Rekuperace nebo tepelné čerpadlo?

Rekuperace nebo tepelné čerpadlo?

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Lidé chtějí mít své nové domy krásné, inteligentní, chytré, příjemné a úsporné. A ono je dnes na trhu všechno možné. Je z čeho vybírat.



A staví se hodně, meziroční přírůstek novostaveb 2016 /2017 je 16 %. Dealeři a různí poradci se předbíhají jeden přes druhého. Jak se v tom má běžný stavebník vyznat?

V hustém dešti nabídek a technických možností, se právě běžný stavebník moc nevyzná. Často se setkávám s tím, že se rozhodují mezi Rekuperací, která prý šetří velké peníze a tepelným čerpadlem, které prý také šetří velké peníze. A velmi často se rozhodují pro rekuperaci, ta bývá zpravidla levnější, a pak jsou velmi překvapeni.

Rozhodování

Rozhodování bývá často špatné i u celých domů. Stavební firma nabídne stavebníkovi energeticky úsporný dům, a prohlásí, že energetická spotřeba bude nízká, ať si tam dá tedy elektrokotel, nebo elektrické podlahové topení. I na I Dnes pak můžeme číst články, jak takové stavba bere ročně 70 – 80 000 Kč za elektřinu. Na stavbách to často bývá, jako když „Pejsek s kočičkou vařili dort.“ Všichni to mysleli dobře a výsledky jsou „strašlivé“. Není to o výběru technologií, není to o drahé značce, je to o sladění celého domu.

Pokud máte dům sladěný, investice pronikavě klesá a náklady na energie a na servis klesají ještě více.

Na novostavbě na Valašsku se nám podařilo dosáhnout – celoroční náklady na topení a větrání cca 3 000 Kč, a ještě jsme jim vyřídili dotaci 485.000 Kč na novostavbu, přitom jsou novostavby, které platí za energie 50.000 – 80.000 Kč ročně.

Tepelné čerpaslo

Rekuperace

Zpátky k rekuperaci. Nebudeme nyní řešit celou stavbu, tepelné mosty, zastínění, ovětrávání, solární zisky, tepelnou pohodu. ( I když to jako energetický auditor, topenář a chlaďař běžně na stavbách takto komplexně řeším. ) Podíváme se jen na Duel rekuperace versus tepelné čerpadlo.

Lidé si to pletou. Rekuperace – řízená výměna vzduchu s rekuperací tepla – není zdroj, je to spotřebič. Pokud ji necháte v mraze jet naplno a nebudete topit, dům vám za 10 dnů vychladne. Naopak tepelné čerpalo je zdroj tepla. Může mít topný faktor 2,6 nebo 5, případně i 7 a více. Tedy nakoupíte 1 kWh elektřiny a další 4 kWh vyčerpáte třeba ze studny – pak je to tepelné čerpadlo voda voda. Tepelná čerpadla dále mohou být vzduch voda – teplo berou ze vzduchu, nebo země voda. Teplo mohou brát z „hlíny“ na zahradě, nebo hlubinného vrtu.

Jaká je praxe?

A pojďme nyní do praxe. Dům na obrázku je v Západních Čechách. Energeticky úsporná dřevostavba 2 x 120 m2. Je zde akumulační nádoba 1000 l, v ní 3 velké elektrospirály, dále do ní topí tepelné čerpadlo země voda, na zahradě má zakopáno 200 m PE potrubí – plastový zemní kolektor. V domě je velká, drahá značková rekuperace. Tedy vzduchotechnika. Toto všechno stálo před 10 lety 600 000 Kč, celý dům stál 6 milionů Kč. V domě nejsou radiátory, ani podlahové topení. Uváděná tepelná ztráta asi 10 kW. Teplo je rozváděno do místností vzduchotechnikou – tedy rekuperací. Teplovzdušné rozvody se občas v domech používají k rozvádění tepla. Dům platí za elektřinu 70 000 Kč.

Jak to topí? Moc dobře ne. V zimě trvale klesá teplota v pokojích, je nutno zatopit v krbu. Pokud majitel dá dům do útlumu, jede třeba na hory, dům vychladne, je problém dům zpětné vytopit. Dostat na obyvatelné teploty.

Majitel nás oslovil, ať mu s domem pomůžeme. Myslím, že na tomto energeticky úsporném domě bychom mohli dosáhnout úsporu elektřiny za 40.000 – 50.000 Kč ročně, při investici kolem 300 000 Kč, a současně se zlepší tepelná pohoda. Bude tam příjemně teplo, a topení bude majitel moci řídit mobilem třeba z rekreace na horách.
Je to investice

Pokud investici provedete jednou a pořádně, třeba i svépomocí, pod dohledem odborné firmy, je to vždy levnější a dosáhnete mnohem nižší spotřeby elektřiny a lepší tepelnou pohodu. U vyladěných projektů bývají investice nižší, výsledky ale mnohem lepší.

V závěru si odpovězme na otázku. Rekuperace nebo tepelné čerpadlo? Ideální je obojí, rekuperace i tepelné čerpadlo, a ještě s vysokou dotací, i při stavbě svépomocí. Kvalitní, a nemusí být drahé značkové tepelné čerpadlo, však přináší obrovskou úsporu energií a tím i financí.

Pokud ročně uspoříte „zanedbatelných“ 40.000 Kč na energiích, při inflaci 5 % je to za 80 let – předpokládaná životnost cihly- neuvěřitelných hádejte kolik? Složené úrokování je totiž 8. div světa.
Už vidíte, kam vám utíkají na stavbách peníze?

Autor: Ing. Pavel Sýkora, Energetický auditor
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související odkazy:
Téměř nulový dům bez zateplení
Teplá voda denně zdarma. Celoročně
Dotace na novostavby 585 000 Kč 
Vitariánská strava. Row food. Živá strava

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dost zajímavé. Ušetřit 40 - 50 000,- Kč  - Autor: Jokl Ludva 28. 4. 2018
 Levná plyn a elektřina již končí.  - Autor: Energetik 17. 5. 2018
 Robenka v Beskydech platí 94 800,- Kč  - Autor: Topič Franta  10. 6. 2018
 Video k článku je zde - Autor: Lomo Pracovnik 3. 11. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl