12 důvodů, proč si pořídit vinylovou podlahu

12 důvodů, proč si pořídit vinylovou podlahu

Kategorie: TRENDY V BYDLENÍ

Ještě stále váháte nad tím, jakou podlahu si pořídit? Je vinylová podlaha jedním z vašich favoritů? Následujících 12 důvodů vás přesvědčí o tom, že vinyl je opravdu dobrou volbou ve všech směrech.



Vinylové podlahy, ať už plovoucí click nebo lepené vinylové podlahy, jsou už stálicí nejen v českých domácností, ale také v komerčních prostorách. Jejich obliba vychází z příjemných uživatelských vlastností i z široké nabídky. U prodejce Plancher, zaměřujícího se právě na prodej a pokládku vinylových podlah, najdete stále se rozšiřující nabídku vinylu, včetně nového druhu Rigid. Poznejte i vy výhody vinylu a zjistěte, proč byste si ho měli pořídit.

1. Výběr z mnoha dekorů – hodí se pro každý styl

Stojíte před otázkou, jakou podlahu vybrat. Když pomineme praktickou část věci (o tom bude řeč dále), je velmi důležitý vzhled podlahy. Chcete přece, aby byl váš interiér přesně takový, jaký si představujete. Výrobci vinylových podlah přicházejí na trh se stovkami dekorů, které jsou v řadě případů velmi zdařilé. Díky tomu si můžete pořídit vinylovou podlahu v dekoru:

  • dřeva
  • kamene
  • mramoru
  • koberce
  • tepaného plechu
  • oblázkového podkladu
  • textilu
  • jednobarevné
  • vícebarevné atd.

Jednotlivé dekory se pak dělí i podle odstínů. Světlejší odstíny místnosti prosvětlí a opticky zvětší. Tmavé odstíny budou působit luxusně.

vinylová podlaha

2. Velmi vysoká odolnost – nemusíte našlapovat po špičkách

Určitě jste už slyšeli o odolnosti vinylových podlah. Právě odolnost proti povrchovému poškození je to, proč jsou tyto podlahy tak oblíbené. Skladba podlah i vrchní nášlapná vrstva tvoří celek, který je mimořádně odolný, a to i v případě, kdy na podlahu upustíte nádobí, spadne vám židle, děti pohází kostky, projdete se po podlaze v podpatcích nebo na ní zanesete kamínky či písek. Nic z toho vinyl nepoškodí. Při samotném výběru se orientujte podle zátěžových tříd, které udává výrobce vinylu. Čím vyšší je třída zátěže, tím větší zatížení a provoz podlaha snese.

Doporučujeme: SPC vinyl. Novinka, která předčí vaše očekávání. Jejich kouzlo spočívá především ve vysoké odolnosti, díky které si budete podlahu užívat dlouhá léta. Více zde

3. Pokládka podle vašeho přání – tu plovoucí zvládnete i vy, lepenou zase odborník

Pokládka vinylových podlah je kapitola sama pro sebe. Pokládku můžeme rozdělit na několik způsobů.

  • Pokládka plovoucích vinylových podlah – v tomto případě je vinylová podlaha click tvořena jednotlivými díly, které jsou opatřeny zámkovým spojem. S jeho pomocí se díly k sobě spasují a vytvoří pevný, stabilní a odolný celek. Plovoucí pokládku si můžete provést sami, není to nic složitého. Výhoda plovoucího způsobu pokládky spočívá v tom, že podlahu můžete v některých případech pokládat i na původní krytinu, podlaha není pevně spojena s podkladem, a proto je snadné ji v případě potřeby rozebrat nebo vyměnit poškozený díl podlahy.
  • Pokládka lepených vinylových podlah – ať už lepené vinylové dílce nebo vinylová podlaha v rolích, vždy je pro tento způsob pokládky lepší, když ji necháte na zkušených podlahářích, kteří s tímto typem pokládky mají zkušenosti. Lepené podlahy mají výhodu ve 100% voděodolnosti a výborné tepelné propustnosti.

Setkat se můžete i s volně položitelnými vinylovými podlahami nebo se samolepícími vinylovými dílci, ale tyto způsoby pokládky jsou méně obvyklé, proto je nebudeme dále rozvádět.

4. Životnost podlah – vinylovou podlahu si pořizujete na dlouhé roky

Vinylové podlahy vybírejte pečlivě, protože s vámi budou opravdu, ale opravdu dlouhou dobu. U řady výrobců se setkáte se zárukou v řádech několika (i desítek) let, takže si můžete být jisti, že když už podlahu z vinylu jednou položíte, budete mít na dlouhou dobu klid, aniž byste museli vybírat a pokládat podlahu novou.

5. Odolnost proti vodě – když něco rozlijete, nemusíte se vztekat

Pokud se podíváme na vinylové podlahy z praktického hlediska, určitě vás mile potěší jejich dobrá odolnost proti vlhkosti. Jak už bylo napsáno výše, lepené vinylové podlahy jsou po pokládce 100% voděodolné. I v případě řady plovoucích podlah se setkáte se 100% odolností proti vodě, ale vždy se ujistěte u prodejce, že podlaha má voděodolný zámkový spoj.

Protože vinyl dobře odolává vlhkosti, nemusíte se v pokládce nijak omezovat a voděodolné typy vinylových podlah můžete s klidným srdcem položit i do kuchyně (kde se občas něco vylije), do koupelny (kde je mokro snad pořád), do chodby (kde se často našlape) i do dětského pokoje (kde se velmi často stávají nehody s pitíčky a svačinami). Když už se na vinylové podlaze něco vylije, stačí, když vlhkost utřete. Podlaze to nijak neuškodí.

vinylová podlaha

6. Pokládka podlahového topení – teplíčko od nohou je příjemné

Teplo od nohou vás vždy zahřeje i když za okny vládne nečas. Podlahové topení se v domácnostech objevuje čím dál více, a proto by i podlaha měla být připravena na jeho využití. Drtivá většina vinylových podlah se s podlahovým topením velmi dobře kamarádí. Opět je vhodné se o instalaci podlahového vytápění poradit s odborníkem, abyste dodrželi všechny pravidla pro správnou pokládku topení i podlahy.

7. Protiskluzové vlastnosti – bezpečný pohyb pro vás, vaše děti i prarodiče

Jistě to znáte – nesete talíře s večeří a podklouznou vám nohy, děti se honí a najednou leží na zemi, babička má slabší nohy a kluzká podlaha je pro ni nebezpečná. Všechny tyto starosti můžete u vinylových podlah hodit za hlavu. Vinyl se vyznačuje povrchem s protiskluzovou úpravou, takže eliminuje riziko uklouznutí.

8. Nehořlavost – bezpečná domácnost je základ

To, že začne doma hořet nebo se vyskytne problém se zapálenou svíčkou, adventním věncem nebo rozžhavenou prskavkou, nechce zažít nikdo. Pokud ale přeci jen k nějaké nehodě s ohněm dojde, je dobré vědět, že vinylové podlahy jsou nehořlavé.

9. Snadná údržba a čištění – aby maminky (i tatínci) měli více času na hraní

Nikoho nebaví stále uklízet, takže proč si úklid nezjednodušit? Vinylové podlahy mají antistatický povrch, který zabraňuje usazování prachu. Povrch se i jednoduše udržuje. Pokud se prach někde objeví, jednoduše ho zametete nebo vyluxujete. Když něco vylijete nebo na podlahu našlapete špinavými botami, vyndáte mop, navlhčíte ho (můžete použít čistící prostředek určený na vinylové povrchy) a nečistoty jednoduše setřete. To je vše.

10. Nízké náklady – něco ušetřit je vždy příjemné

V porovnání například s dřevěnými podlahami jsou vinylové podlahy v imitaci dřeva cenově výhodnější, a přesto budou vypadat jako pravé dřevěné podlahy. Podobně to platí i u kamenných podlah. Když vezmete v úvahu, že některé typy podlah se musí pravidelně udržovat (brousit, leštit, mořit, lakovat, bělit spáry apod.) je vinyl z hlediska dlouhodobého využití opravdu velmi výhodným materiálem.

11. Domácí mazlíčci vs. vinyl – nechte je běhat, kde se jim zlíbí

Mít doma zvířátko je radost. O něco menší potěšení je, když má zvířátko ostré drápky, které mohou podlahu poškodit. Naštěstí u vinylových podlah se tohoto problému bát nemusíte. Váš zvířecí mazlíček může po podlaze běhat, řádit a hrát si, aniž by hrozilo poškrábání povrchu.

12. Ekologičnost a zdravotní nezávadnost – příroda z vás bude mít radost a vy budete mít radost z podlahy

Poslední, ale velmi podstatnou výhodou podlah z vinylu je jejich ekologická i zdravotní nezávadnost. Moderní vinylové podlahy neobsahují ftaláty ani jiné škodlivé látky, takže vaše zdraví není nijak ohroženo nebezpečnými výpary. V řadě případů jsou podlahy z vinylu dokonce 100% recyklovatelné a nijak nezatěžují životní prostředí.

13. Jak jste se rozhodli?

Jaké bude vaše rozhodnutí? Dáte vinylovým podlahám šanci, aby zdobily váš domov a byli vám společníky na řadu let? Máte radost, že budete mít podlahu podle vašich snů a nebudete limitováni vzhledem? Těšíte se, jak si budete užívat volných chvil, místo abyste se starali o úklid nebo řešili poničený povrch podlah? To vše vás čeká s vinylovými podlahami.

Prohlédněte si také našich 5 tipů na interiérové dveře, se kterými dodáte interiéru duši


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl