Likvidace azbestových stoupaček v panelových bytech

Likvidace azbestových stoupaček v panelových bytech

Kategorie: BYDLENÍ

Bezpečné odstranění azbestu a manipulace s ním je velmi nebezpečná. Azbest byl běžný ve stavebních materiálech a dalších výrobcích po dlouhou dobu, než vědci začali spojovat respirabilní minerální vlákna se závažnými zdravotními riziky jako je například rakovina. 



Budovy postavené před rokem 1980

V panelových nebo zděných bytových domech je možné nalézt azbest nebo materiály s jeho obsahem především v azbestových stoupačkách, trubkách ventilačního systému nebo v potrubí vodovodního a odpadního řádu. Také napojení a kryty stoupaček či jejich nátěry často obsahují stopy azbestu.

A protože produkty s azbestem stárnou a opotřebovávají se nebo jsou nějakým způsobem narušeny, například při renovaci domů, respirabilní vlákna se mohou šířit vzduchem a nadělat tak velké škody na zdraví.

Počáteční kontrola azbestu

Azbest byl po staletí považován za zázračný minerál kvůli své trvanlivosti a odolnosti vůči teplu, což z něj činí ideální stavební materiál. Naštěstí azbest je technicky bezpečný, pokud je neporušený a nějakým způsobem nepoškozený a neni do něj neodborně zasahováno.

Před zahájením jakýchkoli renovačních projektů je vhodné kontaktovat odborníky na azbest, kteří prozkoumají potenciální stavební plochu a všechny další oblasti zájmu v domácnostech i komerčních prostorech.

Panelový dům

Proces snižování azbestu

Znalost plánu:

Před zahájením jakékoli práce byste měli přesvědčit, že práce budou provedeny podle platné legislativy a technologiský postup byl schválen místně-příslušnou hygienickou stanicí.

Toto hlášení bude zahrnovat postupy pro bezpečné odstraňování, přepravu a likvidaci azbestu.

Správné vymezení:

Jakmile začne probíhat odstraňování, mělo by být místo jasně označeno jako tzv. Kontrolované pásmo se zřetelnými piktogramy. V této oblasti ani v jejím okolí by se neměli zdržovat obyvatelé bytů, ani náhodní kolemjdoucí.

Zacházení s azbestovým odpadem:

Všechny azbestové materiály by měly být během odstraňování enkapsulovány, aby se zabránilo uvolňování veškerých volných vláken do ovzduší.

Postupy čištění:

Samotné pracoviště by mělo vždy zůstat čisté a bez viditelných zbytků. Po vyčištění musí být všechny materiály obsahující azbest řádně uloženy, utěsněny a označeny v odolných plastových pytlích, stejně jako veškeré oblečení, které pracovníci nosí. Tím se zabrání kontaminaci dalších oblastí domu. Po dokončení byste měli obdržet další písemný záznam, který dokládá odbornou likvidaci a informaci, jak bylo s azbestem naloženo.

Likvidace azbestu

Odstranění, výměnu a revitalizaci stoupaček s obsahem azbestu provádí společnost EKOLSAN formou „práce na klíč“, a to včetně administrativních úkonů spojených s nakládáním a uskladněním likvidovaného azbestu. Současně provádí i montáž nových stoupaček s použitím materiálů bez obsahu azbestu.

Společnost EKOLSAN

Jakékoliv dotazy nebo zadání výběrových řízení či cenové nabídky týkající se odstranění a výměny azbestových stoupaček je možno směřovat na telefonní číslo společnosti EKOLSAN +420 775 705 447, e-mail matejka@ekolsan.cz nebo zaslat prostřednictvím poptávkového formuláře uvedeného na webových stránkách společnosti EKOLSAN www.ekolsan.cz/stoupacky.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl