Bezpecká švestka – rarita

Bezpecká švestka – rarita

Kategorie: ZAHRADA

Bezpecká švestka je s určitostí známa již ve 20. století, ale její původ je zřejmě daleko starší, musíme ji však považovat spíše za raritu než zajímavou odrůdu.



Není příliš sladká

Její plody nevynikají příliš sladkostí, jsou menší až malé a nevyrovnané. I když by mohl název ‘Bezpecká‘ svádět k dobré vlastnosti pro konzum, není tomu tak. Skoro vždy její ovoce obsahuje v místě pecky, fragmenty peciček, tyto zbytečky však znemožňují jakékoli další zpracování a je nutno dávat pozor na zuby. Dají se sice použít do kvasu k pálení, jejich výnos je však malý.

švestka

Jako okrasná dřevina

Přesto využití může mít. Je dobrý opylovač. Její geny se mohou použít pro další šlechtění. Určitě je to dekorativní stromek v květu, má nízký vzrůst do 5 metrů, ale i více. Typické je pro něj ojínění větévek, tyto rostlinné chloupky (trichomy) jsou odrůdovým znakem a nacházejí se především na mladých výhonech (viz fotka detail). Především však uplatnění ‘Bezpecké‘ bude kterako okrasný strom do obcí, měst, parků a městské zeleně a to proto, že plodí velice málo (plody nepadají na zem), ale přesto hezky kvete. Což jsou v dnešní době pro zeleň v obcích vítané vlastnosti.

Švestka ‘Bezpecká‘ má oválné listy, různé velikosti, 4 - 6 cm velké, na rubu šedě ojíněné. Dozrává nepravidelně během měsíce září. Zjara kvete spolu se švestkami, květy jsou po jednom, zřídka po dvou na jedné zkrácené větvičce (brachyblastu).

švestka

Choroby

Má běžné choroby a škůdce a stejně jako napadenou švestku domací plum pox poti-virem („šarkou“), virus nezničí, ale snižuje ji obvykle cukernatost.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl