Energeticky soběstačná budova

Energeticky soběstačná budova

Kategorie: JAK UŠETŘIT

Energeticky soběstačné budovy, to je dnes pojem. Kdysi platilo, že každý by to chtěl, brzy bude platit – každý to bude muset mít.



Doba se mění, normy se zpřísňují. Na videu je realizace z roku 2004. Na Západním Slovensku. Západní Slovensko je průmyslové. Na realizaci má hlavní podíl Ing. Rudolf Vítek. Je spolumajitelem nejstarší firmy na Slovensku s tepelnými čerpadly. A za ta léta má spoustu realizací, spoustu zkušeností. Bez nadsázky lze tvrdit, že Ing. Vítek je na Slovensku největší odborník s tepelnými čerpadly voda voda.

Na Slovensku vůbec se mnohem častěji používají tepelná čerpadla voda voda, než v Čechách. Měděným výměníkům, které se pro tepelná čerpadla používají, aby se nezanášela pískem, vápencem, železem, manganem, ... se často přezdívá ve výrobě Slovenské provedení.

Voda voda je velmi výhodný systém. Investice jde dolů, spotřeba energie taktéž prudce dolů, účinnost a výkon nahoru. U systému voda voda v zimě neklesá výkon, ani účinnost, ani se nespotřebovává energie na odtávání.

Energeticky soběstačná budova

Jak funguje energeticky soběstačná budova?

Když nás před 20 lety učili Angličané a Američané tepelná čerpadla, říkali: „Vy Češi a Slováci jste špatní odborníci. Umíte maximálně vyhodit starý kotel na uhlí a nahradit ho tepelným čerpadlem. " A učili nás Komfortní systém přenosu tepla. 

Američané berou teplo z jižní strany a předávají ho na severní stranu. Chlad berou ze severní strany a předávají na jižní stranu. Budova je tak energeticky soběstačná do 0°C. Přijde – li větší mráz, zapínají zdroj tepla, jen 40 % tepelné ztráty. Třeba plynový kotel, nebo tepelné čerpadlo z hlubinných vrtů. Pokud přijdou letní vedra, nad + 30 °C, zapínají velký chladič na střeše. No, a zde platí, učedník chytřejší mistra. Ing. Vítek systém vylepšil, chladič ze střechy vyhodil, a v zimě se taky žádný kotel nezapíná. Uvažoval, že si to dá patentovat, ale, topí to spolehlivě již mnoho let,...Systém využívá levnou , spolehlivou a účinnou vodní smyčku. Což je mnohem efektnější, neskonale levnější a ekologičtější než používat chladivový okruh.

Chlazení

To chlazení v létě je důležité. Polyfukční budovy a obchodní centra dají za chlazení 3 x více než za topení. A přitom často mohou mít chlazení zdarma.

Ing. Vítek realizuje i průmyslové topení a chlazení. Tam umíme 1 kWh elektřiny využít i 9 x. 5 topný faktor + 4 chladící faktor. Celkem tedy 9násobné využití každé kWh. Nyní realizujeme v Bratislavě tepelné čerpadlo pro vytápění průmyslové haly, asi 80 kW, to bude topit, chladit, získaným teplem z chlazení ohřívat TUV, a i chladit bezkompresorově. Natur cooling. Ze studny 18 m, tedy voda voda. Levné, vysoce účinné a vysoce efektivní využití obnovitelných zdrojů.

Jak vidíte, využití obnovitelných zdrojů není o investicích. Ale o zkušenostech.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický auditor (energetický specialista)
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Téměř Nulový dům bez zateplení
Místo dřevem topí vodou
Levné bydlení a topení v centru Brna


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 V Anglii je nový termín. Topná chudoba - Autor: Anglie 23. 12. 2017
 No, 2 tuny chladiva dnes stojí - Autor: chladivák 23. 12. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl