Sklo v interiérech

Sklo v interiérech

Kategorie: BYDLENÍ

protonix

protonix read here

Sklo je nepostradatelným doplňkem každého interiéru, ačkoliv si jeho přítomnost často ani neuvědomujeme



Sklo lidstvo provází již tisíce let – objeviteli tohoto materiálu se stali Egypťané již 3000 let př. n. l. Jejich sklo bylo velmi nečisté a vyráběly se z něj převážně ozdoby. Technologie výroby však umožnila za posledních pár století dosáhnout dokonale čistého a čirého skla. Jeho přítomost si díky tomu často ani neuvědomujeme, přitom je sklo doplňkem každého interiéru, a to v mnoha podobách.

Výhodou skla jako materiálu je především jeho variabilita. Sklem můžeme rozdělit prostor, zvětšit ho díky optickému klamu, kouzlit lze také díky lomu světla – možnosti jsou téměř nekonečné. Na druhou stranu je třeba říct, že pro domácnosti s malými dětmi nemusí být sklo vždy ideální. Je třeba dávat pozor, aby se děti neporanily o ostré hrany, sklo se rovněž snadno zašpiní (což lze ovšem snadno napravit, na rozdíl od jiných materiálů).

Sklo pro designéry interiérů i nábytku

Sklo jako součást nábytku, ať už ve formě polic, výplně dvěří či třeba desky stolu, umožňuje designérům nekonečnou hru se světlem a odrazy. Sklo může mít čirou nebo hedvábně matnou formu, která ladí s nejmodernějšími trendy. Může však být také fazetované, gravírované nebo s pískovaným motivem pro milovníky rustikálního stylu.

Stolní deska ze silného masivního skla s perfektně vyleštěnou hranou svou elegancí předčí mnohé jiné materiály, přesto však nedominuje prostoru, ve kterém se nachází. Stolní desky by však vždy měly být z tvrzeného skla, aby odolaly poškrábání i změnám teplot, pokud na ně například pokládáme horké nádoby.

„Skleněné výplně dveří jsme si dlouho nedovedli představit jinak než z čirého či žlutého ornamentálního skla. Dnes si můžete nechat udělat dveřní výplň z matného skla s čirou fazetovanou hranou nebo gravírovaný či pískovaný originál dle svých představ. Záleží jen na fantazii designéra nebo majitele prostoru,“ popisuje další způsob využití skla Lenka Hronová ze společnosti Amirro, která je největším výrobcem zrcadel a plochého skla v ČR.

Samostatnou kapitolou je využití skla pro rozdělování prostoru – nejrůznější příčky, zábradlí, paravány... Ze skla je možné vytvořit pevnou, tepelně i zvukově izolující příčku, která však opticky nezatíží prostor. Světlo může všude, kde ho chceme mít, na průvan však můžeme s klidem zapomenout. „Podobné příčky bývají velmi často dekorovány na zakázku pískováním nebo potiskem. Tato dekorace pak pomáhá vytvářet více či méně intimní prostory a dovolí designérovi vtisknout prostoru svůj osobitý rukopis,“ popisuje ze svých zkušeností Lenka Hronová.

Hygienická kuchyně

Skleněné obklady jsou čím dál oblíbenějším prvkem v moderních kuchyních. Důvodem je především jejich velká odolnost, díky níž je obložení ideální do namáhaného prostoru za kuchyňskou linkou, a neomezená barevná škála. Výhodou skleněného obkladu je vedle moderního designu především jeho výborná omyvatelnost a odolnost vůči nejrůznějším čisticím prostředkům. Obklad z velkých formátů odstranil z kuchyně problém zamaštěných spár mezi dlaždičkami. S barevným sklem je možné udržovat kuchyň skutečně hygienicky čistou.

Sklo v interiéru

„Od zákazníků víme, že skleněné obklady jsou oblíbené i jako rodinná nástěnka. Stačí nechat ostatním vzkaz zapsaný lihovou fixou – po přečtění ho lze jednoduše setřít hadříkem,“ říká Lucie Hronová z Amirra. „Musím jen upozornit, že se sklo nehodí na obložení stěny za plynovým sporákem, protože zde dochází k příliš prudkým změnám teplot, které bývají hlavní příčinou prasknutí skla,“ upozorňuje Lucie Hronová.

Zrcadlo umí kouzlit s prostorem

Bez skleněného zrcadla v koupelně nad umyvadlem a většího zrcadla na chodbě se lze obejít jen těžko. Zrcadlo však dokáže i další triky nad rámec své základní, „zrcadlící“ funkce. Může se stát originálním interiérovým doplňkem – stačí zvolit méně obvyklý tvar, velikost nebo výrazné zarámování. Díky zrcadlům můžeme rovněž vyřešit nedostatek denního světla v tmavých bytech. Vhodně nastaveným, dostatečně velkým zrcadlem lze odrazit světlo z jediného okna v místnosti do tmavších zákoutí.

Vhodně umístěnými zrcadly můžeme také opticky zvětšit prostor. Máme-li například úzkou chodbu, můžeme ji vodorovně umístěným zrcadlem opticky rozšířit. Odvážnější bytoví designéři využívají efektu nekonečného prostoru, kterého dosáhneme, umístíme-li dvě zrcadla naproti sobě. Tato hříčka ale může snadno vyvolat i závrať – je s ní proto třeba zacházet opatrně.

Sklo v
interiéru

Skleněné doplňky

V neposlední řadě se sklo uplatňuje v nejrůznějších dekoračních předmětech, jako jsou celoskleněné fotorámečky, podtácky pod skleničky, stojánky na ubrousky či na lahve s vínem.

„Možnosti skla jsou zkrátka téměř nekonečně. Jde jen o to, vědět, jak jich využít a kreativně si s nimi vyhrát,“ uzavírá Lucie Hronová z Amirra.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl