Balkonová zahrada

Balkonová zahrada

Kategorie: PANELÁK

Zima se se chýlí ke konci a ke slovu se čím dál více hlásí jarní práce na zahradě. Pro krásné květiny nebo vlastní rajčata přitom nemusíte mít zahradu kolem domu, postačí balkon, terasa nebo dostatečně široké parapety.



Je na čase zkontrolovat zahradní nářadí, pořídit semena nebo sazeničky a začít se sázením, příjemnou a velmi důležitou činností.

Balkonová zahrada

U balkonové zahrady začněte výběrem správných typů rostlin – stejně jako u klasické zahrady je potřeba rozlišovat mezi rostlinami, které mají radši slunce, a těmi, které preferují částečný stín. Pokud tedy máte balkon obrácen na jih, měli byste zvolit rostliny, které mají rády stálé sluneční světlo. Z okrasných rostlin jsou to například petúnie, muškáty, sedmikrásky obecné a verbeny. Rostliny, kterým vyhovuje částečný stín, je lepší umístit do prostoru, který je situovaný na východ nebo na západ. Nesmíte je přehnaně zalévat, protože stojatá vlhkost může způsobit plíseň či hnilobu. Kořeny těchto rostlin se navíc mohou lépe rozvíjet v sušší půdě. Na balkonech s částečným stínem se cítí obzvlášť dobře fuchsie, netýkavky turecké, otužilé trvalky jako kapradiny, břečťany a begónie. Nezapomínejte ani na celkový vzhled a dojem, od začátku mějte představu, v čem vaše rostliny porostou. Určitě se vyplatí investovat do trvanlivých nádob, na vaší „zahrádce“ se snažte dodržovat stejný typ truhlíků.

Balkonová zahrada

Sázení

Pokud necháváte rostliny sami vzejít ze semen, zajistěte jim dostatek vzduchu a denního světla – jeho nedostatek může vést k nadměrnému vzrůstu a špatné kvalitě. Aby bylo zajištěno, že semena nebudou vyseta moc blízko sebe, doporučujeme smíchat jemná semena s trochou písku. Optimální teplota pro klíčení je 14 až 18 °C. Jakmile se vyvinou listové dělohy a objeví se první lístky, rašící sazeničky, jež jsou umístěné příliš blízko sebe, by se měly přesadit dál od sebe.

Při osazování okenních truhlíků je potřeba pamatovat na několik věcí. Na truhlík dlouhý jeden metr stačí 4-5 rostlin, které by měly být uspořádané podle způsobu růstu. Visící rostliny by měly být vysazeny na vnější straně, aby mohly pěkně viset přes zábradlí. Podle stejného principu vysaďte vysoké rostliny na vnitřní straně a pro vyplnění zbývajícího místa vyberte nižší rostliny. Sazenicím neváhejte dopřát kvalitní výživný substrát.

Hnojení

Aby vám květiny na balkóně rozkvetly do plné krásy, musíte se o ně skutečně starat a také je hnojit. Begónie a muškáty prospívají mimořádně dobře, když do půdy přimícháte trochu kávové sedliny. Správná dávka je asi dvě hrsti kávové sedliny na metr okenního truhlíku. Čas od času se doporučuje přimíchat také hnojivo na květiny se všemi živinami. Přibližně jednou týdně dejte do litru vody 1 cm³ hnojiva. Tato dávka by také měla být používána pro rychle rostoucí květiny – v tom případě je můžete zalévat častěji. Netýkavky turecké, fuchsie, pantoflíček vroubkolistý, petúnie a begónie potřebují třikrát až čtyřikrát víc hnojiva než ostatní rostliny.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 perfektní aktuální článek. I Američané dnes  - Autor: saďme a pěstujme 28. 1. 2012
 zima se ke konci nechýlí. Minus 30 ?  - Autor: babička 4. 2. 2012

     



bydleti.cz


Životní styl