Tajemství aktivní regenerace těla během spánku

Tajemství aktivní regenerace těla během spánku

Kategorie: ŽIVOTNÍ STYL

Kvalitní spánek je pro náš organismus klíčový. Nejen z toho důvodu, abychom si odpočinuli, ale také pro regeneraci těla. Právě během spánku jsou totiž regenerační procesy nejefektivnější. Jde tak o čas, kdy se naše tělo připravuje na další den.



Regenerace během spánku

I během spánku náš organismus stále pracuje, ovšem jinak než přes den. Proto je velmi důležité dopřát si každý den dostatek odpočinku. Při spánku totiž dochází k regeneraci celého těla. Ať už jde o nervovou soustavu a mozek, naše svaly či další orgány. Zároveň dochází k odstranění odpadních látek – může jít o toxiny, ale i viry a bakterie. Vznikají nové buňky, které opravují vzniklé poškození.

Je důležité spát každý den dostatečně. Doporučováno je zhruba 6-8 hodin. Mnohdy však máme starostí nad hlavu, stres snižuje kvalitu spánku a vytouženého odpočinku je nedostatek. Z dlouhodobého hlediska je však dostatek spánku velmi důležitý, proto byste to neměli podceňovat. Nabízí se několik zásad, díky kterým lze zvýšit kvalitu spánku. Jedním z nich je samozřejmě kvalitní matrace.

matrace

Optimální prostředí

Abyste se mohli dobře vyspat a umožnit tělu regeneraci, je třeba vytvořit pro spánek vhodné prostředí. Tím by samozřejmě měla být klidná ložnice. Závěsy či rolety se postarají o zatemnění. Ideálně by v místnosti mělo být ticho, pokud však žijete na rušné ulici, mohou pomoci alespoň špunty do uší. V neposlední řadě je pak důležité klima – teplota by měla být o něco nižší než v ostatních pokojích, zhruba 18-21 °C. Nezapomeňte intenzivně vyvětrat pro čerstvý vzduch.

Prostředí se samozřejmě netýká pouze samotné místnosti. Velmi důležitá je i samotná postel. Investice do kvalitního spánku se vám dlouhodobě vyplatí. Při výběru matrace proto buďte pečliví. Jde o jeden z klíčových prvků pro zdravý spánek. Český výrobce matrací má pestrou nabídku, včetně různých doplňků. Zvládnete tak vybrat to pravé pro svou postel.

Přemíra stresu

Jedním z faktorů, které mohou významně ovlivnit regeneraci během spánku, je stres. Pokud jste dlouhodobě ve stresu, má to velmi negativní vliv na kvalitu spánku. Proto je třeba o sebe pečovat – pomůže kvalitní matrace či relaxační techniky. Může jít o jógu, meditaci, či dýchací cvičení. Někdy pomůže i chvilka pro sebe, s přáteli či při oblíbeném hobby. Ulevíte tak své psychice a tělo bude lépe připraveno na spánek a s ním spojenou regeneraci.

Správné návyky

Problémy se spánkem často mohou vycházet s našich špatných návyků. Například konzumace kofeinu, večeře před spaním, či nepravidelný režim. To vše narušuje proces regenerace. K večeru není dobré konzumovat kofein – z kávy, zeleného čaje, nachází se dokonce i v čokoládě. Zároveň je třeba věnovat pozornost tomu, kdy večeříte. S plným žaludkem se usíná špatně a kvalita samotného spánku je nižší. Proto je dobré najíst se nejpozději 2-3 hodiny před spaním. Nezáleží tedy tolik na tom, v kolik hodin večeříte, ale spíše na tom, kdy pak jdete spát.

Problémy s usínáním a spánkem jsou mnohdy spojeny s nepravidelným režimem. Ponocování a pozdní vstávání přes víkend organismus rozhodí. To může vést až k poruchám spánku a psychosomatickým onemocněním. Proto je důležité v průběhu celého týdne dodržovat určitý režim – chodit spát i vstávat každý den ve stejný čas. To někdy není jednoduché dodržovat, ovšem snažte se na to myslet a přizpůsobit svůj režim tak, aby byl co možná nejvíce pravidelný.

Spánek má v našem životě důležitou roli – umožňuje tělu regenerovat a fungovat správně. Ke zdravému spánku vám rozhodně pomůže kvalitní matrace, nepodceňujte však ani vliv různých návyků, které často snižují kvalitu spánku, aniž bychom si to přímo uvědomovali.

Zdroj obrázku: Gaf_Lila / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl