Jaké zvolit osvětlení?

Jaké zvolit osvětlení?

Kategorie: OSVĚTLENÍ

Dnes máte možnost široké volby nejrůznějších druhé osvětlení. Samozřejmě, všechny jsou nejlepší, nejvýhodnější a nejúspornější, dle tvrzení prodávajících. Jak to tedy je?



V minulosti byly nejužívanější žárovky. Jednoduché, jasné díky panu Edisonovi.

Žárovky

Žárovka má obrovskou výhodu. " Je to ohníček". Tedy plné spektrum barev. Kdo chce mít světelný komfort, volí žárovku. Zvláště bych volil žárovku do dětských pokojů, k počítačům. Do obýváku, na takové to domácí svícení. Však to znáte. Kvalita, ale domácí. V rodinném domě spotřebujete obecně cca 10 x méně energií na svícení než v kanceláři.

Zářivky

V kanceláři, tam vám již vnutí, z důvodu úspor, zářivku. Nebo kompaktní žárovku, což je totéž. Celkem unavující, většinou blikající světlo.

LED žárovky

Pokud to bude ještě modernější kancelář, dají vám tam LED žárovku. Ta má opravdu velmi nízkou spotřebu. Ovšem nemá vyvážené barevné spektrum. Má silné záření v oblasti modré barvy. Modrá barva je pro Vaše tělo večer. Budete unavení, ale hlavně ospalí. Budete mít nízkou spotřebu elektřiny, ale o to vyšší spotřebu kávy.

Vždy je to něco za něco. Žádné řešení není dokonalé. Každé řešení má výhody a nevýhody. LED osvětlení lze i velmi levně koupit přímo z Číny. Je dobré ale kupovat u vyzkoušených dodavatelů. Jinak se nebudete stačit divit, že zakoupíte 13 W LED a místo kuchyně vám to s bídou osvítí záchod. U některých přímých nákupů z Číny, bývají výkony mizerné.

osvětlení

Nevýhody LED žárovek

Achillovou patou LED žárovek je chlazení. Pokud se vám LEDka přehřívá přes 89 °C, nebude mít dlouhou životnost. Neodejde LED, odejde elektronika.

LED osvětlení se s oblibou začíná používat i pro pěstování zeleniny. Jako GROW LED osvětlení. Můžete pěstoval vlastní zeleninu i v zimě, třeba ve sklepě.

Na 12 voltů

LED osvětlení můžete mít i na 12 voltů. Třeba na baterii. Nebo rovnou na fotovoltaiku. K počítači, z důvodu blikání se asi nejvíce hodí halogenka. Máte tam nízkou spotřebu i komfortní světlo.

Ve školách se udává požadavek na svícení 300 lux. Není světlo, jako světlo. Vybírejte a volte uvážlivě. Volte kvalitní světlo a dostatek světla. Z nedostatku světla se slepne. Ideální je, když máte dostatek světla, dostatek tepla a kvalitní jídlo. 

Stejnosměrný nebo střídavý proud?

A jak to bylo s tím Edisonem? Propagoval stejnosměrný proud, Tesla střídavý. Který proud myslíte, je bezpečnější? Při úrazu stejnosměrným proudem dochází k elektrolýze krve. Rozpadu. Trápíte se déle v nemocnici, třeba týden, než umřete.

Pozor na elektřinu.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Téměř Nulový dům bez zateplení
Dotace na novostavby


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 video k článku je zde:  - Autor: Ing. Pavel Sýkora 16. 12. 2017
 nedostatek světla vyvolává deprese - Autor: MUDr. Krausová 31. 12. 2017
 osvětlení - Autor: Tamara 13. 2. 2018
 světla - Autor: Dana 14. 2. 2018
 osvětlení - Autor: Tamara 21. 2. 2018
 světla - Autor: Mirka 24. 2. 2018
 osvětlení - Autor: Tamara 7. 3. 2018
 světla - Autor: Mirka 17. 3. 2018
 osvětlení - Autor: Hvězda 20. 3. 2018
 osvětlení - Autor: Tamara 24. 3. 2018
 osvětlení - Autor: Hvězda 25. 3. 2018
 osvětlení - Autor: Tamara 9. 4. 2018
 osvětlení - Autor: Hbězda 16. 4. 2018
 LED žárovky - Autor: kamil 18. 7. 2018
 Chytré žárovky - Autor: Marek 26. 10. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl