Zvyšujeme účinnost krbů – IV.

Zvyšujeme účinnost krbů – IV.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Účinnost krbů je daň z přepychu. Krb to je často v interiéru pro estetický zážitek. S účinností je to již horší. Je možné zvýšit účinnost regulací spalování?



Obrázek krb_užitečnostMyslím, že na to přišli už naši předkové. Tedy, nic nového pod sluncem, potíže s účinností krbů. Původní otevřená ohniště, na kterých se i vařilo,  ve starých domech, nahradily pece. Bylo to mnohem bezpečnější, ale také mnohem účinnější.

 

V peci se dalo péci, akumulovala teplo, dalo se na ní i spát. Můžeme pozorovat, že se podstatným způsobem zmenšilo ohniště. Bylo nutno tedy neustále „přikládat“. No, ale uvařili jste oběd, spálili košík dříví a současně jste měli zatopeno.

 

Později byla pec nahrazena kamny (sporákem na tuhá paliva), ty se používají dodnes.   

 

Původní otevřené krby (účinnost 5 – 20 %)  na hradech a zámcích nahradila krbová kamna, obsluhovaní zvenku. Majitelé hradu tak již nebyli obtěžováni kouřem, prachem, v místnostech bylo mnohem tepleji. Účinnost spalování šla nahoru. Teplo neutíkalo otevřeným krbem. To je vývoj. Opět se zmenšil prostor ohniště.

 

Vždyť za Marie Terezie bylo dřevo tak nedostatkový materiál, že byl vydán zákaz pochovávat mrtvé v dřevěných rakvích. Pouze je zašívali do pytlů. Nevrací se ta doba dnes ve formě energetické krize ?

 

Jaké jsou dnes kotle na tuhá paliva s účinností 80 – 90 %? Ohniště je malé. Tedy žádný velký krb – „ žádná televize “. V ohništi hoří vysoce účinně malé množství paliva. Toto je perfektně okysličeno ventilátorem. Tedy žádné komíny 200 mm samotahové, jako u krbu. Ale taky zde není estetika z pozorování plamene. Palivo je kontinuálně dodáváno podavačem. Tedy optimálně. Nikoliv náhodně.

 

Tedy, účinnost krbu je problém daný jeho konstrukcí. Krb má vysoké okysličení – přebytek kyslíku. Pokud kyslík ubereme, dojde k nedokonalému spalování. Nespálené teplo uteče komínem, ve formě kouře. Výkon krbu značně kolísá, těžko budeme optimalizovat průtok vzduchu.

 

Takže krby určitě instalujme. Je to výborný zálohový zdroj tepla pro případ kalamit.  Nečekejme však vysoké úspory. Krb je hlavně estetický „kus nábytku“. Chceme – li úspory, spíše se obraťme na krbová kamna. I jejich pořízení je 5 x levnější.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz

 

Související odkazy:

Zvyšujeme účinnost krbů - I.
Zvyšujeme účinnost krbů - II.
Zvyšujeme účinnost krbů - III.
Zvyšujeme účinnost krbů - IV.

Zvyšujeme účinnost krbů – V. - praktické zkušenosti
Zvyšujeme účinnost krbů – VI. - automatické kotle

Krb nebo litinová kamna?


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl