Banánové hnojivo

Banánové hnojivo

Kategorie: ZAHRADA

Na světě koluje celá řada návodů, kterak využít banánové slupky, od čištění bot, přes čištění všeho možného až po organická hnojiva.



Ty mohou být buďto ve formě usušených a pomletých slupek, výsledný prášek aplikujeme k rostlinám. Či dáme slupky na kompost. Anebo též formou výluhu ze slupek od banánů.

Recept na výluh mám tento. Slupky ze dvou banánů, popř. zbytky jedlé části plodu, roztrháme na části, vložíme do plastové láhve. Zalijeme hodně teplou vodou, PET láhev popíšeme fixou datem, neboť za 7 dní budeme mít výluh hotov a zavíčkujeme. Nesmíme zapomenout láhev občas během tohoto týdne „zrání“ řádně protřepat. Láhev umístíme do stínu, ne na plné slunce.

banánové hnojivo

Prvky a organické molekuly, které obsahuje jedlá část plodu, obsahuje nyní cca i výluh ze slupek. Je to ale zvláště hořčík, který rostliny s vděkem přijmou. Organické hnojivo s Kaliem po týdenním zrání naposledy protřepeme a slijeme do nádoby. Ředíme v poměru výluh 1 : 10 vody. Doporučuji rostliny zalít nejprve trochu dešťovou vlažnou vodou a až poté zředěným výsledným hnojivem. Platí zde všeho s mírou a hnojiva spíš míň než víc. Postačí opravdu jen troška.

Banány nemusejí, kterak vidno, sloužit jen jako potrava, ingredience pro různá jídla a leštěnky, ale též kterak organická hnojiva. Veškeré tyto výluhy však prošly kvasným procesem a jest to cítit.

Ať rostou!


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl