Zvyšujeme účinnost krbů – V. - Praktické zkušenosti

Zvyšujeme účinnost krbů – V. - Praktické zkušenosti

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Pohled do plamene fascinuje všechny generace. Je to také jedním z důvodů, proč si lidé pořizují krb. Ale krb by mněl být i zdrojem tepla. Jaké jsou praktické zkušenosti.



Obrázek krb_užitečnostPan Ing. Martinček má dům s krbem. Je zvyklý přijít domů z práce a zatopit si v krbu.  V současném počasí ale nemůže v krbu topit. Je pod mrakem, teploty kolem nuly, sychravo. Leden. Přesto, že má komín 300 mm, výška 14 metrů, v tomto počasí krb nemá tah. Kouř se jen motá v krbu, pokud otevře krbová dvířka, zamoří kouř celý dům. Přesto, že má perfektně vyschlé dřevo 2 roky.

 

Dříve se krby dělaly s mohutnou vyzdívkou. Hodně kachlí a masa šamotu. Aby se tyto nahřály a akumulovaly teplo. Jak je to dnes? Krb, pěkný, na klíč vyjde i na 250 000,- Sk. (za tuto  cenu  můžete mít tepelné čerpadlo). To není ale masa šamotu, ani kachlí. Spíše sádrokarton.

 

Krb je náročný na prostor.

 

Kvalitní masivní pec, nebo krb,  zabere i čtvrtinu místnosti. Má výduchy do jednotlivých místností. Je v něm nutno několikrát za den přiložit dříví.  Pak je i v noci teplo. Tak se to před 10 lety dělalo v Německu.

 

Ruku na srdce, nevyhodí Vás ale manželka s takovýmto topením? Máte dnes tolik volného času, aby jste se mohli stát „součástí“ kotle ? Snad před 10 lety, dnes je ale každý hodně vytížen. Nebo nezaměstnaný.  Přijdete domů a tam musí být teplo.  Ne, že teprve budete roztápět.

 

Proč je krb obtížně regulovatelný? Krb nám hlavně produkuje tepelné záření a pak teplý vzduch. To znamená, že teplý vzduch nám naruší tepelnou pohodu. Přehřeje vzduch, který pak rychle vychládne, aniž by zahřál stěny a podlahu. Tedy, v době sálání krbu máme pocit tepla, po vyhasnutí chladu. Znáte to od táboráku : z jedné strany jste téměř opálení žárem ohně , z druhé strany na Vás sálá chlad noci.

 

Jde o pocit tepelné pohody, kdy se sčítá teplota vzduchu, + teplota okolí. Zdí, podlahy. Zde je pro teplovzdušné topení handicap.

 

Dále jde o palivo. O palivo jde v 1. řadě. Dříví může být nedostatek, jako loni na Slovensku. Protože byla kalamita v Tatrách, byly zastaveny těžby po celém Slovensku, mimo Tatry. Možná, že něco podobného může bát letos v ČR, kde vichřice poničila 4 miliony m3 dříví. (roční těžba je 7 milionů m3). Mnozí výrobci dřevěných briket nonstop na svých stránkách inzerují koupíme dřevní odpad.

 

Takže krb určitě ano, je to výborná záloha. Ale neočekávat od něj příliš. Těžko bude hlavním zdrojem tepla pro Váš dům.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz

 

Související odkazy:

Zvyšujeme účinnost krbů - I.
Zvyšujeme účinnost krbů - II.
Zvyšujeme účinnost krbů - III.
Zvyšujeme účinnost krbů - IV.

Zvyšujeme účinnost krbů – V. - praktické zkušenosti
Zvyšujeme účinnost krbů – VI. - automatické kotle

Krb nebo litinová kamna?


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl