Chcete i vy mít doma „bezprašnou“ zónu?

Chcete i vy mít doma „bezprašnou“ zónu?

Kategorie: BYDLENÍ

Prach? Co s ním? Jak vyhrát svou bitvu s prachem? To se jistě čas od času honí v hlavě každé hospodyňce. Že se nejedná o pouhý rozmar, vědí zejména ti, kteří mají doma alergika. To už nestačí jen ledabyle brouzdat prachovkou po viditelných a dobře dostupných místech….



To už je pak třeba to vzít „z gruntu“. Připravili jsme pro vás seznam šesti největších lapačů prachu ve vašem bytě:

1. Okno a spol. - umýváte okno? Nezapomeňte také na jeho rámy a žaluzie, na první pohled to není znát, ale hromadí se zde spousta prachu.

2. Vypínače, zásuvky, radiátory – nemusíte se na ně vrhat každý týden, ale během nějaké doby se i zde usazuje pořádná prachová vrstva.

3. Textil, čalounění, záclony, závěsy, koberce – co jde, hoďte do pračky, co ne, vyluxujte nebo vyčistěte mokrou metodou.

4. Prach a květiny - prach sužuje i pokojové květiny, proto listy květin stírejte navlhčeným hadříkem. Pokud jim chcete dopřát osvěžení, dejte jim “sprchu”, nechejte okapat a následně svěží vraťte zpět na místo. Volně dýchat budou alergici a květiny.

5. Ložní prádlo – tato údržba je důležitá zejména pro alergiky, aby si v noci mohli nerušeně odpočinout. Nezapomínejte pravidelně vysávat matrace a vyklepat polštáře a peřiny. Ty by neměly obsahovat peří ani vlnu, nejvhodnější je pro alergika duté vlákno.

6. Za skříní, v nejvzdálenější polici, na lustru – především tam, kam se špatně dostáváme a většinou se nám ani nechce, se koncentruje velké množství prachu. Zkuste překousnout nechuť a zbavte prachu i tato místa.

Uklízení

A na závěr pro vás máme tři tipy, jak se pustit do boje s prachem efektivně:

- Spojte se s těmi pravými pomocníky - zvolte prostředky s antistatickými složkami, které zabraňují dalšímu usazování prachu. Patří mezi ně například Diava multifunkční, kterou využijete i při čištění elektroniky.

- Stanovte si plán – určete si předem, kolik času máte v úmyslu úklidu věnovat - nebudete se “loudat”, ale také se nesedřete do úmoru.

- Směr je jasně daný: shora dolů - zamezíte tak tomu, abyste se motali v kruhu a znova si zaneřádili již uklízená místa.

 

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Uklízení mně nebaví - Autor: Tomáš 12. 6. 2015

     



bydleti.cz


Životní styl