Samolepící tapety milují i designéři. Proč jsou dnes tolik oblíbeným řešením při rekonstrukci?

Samolepící tapety milují i designéři. Proč jsou dnes tolik oblíbeným řešením při rekonstrukci?

Kategorie: BYDLENÍ

Když potřebuje interiér vdechnout druhý život, sahá se nejdříve po barvách a plánuje se čerstvý nátěr. Pokud si však chcete ušetřit nemálo práce, zároveň chcete dodat svému domovu moderní vzhled, do hry vstupují samolepící tapety. Vymoženost, která je s námi dlouhé roky, se stává stále více oblíbenou, a i po letech nachází cestu do moderních českých domácností.



První tapety z rýžového papíru

I když jsou dnes trendem především samolepící tapety (a to hlavně díky jejich praktické a snadné aplikaci), vůbec první byly trochu jiného složení a vyráběny z jiného materiálu než dnes. A už vůbec nebyly samolepící. Historie tapet sahá až do osmého století, kdy se základem tehdejších tapet stal rýžový papír, původně vyrobený už v roce 2000 před naším letopočtem. A i když se tapety dostaly na světlo světa během osmého století, do Evropy našly cestu až o čtyři století později.

S postupem let se tato vymoženost samozřejmě zdokonalovala. Rýžový papír postupně nahrazovaly jiné materiály, stejně tak zpracování tohoto řešení. V jednu chvíli rýžový papír nahradily dřevěné rámy potažené kůží, následovně tapisérie, které byly rozhodně levnější náhražkou.

tapety

Foto: Unsplash.com

Do hry vstupují malíři

Než se však dostaneme k současným samolepícím tapetám, které jsou dnes tolik oblíbené, musíme zmínit také období, kdy do hry vstoupili malíři. Malované tapety byly trendem hlavně v dobách šlechty a dokonale hrály například s knihovnami nebo honosnými, masivními skříněmi.

Tento trend můžeme vidět v nejedné rezidenci krále Ludvíka XI., který za dobu svého kralování vystavil nejedno honosné sídlo, kde se trendy a luxus cítily na první pohled.

Tapetový boom v novodobých dějinách

Tapety ve smyslu, v jakém je známe dnes, zažily boom zhruba v sedmdesátých až osmdesátých letech minulého století. Rýžový papír nahradil tradiční, tenký papír, který se lepil rovnou na beton. Jednalo se tedy o rychlé a snadné řešení při rekonstrukci nejednoho interiéru.

Samotné nanášení pomocí lepidla se však pro mnoho kutilů zdálo velmi nepraktické. Bubliny, nerovné stěny, křivé nanášení, ulepené ruce, trhání polepených tapet – to vše byla jistá rizika, která se s tapetami pojila. A tak do hry vstoupila inovativní varianta, kterou jsou samolepící tapety.

tapety

Foto: Dovido.cz

Jednoduchost a atraktivita tkví v samotné aplikaci

Samolepící tapety stejně jako tradiční, které se lepí za pomocí nanášení lepidla, jsou dostupné v mnoha alternativách. Existují jednobarevné verze, ale také tapety různých vzorů, které si najdou cestu jak do dětských pokojů, tak do obývacích pokojů nebo pracoven či kuchyní a ložnic. Jejich aktuální atraktivita a vysoká popularita tkví hlavně v jejich samotné aplikaci. Odlepit a nalepit – návod, kterým se můžete držet (samozřejmě pamatujte na čisté, suché a hladké plochy, na něž se tapety mají nanášet).

Nános, pod kterým může stěna dýchat

Na rozdíl od dřívějších alternativ tapet nebo těžkých barevných nátěrů jsou samolepící tapety možností, jak může i stěna dobře dýchat (samozřejmě pokud je tapetování prováděno správně). Další výhodou na seznamu je i izolace zvuku pronikajícího mezi jednotlivými místnostmi, dále i částečné zabraňování úniku tepla.

tapety

Foto: Dovido.cz

Nepotřebujete hodinového manžela

Jak již bylo zmíněno, samolepící tapety jsou trendem díky jednoduchosti jejich nanášení. Bez problémů tedy zvládnete pozměnit celkový vzhled svého interiéru. Tapety jsou prakticky hned po zakoupení připravené k aplikaci, na kterou nepotřebujete pomoc hodinového manžela ani žádného stavebníka, dělníka nebo zedníka.

Mimochodem, věděli jste, že můžete mít i samolepící tapety s vlastním vzorem? Ať už se rozhodnete pro něco originálního nebo dáte šanci zvláštním efektům, vzorům nebo motivům, v každém případě přinesete do svého domova moderní prvek, který interiér oživí.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl