Venkovní omítky

Venkovní omítky

Kategorie: BYDLENÍ

Omítka je důležitá věc. Je jako kůže na těle. Může vypadat perfektně, ale může taky zkazit celou stavbu a to nejen vizuálně, ale i fyzicky.

Vnitřní omítky bych moc neprobíral. Buď si vezmete jednovrstvou (betonovou) v ceně 140 až 260 Kč/m2, anebo mnohem kvalitnější, ale pracnou třívrstvou omítku klasickou. U třívrstvé omítky nejprve na zeď nahodíte tzv. špryc. Pak hrubou omítku, pak fajnovou omítku. V Německu se ještě hodně využívá sádrová omítka.  Pistolí nahodíte celou stěnu a pak musíte velmi rychle srovnávat.

 

U venkovních fasád je to složitější

 

Máte hned několik možností. Velmi záleží na kombinaci stavebních materiálů. Nevhodnou kombinací, právě, můžete celé dílo zkazit. Pokud na nejmenovaný, často preferovaný materiál zdi nanesete akrylátovou omítku,  nevyjde vám bilance vodních par.  Ve stěně kondenzuje vlhkost, zeď navlhá, časem plesniví, navíc novostavba rodinného domku v zimě nejde vytopit, přesto, že předimenzujete zdroj tepla. V praxi jsem se s takovým případem již setkal. Nepříjemné, a velmi těžce investorovi vysvětlujete, že chyba není v kotle, ale ve stavební konstrukci.  Ne každý zedník je hned odborník. Stavební materiály za posledních 15 let prošly velmi rychlým vývojem, dnes se staví jinak. Ne každý „stavební odborník“ se stihnul adaptovat. 

 

Bilanci vodních par by ale měl odhalit dobrý energetický auditor ještě před vydáním stavebního povolení.  Před vydáním stavebního povolení se zpracovává PENB – průkaz energetické náročnosti budov. Kvalitní auditorské firmy v rámci průkazu zdarma dodávají i bilanci vodních par.

 

dotace-na-zatepleni-009.jpg

 

Minerální omítka -  běžná venkovní omítka

 

minerální - zrnitá, jednosložková, cementovápenná. Může již být probarvená, nebo se nanese barva válečkem.

Výhody a nevýhody

+ lze napojovat. Není nutno mít partu zedníků a není nutno natáhnout najednou celou zeď.

-  jižní, západní a východní stěna -  omítka popraská do 10 let, severní bude hezká i po 10 letech.

  

Akrylátové omítky

 

akrylátová  - špatně prodyšná, při nesprávné aplikaci plísně, záleží ještě ovšem, kolik vlhkosti odchází z domu zdí

Nevýhody

- nutno natáhnout najednou, nelze napojovat

 

Silikátové omítky

 

silikátová - vysoce prodyšná, dáte- li ji ovšem na polystyren, její kladné vlastnosti se snižují .

Nevýhody

- nutno natáhnout najednou, nelze napojovat

 

Silikonové omítky

 

 silikonová - vysoce UV stabilní, vysoce prodyšná, omývatelná.  Dává se vždy  na zateplování minerální vatou. Velmi často na polystyren. 

Nevýhody 

- nutno natáhnout najednou, nelze napojovat

 

Co pevnost?

 

Pevnost zateplené fasády vás může příjemně překvapit.  Na výstavách a předváděcích akcích se mnohdy bouchá 5 kg kladivem do omítky s kevlarem. Výrazné zvýšení pevnosti se provádí i 2 vrstvami perlinky. Nesmí být ovšem čínská.  Ta se taky dá koupit na trhu, je gumová, jako žvýkačka. K ničemu. 

 

Ono velmi často nerozhoduje, zda stál dům 5, 8 nebo 20 milionů, ale na jaké odborníky jste natrefili. Na výběru materiálů a na jejich kombinaci. Nikoliv na ceně.  Rozdíly mezi jednotlivými omítkami bývají někdy 2 – 2,50 Kč / m čtvereční.

 

Zateplujte, žádejte dotace, měňte okna, pořizujte solární systémy, automatické ekologické kotle a tepelná čerpadla.  Je to výhodné i bez dotace, ale s dotací je to velmi  výhodné.

 

Autor: Ing. Pavel Sýkora, Energetický auditor

zdroj:www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Ale i minerální omítka se dá d - Autor: Minerální omítka 9. 9. 2009

     



bydleti.cz


Životní styl