Rozúčtování tepla v bytech

Rozúčtování tepla v bytech

Kategorie: PANELÁK

Rozúčtování tepla v bytech se dnes stává stále větším problémem. Zvláště když někdo zjistí, že má v bytě + 19 °C a platí 2 až 3 x více, než soused, který má v bytě + 25 °C.



Přitom se tak často děje pomocí poměrových měřičů tepla, připevněných uprostřed radiátorů. A hádky bývají opravdu „na nože“.  Jeden můj známý RNDr, který se zabývá rozúčtováním tepla ještě od dob socialismu, říká: „Nechte je, ať se poperou, já jim to pak přijdu fyzikálně vyřešit. Nechci však sekundovat boxerskému ringu. “

Rozúčtování tepla vychází z následující filozofie. V Německu je teplo zboží. Krajní byty jsou odškodněny nižším nájmem. Naopak ve Francii je teplo služba, tedy lidi platí za teplotu v bytě, ne za spotřebu tepla. Nedochází tedy ke znevýhodňování krajních bytů. Rozúčtování tepla je otázka, která se týká několika milionů lidí. A díky zdražování tepla je to otázka stále ožehavější. Přitom je to „fyzikálně určité, nejedná se o šamanství“.

Rozúčtování tepla

Důležité je umístit čidlo na zpátečce z radiátoru, neboť ta koresponduje s teplotou v bytě. Tyto poměrové měřiče jsou dnes již bezdrátové. To umožňuje snadný odečet tepla i v době nepřítomnosti majitele bytu. Teplo to jsou peníze. A pokud platíte 45 – 60 000,- Kč ročně za teplo, není to málo peněz. Instalací poměrových měřidel tepla dochází k úspoře 10 – 30 % nákladů na teplo. Ovšem, lze dosáhnout současně i zvýšení tepelné pohody. A pokud využijeme i dotačních titulů, např. Nová zelená úsporám, můžete spotřebu energií Vašeho bytu výrazně srazit dolů.

Máte – li potíže s rozúčtováním tepla, kontaktujte firmu Kodek, která vám může pomoci „vyjasnit“ teplo a urovnat sousedské vztahy.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.kodek.cz

Související článka:
Bezdrátově měření tepla v bytech
Solární vytápění bytů v Brně


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Je to tak. Někteří lidé mají + 19 °C a platí 2 x  - Autor: topič panelákový 1. 1. 2013
 Hospodársky úpadok sa prejavuje na spotrebe  - Autor: energie 6. 1. 2013

     



bydleti.cz


Životní styl