Jak německý architekt proslavil Brno. Inspirujte se bydlením ve vile Tugendhat

Jak německý architekt proslavil Brno. Inspirujte se bydlením ve vile Tugendhat

Kategorie: BYDLENÍ

Nudí vás baculatí andělíčci a stejně tak nepovažujete “krucánky” a voluty za vrchol stavitelské invence? Místo toho vás oslovují jednoduché geometrické budovy, kde se jednotlivé prostory navzájem prolínají? Přesně takové bydlení reprezentuje vila Tugendhat. Máte-li chuť postavit si podobnou rezidenci, schází vám už jenom ten správný architekt. Brno a jeho legendární stavba vám poslouží jako inspirace, abyste rozlišili odborníky od diletantů. Nastudujte, v čem spočívá její kouzlo, ať ho dokážete přenést do vašeho budoucího domova.



Jak se dá mistrně začlenit dům do parcely

Světově proslulý památník moderní architektury v podobě brněnské vily je zářnou ukázkou kvalitního plánování před zahájením stavby. Rozhodně tedy investujte do 3D návrhů, které vám dodá architekt Brno. Ze všeho nejdřív si ale domluvte prohlídku rezidence manželů Tugendhatových, abyste si tam udělali jasnou představu o přednostech nekomplikovaného designu. Také oceníte využití pozemku v kopci, kde je dům situován nahoře, aby z něj bylo vidět do dáli a na město.

Od stavby směrem dolu se rozprostírá zahrada. Popínavé rostliny na zdech objektu zjemňují hrany a vyvolávají dojem, že je stavba dílem přírody. Jste-li uvnitř, jeví se většina přízemí díky rozsáhlým proskleným plochám jako nedílná součást zahrady. V letních měsících se dají okna zatáhnout do podlahy a volnému pohybu mezi interiérem a exteriérem tak nepřekáží už vůbec nic.

Tugendhat

Dokonalé splynutí nemovitosti s pozemkem

Dům by měl vždy respektovat vlastnosti parcely. Proto by ji měl váš budoucí architekt navštívit osobně. Brno není tak velké, aby se k vám nedostal. Upřednostněte tedy odborníka, který od začátku usiluje o to, aby se vaše rezidence stala organickou součástí okolí. Kresliče, kteří se nehnou od stolu, raději odmítněte.

Ukázková vila Tugendhat je zapuštěná do kopce tak, aby prostřední z celkových tří podlaží zůstalo na úrovni terénu. Architekt Mies van der Rohe umístil do takto vzniklého přízemí nejvíce frekventovanou obytnou a společenskou část domu - tedy kuchyni s jídelnou, pracovnu s knihovnou a koutek s posezením. Jednotlivé zóny jsou od sebe odděleny pouze optickými zástěnami a odevšad se dá pohodlně vycházet ven.

Zimní zahrada jako spojka exteriéru s vnitřkem

Plynulý přechod mezi dvěma typy prostředí - mezi venkem a pokoji - zajišťuje ve slavné vile zimní zahrada. Stejného efektu můžete s pomocí architekta dosáhnout i vy, ať už stavíte v Brně nebo v jiném městě. „Můj muž si v zimní zahradě zařídil skleník. Pohled přes zeleň na sníh venku byl nádherný,“ libovala si kdysi paní Tugendhatová. Když byla spokojená ona, tak proč byste si nedopřáli stejně vysoký komfort bydlení.

Chtějte nábytek na míru

Věnujte též pozornost liniím a tvarům vybavení, až se budete procházet s vaším architektem v Brně po bývalé domácnosti rodiny Tugendhatových. Všimněte si, že si nechali navrhnout jedinečné kousky z kovu, kůže, dřeva a textilu tak, aby se hodily k čisté geometrii domu.

V kultovní rezidenci také narazíte na vestavěné skříně, které využívají celý prostor od podlahy až po strop. Absence dělících příček v kombinaci s tímto zařízením umožňuje vznik “plynoucího” prostoru, který pokračuje dál ven. Celý efekt ještě umocňuje jednolitá podlahová krytina. Raději si ale vyberte jinou barvu než bílou, jakou mají ve vile. Usnadní vám to úklid.

Tolik ve zkratce k inspiraci fenomenální stavbou. Budiž vám důkazem, že i jednoduché geometrické tvary mohou být krásné, když s nimi pracuje šikovný architekt. Brno je dobrým místem k žití, tak si tu nechte postavit dům, který bude harmonicky splývat s okolím a zahradou.

Zdroj obrázku: Josef Sobotka / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl