Balkon zpříjemní bydlení

Balkon zpříjemní bydlení

Kategorie: PANELÁK

Balkony jsou zásadní pro vzhled i funkčnost každé budovy. V minulosti často hrály významnou roli při různých významných událostech. 



I dnes mají královské rodiny po celé Evropě ve zvyku zdravit své poddané z balkonu při slavnostních příležitostech, stejně jako je balkon místem, odkud papež žehná věřícím. A na balkonech se odehrávaly i české dějiny.
Jsou nejen praktickým způsobem, jak zvětšit obytný prostor bytu, ale i významných architektonickým prvkem. Kvalitně vybrané balkony tak mohou například při rekonstrukci proměnit panelový dům k nepoznání. Dnes už není problém ani rozšíření již existujícího balkonu či jeho rekonstrukce.

Balkony jsou o tzv. převislé, nebo předsazené konstrukce na vnějším obvodovém plášti budovy. Ze dvou až tří stran jsou otevřené a opatřené zábradlím. Balkony se dělí do skupin podle řady parametrů. Ze statického hlediska mohou být zavěšené (závěsné), podepřené nebo krakorcovitě vyložené. V každé této kategorii se pak ještě dělí do dalších skupin. Dále mohou být plně předsazené, polozapuštěné, případně i rohové.

balkony

Na bytových domech mohou být buď jednotlivě, zdvojeně či vícečetně, přičemž společné balkony mají obvykle dělící příčku, ale vyskytují se i bez ní. Zábradlí může být skleněné, plastové, kovové dřevěné, ale vždy musí být vysoké minimálně 90 cm. Stejně tak vlastní konstrukce zábradlí může být z železobetonu, dřeva, kovu, kamene nebo dokonce skla, plastu či kombinace různých materiálů. Balkony mohou být také zastřešené, a to jak samostatnou stříškou, nebo podlahou balkonu ležícího o patro výš.

Balkon se může stát místem, kde pěstujete květiny a trávíte i ve městě čas mezi rostlinami, místem, kde relaxujete, ale i prostorem, kde rodina společně jí, baví se a žije. A problémem není ani umístění balkonu na dům, kde nikdy předtím nebyl. Podmínkou je jen statické posouzení a vhodně zvolená technologie. Pro takový účel jsou obvykle ideální závěsné balkony.

Související články:

Balkon by měl ladit s fasádou
Není balkon jako balkon


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl