Jaký měl koronavirus vliv na počet trestných činů v roce 2020?

Jaký měl koronavirus vliv na počet trestných činů v roce 2020?

Kategorie: BYDLENÍ

Situace spojená s koronavirem se promítla do celé řady oblastí, změnila životní styl Čechů a měla vliv také na jejich nákupní rozhodování nebo třeba spoření. Dotkla se však vládní opatření spojená s koronavirem také kriminality?



Analýza vypracovaná bezpečnostní agenturou TOP security z dostupných dat na stránkách Mapakriminality.cz, dokazuje, že ano. Podle zjištěných údajů vedla opatření ke snižování kriminality na území celé České republiky.

Výrazné snížení kriminality

Výrazný pokles trestných činů byl zaznamenaný už na začátku roku 2020 a trval až do dubna, v následujících měsících počet trestných činů vzrostl a tento stav trval až do července, kdy opět jejich počet významně klesl.

V porovnání s rokem 2020, v letech 2018 a 2019 byl zaznamenaný pokles kriminality jen v lednu a od února se křivka trestných činů narovnala a tento stav byl neměnný do konce roku. Řečí čísel, v období od ledna do listopadu 2019 byl počet trestných činů 185 006 a v období od ledna do listopadu roku 2020 se snížil na 156 161.

trestná činnost

Klesá počet kapesních krádeží

Největší pokles je možné sledovat u kapesních krádeží. Od ledna do listopadu 2019 bylo spácháno 8 916 kapesních krádeží, ve stejném období letošního roku se jednalo o 4 653 kapesních krádeží.

Ke snížení kriminality došlo však také v dalších oblastech. K poklesu trestných činů došlo u krádeží vloupáním (20 088/19 199), krádeží vloupáním do obchodů (1 330/1 247), krádeží vloupáním do rodinných domů (2 447/ 2 002) a krádeží vloupáním do bytů (1 942/1 723).

Zabezpečte si svůj dům, byt i firmu

Ke snížení kriminality mohou přispět nejen vládní opatření, ale také samotní majitelé domů a bytů. Skvěle fungují kamerové systémy a elektronické zabezpečovací systémy, tedy alarmy či přístupové systémy. Více o těchto systémech a dalších možnostech zabezpečení domácností a dalších objektů si můžete přečíst v blogu na webu ZDE.

Na dostatečné zabezpečení by samozřejmě neměly zapomínat ani firmy, které mohou využít nejen zabezpečovací systémy určené pro ostrahu objektů a majetku, ale také fyzickou ostrahu. Nejefektivnější, a přitom úsporné řešení je pak propojení fyzické ostrahy s bezpečnostními systémy. Více o této možnosti se dočtete v tomto článku.

Analýzu stávajícího zabezpečení a navržení vhodných bezpečnostních služeb lze využít u renomované bezpečnostní agentury.

Autor: Pavel Mikšátko (CEO společnosti TOP security)


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl