Nové trendy ve stínicí technice

Nové trendy ve stínicí technice

Kategorie: BYDLENÍ

 U Čechů roste zájem o exteriérové stínění, klasické žaluzie nahrazují římské rolety.



Zájem Čechů o stínící techniku se každým rokem zvětšuje. Vyplývá to z analýzy trhu stínění, kterou pravidelně provádí Sdružení výrobců stínicí techniky. Ačkoliv podle nejnovějších údajů v Česku stále převažuje interiérové stínění v čele s interiérovými žaluziemi, oproti minulým třem letům došlo k nárůstu exteriérového stínění o 2 %. Kromě podílu vnitřních rolet tak vrůstá zájem po římských roletách, plisé či japonských stěnách. Téměř na dvojnásobek vzrostl i podíl motorizovaných stínicích prvků. Podle odborníků je hlavním důvodem úspora energie.

Poslední průzkum trhu stínění ukázal, že interiérové stínění v Česku stále převažuje nad exteriérovým. Celkově jsou tak stále ještě nejčastěji používaným stínicím prvkem vnitřní žaluzie, které v loňském roce tvořily více než 40 % z použitých stínicích prvků. V rámci interiérového stínění lze v současnosti spatřit narůst podílu vnitřních rolet a dalších druhů stínění, jako jsou například římské rolety, plisé nebo japonské stěny. „V interiérové oblasti jde vývoj dopředu především v oblasti designu. Vyvíjí se nové dekory, vzory na zakázku v podobě fotografií nebo uměleckých děl, ale i nové materiály, jako jsou plisé, screeny nebo perforované lamely,“ uvedla Štěpánka Lubinová, výkonná manažerka Sdružení výrobců stínicí techniky a jejích částí. „Vývoj nových výrobních technologií je ovlivněn zejména požadavkem lidí na vyšší energetické úspory. Tomu se snažíme vyhovět například vývojem nových materiálů a tvarů lamel, díky čemuž lze efektivněji zamezit úniku tepla,“ uvedl Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zabývá výrobou stínicí techniky.

Ačkoliv interiérové stínění v tuzemsku stále převažuje, exteriérové stínění podle odborníků celkově posiluje. „Zatímco podíl interiérového stínění činil v roce 2011 necelých 57 %, v roce 2014 již klesl na 43 %. Naopak u exteriérového stínění došlo k nárůstu z 13 % v roce 2011 na téměř 15 % v roce 2014,“ sdělila Štěpánka Lubinová. Z poslední analýzy vybavenosti českých domácností navíc vyplývá, že oproti minulým letům vzrostl také podíl motorizovaných stínicích prvků téměř na dvojnásobek. „V roce 2011 tvořil podíl motorizace necelých 11 %, v roce 2014 se však téměř zdvojnásobil a dosáhl necelých 20 %,“ dodala Š. Lubinová. Tento trend potvrzují i tuzemští výrobci stínicí techniky. „Během posledních tří let se výrazně navýšila poptávka po pohonech pro venkovní žaluzie s dálkovým ovládáním. Ty navíc chtějí lidé doplnit také čidly reagujícími na slunce a povětrnostní podmínky. Díky čidlu lze totiž snižovat náklady na chlazení i vytápění budovy a žaluzie jsou rovněž chráněny před poškozením,“ sdělil Lubomír Valenta, marketingový manažer firmy Lomax.

Podle odborníků si tak stále více Čechů uvědomuje, že stínění není pouze prostředkem proti oslnění, ale že má vliv i na řadu dalších aspektů. „Kromě zrakové a tepelné pohody nebo již zmiňovaných úspor na chlazení a vytápění má vliv také třeba na snížení hlučnosti v místnostech a dokonce i na bezpečnost obydlí, neboť zejména venkovní rolety nebo žaluzie tvoří pro zloděje významnou překážku,“ popsal výhody stínicí techniky Lubomír Valenta. Experti proto odhadují, že obliba stínění bude v nejbližších letech výrazně narůstat. „Výrobci v České republice jsou schopni tomuto rostoucímu zájmu vyhovět jak po stránce šíře sortimentu, tak kvalitou svých výrobků, která je i ve srovnání se zahraničím na špičkové úrovni,“ uzavřela Š. Lubinová.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl