5 tipů, jak pečovat o šperky, aby vydržely krásné

5 tipů, jak pečovat o šperky, aby vydržely krásné

Kategorie: ŽIVOTNÍ STYL

Patříte-li k mladší generaci, možná jste dosud vlastnili spíše levnější šperky a bižuterii. O ty samozřejmě nebylo nutné se tolik starat. S věkem se to ale pravděpodobně změní. 



Zásnubní prsteny, drahé náhrdelníky a náramky, které možná zdědíte po rodičích, to všechno jsou luxusnější klenoty, které si vaši péči opravdu zaslouží. A pokud se řadíte k těm méně zkušeným, může pro vás být poměrně snadné udělat při opečovávání klenotů chybu. Přinášíme vám tedy několik základních tipů, díky nimž vaše šperky vydrží krásné dlouhá léta.

V jednoduchosti je síla

Domníváte se, že pro péči o svůj oblíbený zlatý náramek potřebujete ty nejdražší čisticí prostředky? Opak je pravdou. Ve skutečnosti tyto vymoženosti vůbec nejsou nutné. Bohatě si vystačíte s teplou mýdlovou vodou a jemným kartáčkem na zuby.

šperky

Nebrat do postele

Možná je pro vás naprosto přirozené chodit s prstýnky či náušnicemi do postele. Pokud však jde o luxusnější kousky, platí zde důrazné ne. Spaní se šperky může totiž ublížit nejen jim, ale také vám samotným. Můžete zničit zapínání, ztratit drahý kámen, či přetrhnout jemný řetízek. Známy jsou také případy, kdy náušnice zapadla během spánku ženě do ucha. Proto je jednodušší, když vaše oblíbené kousky stráví noc pěkně v bezpečí nočního stolku.

Správné skladování

Kde a jak šperky skladujete, je také velmi důležité. Vždy své klenoty ukládejte do šperkovnice tak, aby se nedotýkaly jeden druhého. Tvrdé kameny by se totiž mohly poškrábat. Navíc bude vždy rychlejší najít konkrétní kousky a jednotlivé řetízky se do sebe nezapletou.

čištění šperků

Pozor na kosmetiku

Pokaždé, když si luxusní šperky chystáte vzít do společnosti, nandavejte si je jako poslední. Parfémy, spreje na vlasy i různá mýdla jim mohou uškodit. Když si pak přetahujete přes hlavu upnutý rolák, je poměrně velká pravděpodobnost, že se při tom vaše oblíbená stříbrná náušnice někam zakutálí. Naopak při příchodu domů by klenoty měly být vždy tím prvním, co si svléknete.

šperky

Na dovolené

Většině šperků také škodí vysoké teploty, chlor a slaná mořská voda. Při cestě na pláž či k bazénu tedy nechte své klenoty raději na hotelovém pokoji. (Ideálně zamknuté v sejfu). To samé platí při návštěvě lázní. Drahým kovům a kamenům totiž neprospívá ani síra, která se často v termálních pramenech vyskytuje.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl