V každé elektroinstalaci by měl být zapojen hlavní vypínač i jistič. Proč?

V každé elektroinstalaci by měl být zapojen hlavní vypínač i jistič. Proč?

Kategorie: OSVĚTLENÍ

Správné jištění elektrických obvodů je nesmírně důležité pro bezpečné využívání elektrického proudu. Ne nadarmo se říká, že elektřina je velice dobrým sluhou, ale hodně špatným pánem. Jednou z nejdůležitějších částí jištění je hlavní vypínač společně s hlavním jističem.



Zatímco jistič funguje na automatickém principu, vypínač je možné ovládat manuálně. Zabezpečení elektroinstalace byste rozhodně neměli podceňovat, tudíž by se měl vypínač i jistič nacházet v každém rozvaděči.

Jaký je rozdíl mezi hlavním jističem a vypínačem?

Hlavní vypínač v elektrickém obvodu má jedinou funkci. Slouží k manuálnímu odpojení přívodu elektrického proudu ke všem elektrospotřebičům. Obvykle se instaluje přímo k rozvaděčům a využívá se především u menších či větších oprav. Pokud se nechcete spoléhat pouze na shozené dílčí pojistky, jednoduše přepněte hlavní vypínač, čímž okamžitě přerušíte elektrický obvod. Tím pádem máte jistotu, že při manipulaci a opravách elektroinstalace nebo spotřebičů nebudete zasaženi elektrickým proudem.

Oproti tomu hlavní jistič funguje na automatickém principu. Jakmile v obvodu zaznamená přepětí nebo nadbytek elektrického proudu, jistič obvod automaticky přeruší. Funguje na podobném principu jako obyčejná tavná pojistka, ovšem s tím rozdílem, že jistič je možné znovu aktivovat bez nutnosti výměny. U hlavního jističe si dejte pozor na jeho hodnotu, která by neměla být příliš vysoká a ani příliš nízká. Konkrétně by měla odpovídat maximálnímu elektrickému výkonu ve vaší domácnosti.

vypínače

Co je příkon hlavního jističe?

I když je hlavní vypínač neméně zásadním prvkem bezpečnosti obvodu, větší pozornost byste měli věnovat hlavnímu jističi, který funguje i bez vaší přítomnosti. Důležitým parametrem při výběru hlavního jističe je jeho příkon. Ten je vyjádřen v kilovoltampérech (kVA) nebo kilowattech (kW). Obě tyto jednotky mají stejný rozměr, tudíž se nemusíte znepokojovat jejich převodem. Příkon hlavního jističe představuje množství energie spotřebované za jednotku času. V přeneseném slova smyslu je to schopnost elektroinstalace udržet v provozu několik spotřebičů najednou.

Příkon hlavního jističe si ovšem nesmíte splést s parametrem elektrické spotřeby. Daný přístroj může mít vysokou elektrickou spotřebu a vysoký příkon, jenomže pokud zařízení nepoužíváte, bude jeho elektrická spotřeba nízká. Rezervovaný výkon pak udává limit elektrického výkonu vaší domácnosti, který vám přidělí distributor elektřiny. Příkon hlavního jističe si zvolíte sami v závislosti na elektrické vytíženosti domácnosti.

Jak vybrat správnou hodnotu hlavního jističe?

Existují pouze dva způsoby, jak zjistit respektive jak odhadnout správnou hodnotu hlavního jističe. Tím prvním je spočítání celkového výkonu vašich spotřebičů v domácnosti. Nezapomeňte započítat hlavně spotřebiče, které používáte najednou. Většinou se jedná o ledničku, pračku, troubu nebo osvětlení či elektrický bojler nebo systém elektrického vytápění. Nezapomeňte také na nábytek osazený bodovými světly.

Druhým způsobem zjištění hodnoty hlavního jističe je prostý odhad na základě rozlohy vaší domácnosti a jejího elektrického vytížení. Obecně by se dalo říct, že větší příkon budou mít větší nemovitosti, kde je za pomoci elektřiny ohřívána voda nebo je domácnost opatřena elektrickým vytápěním.

Aktuální hodnota hlavního jističe

Zjištění aktuální hodnoty hlavního jističe je o dost jednodušší, než počítání nebo odhadování hodnoty správné. V tomto případě totiž stačí nahlédnout do starých faktur za elektřinu, kde bude aktuální hodnota hlavního jističe uvedena. Pokud byste neměli starší faktury k dispozici, zavolejte na zákaznickou infolinku. Ihned po zadání zákaznického čísla by vám měl operátor sdělit aktuální příkon vašeho hlavního jističe, na jehož pořízení se mohou vztahovat slevové akce.

Jistič 1x25A pro malé a střední byty

Pokud žijete v malém nebo středním bytě, bude vám velmi pravděpodobně stačit hlavní jistič s hodnotou 1x25A. Tento jistič je ideální pro domácnosti s jednofázovým přívodem. Měsíční poplatek za rezervovaný příkon se v tomto případě pohybuje kolo 5 korun. Tento jistič najde své uplatnění ve všech malých a středních bytech, kde jsou využívány běžné spotřebiče, ale vytápění nebo vaření je zajištěno plynem.

Jistič 3x16A je vhodný pro všechny domácnosti

Nejrozšířenější variantou hlavního jističe je varianta s hodnotou 3x16A. Toto elektrické zařízení se uplatní ve větších bytech a domácnostech, kde se elektřina používá pro provoz běžných spotřebičů. Kromě toho je elektrický proud používaný pro ohřev vody. Pokud ovšem využíváte elektřinu i na vaření, může být tento jistič nedostačující.

Hlavní jistič je velice důležitou součástí elektroinstalace. Naprosto zásadní je stanovení jeho správné hodnoty, která zajistí bezpečné využívání všech elektrických zařízení.

Zdroj obrázku: {photographyfirm} / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl