3 věci, které byste měli vědět pro zapojení akumulační nádrže

3 věci, které byste měli vědět pro zapojení akumulační nádrže

Kategorie: BYDLENÍ

Teplo a elektřina – neopomenutelné náklady na bydlení, které je dobré optimálně nastavit. Jak ale hospodařit s teplem, abyste ušetřili? Pokud zvažujete pořízení akumulační nádrže, měli byste vědět pár zásadních věcí k jejímu zapojení.



Princip fungování akumulační nádrže

Nemusíte být odborníky na zapojení akumulační nádrže ke kotli, solárnímu systému či tepelnému čerpadlu, ale je potřeba alespoň porozumět základnímu principu jejího fungování. Zjednodušeně řečeno akumulační nádrž neboli tlaková nádoba uchovává teplo získané kotlem, solárním systémem či tepelným čerpadlem, a to lze následně využít k dalšímu vytápění nebo přitápění.

Ať už budete chtít nádrž použít na ohřev TUV či na vytápění, pomocí akumulace – neboli shromažďování – tepla docílíte ekologičtějšího provozu domácnosti. Zároveň si můžete být jisti, že využitím akumulační nádrže budete topit efektivně, a přesto úsporně!

Pro ty z vás, které zajímá detailnější popis: v kotli vznikne teplo, které je po topné soustavě rozváděno pomocí ohřáté vody. Přebytky této vody se uchovávají právě v akumulační nádrži. Aby bylo možné udržet stálou teplotu vody a zabránit jejímu vychladnutí, je akumulační nádrž vybavena speciální izolační vrstvou.

Teplo, které díky tomu vznikne „navíc“ a při topení jej nespotřebujete, si vlastně „schováte“ na později, až budete chtít zatopit znovu nebo si přitopit.

Poznámka: Teplotu v místnostech pak samozřejmě reguluje bezdrátový termostat.

akumulační nádrže

Samotné zapojení

Při zapojování nikdy nespoléhejte na intuici, ale vždy se držte návodu. Při nákupu akumulační nádrže dostanete také prospekty, mezi nimiž se bude nacházet i schéma zapojení. Ve většině případů to funguje tak, že musíte zapojit dva okruhy. První z nich slouží v případě, že teplota objektu klesne pod určitou hodnotu, kterou jste si stanovili. Druhý okruh pak bývá zapojen přímo ke zdroji vzniku tepla (kotel, solární systém…) a pokud vznikne tepla více, jsou jeho přebytky vedeny právě do akumulační nádrže.

Samotná montáž akumulační nádrže nebývá složitá a není časově náročná, nicméně je vždy lepší požádat odborníka, což také spousta prodejců vyžaduje, aby pak mohl být brán zřetel na případné reklamace.

Filtr, kontrola, teplota místnosti…

Na závěr pro vás máme pár tipů, na co si dát pozor. Poté, co zapojíte akumulační nádrž – respektive topný okruh, nezapomeňte vyčistit filtr. Ten se může zanést případnými nečistotami z nových trubek. Myslete na to, že se pořád jedná o nádrž na vodu a voda způsobuje dříve či později vodní kámen. Akumulační nádrž se může zanést už během prvních dvou let používání, proto je dobré ji už po této době zkontrolovat, případně vodní kámen odstranit.

Akumulační nádrž pak vždy umístěte na suché místo, kde teplota neklesá pod 5 °C a nestoupá nad 45 °C.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl