Trendy v interiéru pro rok 2021

Trendy v interiéru pro rok 2021

Kategorie: BYDLENÍ

Loňský rok byl velmi dlouhý a v mnoha ohledech náročný, proto interiéroví designéři přinášejí pro letošní rok trendy, které jsou veselé a inspirativní, a zároveň dodávají interiéru potřebný klid. Kromě rostoucí potřeby udržitelných materiálů, hrají svou roli také elegantní prvky a individualita, které vnesou do našich domovů jedinečný styl a radost.



Barvy roku

Také v letošním roce vybrala společnost Pantone dvě barvy, které udávají směr v barvách pro rok 2021. Jde o odstíny žluté a šedé.

Rustikální prvky

Rustikální vzhled padne každému, kdo miluje své moderní pohodlí domova, ale nebojí se vnést do svých obytných prostor netradiční detaily. Funguje ideálně v domácnostech, které již mají některé zajímavé prvky, jako jsou odkryté trámy, původní podlahové desky nebo obložené stěny, ale lze je také znovu vytvořit s uvažovanou rovnováhou starých a nových kusů, které spolu ladí.

Rekultivované dřevo je základní materiál, který drží tento vzhled pohromadě – hledejte proto jedinečné kousky, které mají viditelnou texturu a nepravidelnost, spíše než předměty, které jsou dokonalé.

trendy v interiéru

Exotický domov

V loňském roce jsme všichni pocítili omezenou možnost cestování, proto designéři přináší kousek exotiky přímo do našich interiérů. V tomto trendu je přetvořen uvolněný životní styl Havaje. Interiéry inspirované tropickými pobyty nabízejí klidný a relaxační životní prostor, díky kterému bude váš domov bezpečným a příjemným místem k dobití baterek. V interiéru tak můžete využít například motivy tropického ovoce nebo listů, ale i vzrostlé živé květiny v interiéru.

Vintage kousky

Starožitné, repasované, zachráněné a retro kousky mají v interiéru své místo. Upřednostňujte originály, které mají svou patinu a historii, nebojte se ani výrazných barev a kontrastu.

Postupně tak doma vytvářejte vzhled ve stylu vintage. Tento styl vyžaduje trpělivost, takže si dejte na čas a vybírejte kousky, které pro vás něco znamenají. Přidejte několik luxusních prvků, jako jsou bohaté tkaniny a designové osvětlení, abyste vytvořili moderní vzhled.

Teplé barvy a uzemnění

K barvám letošního roku patří také zemité, přírodní barevné tóny a prvky. Barva rzi, teplé zelené odstíny, tmavě červené, šedé a hnědé tóny působí na naši psychiku uklidňujícím dojmem a jsou příjemné a relaxační také pro naše oči. A to je něco, co letos určitě oceníme a potřebujeme.

Naše domácnosti můžeme ještě více zútulnit tím, že začleníme teplé barvy do prostoru. Jedná se i o barvy, které dobře fungují v tmavších odstínech, jako je šedá a námořnická, ale také dodávají prostoru hloubku.

Prvky tradicionalismu, návrat ke kořenům

Trend inspirovaný 18. a 19. stoletím, který zahrnuje klasické umění, starožitnosti a díla s historií. Klasický tradicionalismus přináší smysl pro harmonii a pořádek do každého obytného prostoru s dekorativním stylem, který dokonale funguje.

Tento trend upřednostňuje symetrii, kterou lze vidět na měkkém nábytku, který zahrnuje zdobené svitky, dvorní pruhy a klasické damašek a přechází až do odvážných tradičních grafických geometrií.

Nadčasová elegance

Nadčasovost v interiéru ztělesňuje eleganci i nerafinovaný smysl pro luxus. Chcete-li vytvořit nadčasový interiér, který má zároveň náznak patiny a historie, zkuste smíchat nové prvky s vintage kousky.

Hledejte ozdobné doplňky, jako jsou lustry a zrcadla, které nebyly dokonale restaurovány, ale stárly s časem, a rozhodněte se pro nábytek a textilie, které nepůsobí novým, nažehleným dojmem. Štípané barvy, vybledlé látky a skvrny – to vše dodává interiéru kouzlo.

Řemeslný design

Dalším trendem letošního roku jsou barvy a textury s náznakem řemesla s teplými tóny vystupujícími do popředí. Nová paleta barev zahrnuje zlato béžovou, mechově zelenou, měkkou olivovou a zemitou oranžovou. Dále pak interiérové látky, které dotváří pocit pohodlí, jako je matný samet, boucle a len. Navíc jsou tyto měkké a pružné látky vhodné pro použití na sedačkách či židlích.

Zaměřte se také na řemeslný a multifunkční nábytek i textilní látky z udržitelných materiálů. Přemýšlejte více nad udržitelností a životností nábytku, který nabízí kvalitu a trvanlivost. Ty zároveň dodávají pocit uzemnění, klidu a spojují nás více s přírodou.

Domácí kancelář

Doba se posunula a domácí kancelář se stala běžnou součástí řady domácností. Domácí kancelář by však měla být navržena jako prostor k navození myšlenek. Hodí se do ní proto ostré, jasné linie, ale zároveň pohodlí i kreativní inspirace navozená uměleckými díly nebo vzorovanými tapetami. Důležité je také osvětlení stolu. Svou roli zde hraje především dostatek denního světla, které pozitivně působí na psychiku a soustředění.

V neposlední řadě je to pak pohodlné a ergonomicky řešené křeslo. Například kožené křeslo, které se hodí jak do knihovny, kde bude fungovat jako útočiště pro čtení a přemýšlení, a stejně jako otočná židle k psacímu stolu. Sedadlo můžete volit pěnové v sametovém čalounění nebo konzole se zajímavými liniemi.

Vzdušné a prosvětlené koupelny

Kromě společenských částí našeho domova bychom neměli v novém roce opomínat ani hygienické zázemí. Zaměřte se zde především na zrcadla a osvětlení. Tyto dva koncepty spolu úzce souvisejí, protože osvětlení patří k nejdůležitějším prvkům koupelny. Pokud to není možné dostat do prostoru dostatek denního světla, je nutné nasměrovat na zrcadlo a umyvadlo umělé osvětlení.

Nejdůležitějším estetickým detailem pro dokonalou koupelnu je zrcadlo. Ať už je v rámu nebo prosté kulaté či hranaté, musí se přizpůsobit prostoru koupelny, aby vizuálně vytvořilo větší prostor. Rok 2021 pak přináší trend zrcadel kulatých nebo v organických tvarech. Avšak moderní zrcadla s jednoduchými liniemi a LED osvětlením jsou stále tím nejzajímavějším i v letošním roce.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Už to není, co to bývalo - Autor: tomasnovotny 15. 7. 2021

     



bydleti.cz


Životní styl