň na teplotu +10 °C a začne opět růst tráva, je možné provést přísev prořídlých míst. Přihnojování na samotném počátku jara pomůže trávníku rychle zesílit a zazelenat se. Samozřejmostí v jarní péči o trávník je také provzdušňování a pravidelné sečení.

Hnojení a vertikutace po zimě

Nově vzešlý porost potřebuje na počátku jara větší množství živin. Pokud není posečená tráva navrácena do půdy prostřednictvím mulčování,  pak je vhodné provést hnojení, nejlépe v březnu nebo dubnu. Ke růstu vegetace potřebuje živiny, především však dusík, který podporuje dělení buněk a tvorbu nových částí rostlin. Pokud má trávník nedostatek živin, vyznačuje se zelenožlutou barvou a roste pomaleji. Dobrá hnojiva obsahují vyvážené množství dusíku, draslíku, fosfátu a hořčíku.

Duben je vhodný na vertikulaci

Asi v polovině dubna je možné pomocí vertikutátoru odstranit odumřelé rostliny a provzdušnit trávníkové plochy. Ostrůvky květin, příp. žádoucí skupiny volně rostoucích květin, je vhodné posekat teprve po odkvětu, proto aby měly dostatek času na vysemenění. Tato konkrétní místa se nehnojí. Květiny tak mohou příští rok znovu rozkvést.

Zahrada po zimě

Sečení trávníku

Jakmile je půda dostatečně oživena a provzdušněna, nastává pak potřeba pravidelného sečení, díky kterému trávník pěkně zhoustne. Traviny poté navíc vytvoří boční výhonky, nové listy a oddenky a růst divokých rostlin (plevele) je potlačen. Optimální výška sečení činí 3,5 až 5 cm. Pokud budou traviny sečeny na výšku menší, než je přípustný rozsah, travnatá plocha prořídne. V závislosti na dané oblasti, stavu trávníku, počasí a dalších faktorech se trávník seče v rámci vegetační doby od poloviny dubna do konce října zpravidla 20 až 25krát, tedy téměř každý týden. S pravidelně ostřenými noži bude vzhled posečené plochy hezčí a sečení bude snazší.

Další údržba zahrady na jaře

Na konci jara je vhodné střihem odstranit odumřelé či zimou poškozené části dřevin a zarovnat nebo vytvarovat živý plot. S různorodými pracemi na zahradě si hravě poradí KombiNástroj, který v sobě spojuje několik užitečných pomocníků v jedné inovační koncepci. Na KombiSystém (násadu) lze připevnit nůžky na nízké porosty, na živé ploty, zarovnávač okrajů, vyvětvovací pilu, vyžínač či foukač. Podobné možnosti nabízí také MultiSystém, jenž lze využít jako kypřič půdy, vertikutátor, půdní frézu, odstraňovač mechu, válcový čistič nebo smeták. S kompletním úklidem a přípravou na léto vám také pomůže výkonný vysavač a vysokotlaká myčka, se kterou se můžete hravě pustit například do čištění vozidel, kol, zámkové dlažby apod.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl