Jak si zařídit bydlení podle feng-šuej?

Jak si zařídit bydlení podle feng-šuej?

Kategorie: BYDLENÍ

Chcete svému domovu vdechnout trochu nadčasové elegance a zároveň z něj vytvořit místo, kde se budete cítit příjemně a komfortně? Zkuste následovat zásady starodávného čínského učení feng-šuej (též feng shui) a vycházet při zařizování z praktik zabývající se vztahem člověka k jeho obývanému prostoru.



Základním principem tohoto učení je schopnost dosáhnout harmonie s naším životním prostorem. V dnešním článku vám přinášíme užitečné rady a tipy, jak při zařizování vašeho domova postupovat.

Srdce domova? No přeci kuchyně!

Podle zásad učení feng-šuej je nejdůležitější místností v domě právě kuchyně. Má to svůj logický důvod – schází se tu celá rodina a připravuje se zde jídlo, které se následně společně sní. Důraz na kuchyni a energii, kterou vyzařuje, je proto zcela klíčový – design kuchyně ovlivní vyznění a energii celého domu.

bydlení

Barvy a dekory hrají při výběru té správné kuchyně prim. Podle zásad feng-šuej se nedoporučují příliš výrazné barvy, vsadit byste měli spíš na neutrální tóny a přírodní materiály. Chybu neuděláte, když zvolíte kombinaci dřeva, kamene (betonu) a skla. V bydlení podle feng-šuej je nesmírně důležité světlo – dbejte tedy i na výběr správného osvětlení a na dostatečné množství oken, kterými do svého domova přivedete přirozené světlo, které napomůže pocitu harmonie.

V současné době je velice oblíbené spojit kuchyni s obývacím pokojem. Podle učení feng-šuej to ale není zcela správně, jelikož každá místnost vyzařuje jinou energii a v každé se navíc zaobíráme zcela jinou činností. Místnosti by tak od sebe měly být vizuálně oddělené, aby nedocházelo ke křížení energií.

Důraz byste měli klást i na výběr kvalitních materiálů a poctivě zhotovených, nejlépe lokálních výrobků. Právě takové nabízí například moravský výrobce Nábytek Mikulík, u něhož si můžete nechat zhotovit realistický 3D návrh kuchyně, který vám umožňuje doladit každičký detail ještě předtím, než vůbec zavrtáte první poličku.

Obývací pokoj coby místo k upevnění vztahů

Obývací pokoj je dle zásad feng-šuej ideální prostor pro navazování a upevňování vztahů. Je to místo, kde se setkáváme s rodinou a přáteli a zažíváme společně příjemné chvíle. Zároveň je to hned po kuchyni prostor, který bývá nejčastěji na očích, je tedy velmi důležité myslet na to, aby se v něm všichni cítili komfortně.

Velice důležité je správné rozmístění nábytku takovým způsobem, aby byl úměrný danému prostoru. Obývací pokoj musí působit vzdušně a musí být snadno průchozí – žádný kus nábytku by tedy neměl omezovat volný pohyb a už vůbec by neměl blokovat dveře.

Gauč či pohovka jsou často nejdůležitějším prvkem v místnosti. Podle zásad feng-šuej by po prostoru mělo oko volně klouzat, i zde tedy volte spíše neutrálnější barvy, které můžete doplnit výraznějšími doplňky. Pohovka by dle zásad tohoto čínského učení měla být umístěna ke zdi, díky čemuž vám může poskytnout dostatečnou oporu.

Dopřejte si zdravý a klidný spánek

Ložnice je místem klidu a odpočinku. Dopomozte si ke zdravému, ničím nerušenému spánku jemnými barvami, vzdušným prostorem a přírodními materiály. Hlavní kusy nábytku v ložnici – jako je postel, skříň či komoda, by měly být vyvedeny v neutrálních či přírodních barvách, aby mohly oči po prostoru volně klouzat a mohly si po celodenní námaze odpočinout.

Podle zásad feng-šuej by pak čelo postele mělo být umístěno ke zdi a nemělo by být ve stejné linii s dveřmi. Lůžko pak opatřete po obou stranách nočními stolky – vyvolá to dojem ukotvení a rovnováhy.

Jakmile máte hotovo, ještě jednou si všechny místnosti důkladně prohlédněte. Následně odstraňte všechny rušivé prvky, které nejsou v harmonickém souladu se zbytkem místnosti. Ke zdravému a spokojenému bydlení vám dopomůže čistý vzhled, neutrální barvy a kombinace přírodních materiálů.

Nyní znáte základní principy čínského učení feng-šuej. Nezbývá, než jej aplikovat při výběru vybavení a vnést tak do svého domova potřebnou harmonii, klid a eleganci.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl