Obklady v historii i v současnosti

Obklady v historii i v současnosti

Kategorie: BYDLENÍ

První obklady se používali už 4 tisíce let př.n.l v Egyptě, postupně se pak rozšířili až do Itálie, kdežto v tuzemsku začal trh s obklady a dlažbami zaznamenávat větší rozmach až v 90. letech.



Potřebu zvelebovat domy měli už Egypťané 4 tisíce let před Kristem. První obklady zdobili zpočátku především reprezentativní budovy. Veřejné a náboženské stavby byly prvním místem, kde se i ve středověké Itálii začaly objevovat zdobené kachle. Díky tomu začaly vznikat i první firmy, některé světové přitom fungují dodnes.

Česko

V Československu se až do roku 1990 vyráběly pouze malé jednobarevné obklady v rozměru 15x15 cm a jejich vzory působily v prostoru velmi uměle.

Velkoformátová dlažba

Nástup velkoformátových obkladů a dlažeb je jedním z klíčových trendů současnosti a jde ruku v ruce s modernizací výroby. Podle odborníků lze přitom hovořit doslova o boomu.

Velkoformátová dlažba a obklad

Technologie

V posledních letech se také výrazně zdokonalují technické vlastnosti obkladů a dlažeb, jakými jsou tvrdost, mrazuvzdornost či protiskluznost. Dříve byly protiskluzové dlažby hůř čistitelné, dnes to však už u řady výrobků neplatí a jejich údržba je snadná.

V 90. letech se vyrábělo hodně dlažeb, které byly určené pouze do interiéru. Dnes již výrobci běžně nabízejí dokonale mrazuvzdorné dlaždice, které lze využít univerzálně, tedy pro interiér a exteriér. Postupně se také ztenčuje tloušťka některých obkladů a dlažeb. Nejmodernější technologie umožňují výrobu dlaždic o tloušťce 3,5 mm, které jsou podlepené sklolaminátovou sítí.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl