Plnospektrální osvětlení. Perfektní denní světlo i v noci?

Plnospektrální osvětlení. Perfektní denní světlo i v noci?

Kategorie: OSVĚTLENÍ

Osvětlení je možná důležitější, než si myslíme. Zdravé světlo, plnospektrální osvětlení, širokospektrální osvětlení to jsou pojmy, které by vás měli zajímat.



Z nedostatku světla se slepne a vzniká i melancholie. Tedy vlastně deprese a jiné psychické problémy. Vidíte, jak málo stačí ke šťastnějšímu životu? Když už svítíte a nespíte, sviťte alespoň pořádně!

Špatné osvětlení

Na trhu je dnes kde co. Tím chci říci, že mnoho bytů je dnes proklatě špatně osvětlených. V uplynulých 10 dnech jsem měl možnost projít asi 126 bytů a některá osvětlení byla opravdu trestuhodná. Pod dojmem a tlakem reklamní kampaně, zvláště starší lidé nakoupili " lampičky bludičky", ( úsporky) a houby vidí, s takovým osvětlením.

Plnospektrální osvětlení

Na trhu je však i kvalita. Setkal jsem se i s "umělým sluncem". Například širokospektrální osvětlení, prodává se jako náhrada slunce.

Již dříve asi každý tušil, že s osvětlením není vše úplně v pořádku. O zářivkách se tvrdilo, že pod nimi vypadávají vlasy, rozhodně se nesmí používat u točivých strojů, třeba soustruhů. Protože blikají. Blikání není jen nebezpečné, ale i unavuje oči. Pokud máte zářivku na stole, u počítače, bliká vám monitor, bliká ještě zářivka, bude to minimálně velmi únavné. Proto se u monitorů doporučuje spíše osvětlení halogenkou.

Plnospektrální osvětlení

A co velký podíl modrého světla

LED osvětlení obsahuje velký podíl modrého světla a lidé, kteří jej mají v práci, mívají problémy se spánkem. Pokud si koupíte například chameleona, hned vám ve Zverimexu doporučí žárovku, kterou musíte denně svítit několik hodin nad klecí chameleona, , za účelem produkce vitamínu D. Jinak bude mít chameleon křivici, kožní problémy a pod. Ovšem pokud bude osvětlení s klecí chameleona v dětském pokojíku svítit od 18 00 do 20 00, děti mají pak problém se spánkem. 

Jiné osvětlení se pak používá k podpoře růstu zeleniny, jako GROW LED osvětlení a podobně. Myslivci si dnes stěžují, že například xenonové osvětlení nesvítí dobře. Neodráží světlo v očích zvířat a řidiči je pak nevidí, mají tedy větší počet srážek se zvěří. Není světlo, jako světlo.

Jak vidíte osvětlení není vůbec jednoduchá věc. Před 25 lety to bylo snadné. Mohli jste si maximálně koupit žárovku, nebo zářivku. Dnes je to již složitější. Ale dnes máme zase možnosti, které jsme dříve neměli.

Zkušenosti

Jeden z výrobců LED osvětlení mi říkal své zkušenosti. " Nedávno jsme zhotovovali osvětlení do mrazíren o teplotě 6 000 K. Investor chtěl, aby bylo dobře vidět, co tam má uskladněno. Světlo bylo velmi studené – ostré, nechtěl bych tam pracovat. Pokud jsem při výrobě osvětlení na LED šáhnul, ono se to nějak odrazilo a propálilo dovnitř. To světelné záření. Do roka byla reklamace. LED neuchladíte bez světlovodné pasty, nebo pásky. Přidat LED chip k hliníkovému chladiči nestačí, přechod nepřenese tepelný výkon. Již pokud máte chladit 10 W, to je v elektronice velký výkon.

Jak vidíte, dříve normy pouze určovaly sílu osvětlení, tedy intenzitu, v Luxech. Lx. Třeba ve školních třídách 300 LUX. A zakazovaly blikající zářivky u točivých strojů.

Barevnost osvětlení

Dnes se navíc sleduje barevnost osvětlení, tzv. Teplota. A Spektrum, tedy složení světla.

Důsledky špatného osvětlení

Jak vás negativně může ovlivňovat špatné osvětlení?
Bolest očí
Únava při práci s počítačem
Problémy se čtením malých písmen
Deprese
Poruchy spánku
Bolest hlavy

Plnospektrální světlo

Plnospektrální zářivkové osvětlení objevil dr. John Ott při studiu rostlin. Na základě časosběrného dokumentu zjistil, že rostliny pod běžnými zářivkami chřadnou a vadnou. Chyběly tam některé barvy, například hluboká červená a fialová. Výrobce pak vyrobil zářivky s plným spektrem světla. rostliny prospívaly, světlo bylo sympatické i lidem. Pokud se zářivky použily ve školních třídách, děti měly lepší výsledky. Plnospektrální světlo v zaměstnání přináší lepší pracovní výsledky. Jasné světlo s vysokým podílem modré složky se používá při léčbě depresí.

Jak vidíte, osvětlení může být nejen drahé nebo levné, ale i příjemné a nepříjemné, " zdravé a nezdravé". Šetřit právě na osvětlení není dobré, z hlediska spotřeby energií jde jen o marginální položku.

Autor: Ing. Pavel Sýkora, energetický specialista
Zdroj: www.masterenergy.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Dost dobrý článek. Na fakultě  - Autor: věčný student 21. 1. 2018
 pojmy by měly zajímat - Autor: Ing. Sýkora 21. 1. 2018
 Rozložte si světlo hranolem  - Autor: Ing. Sýkora 21. 1. 2018
 kontrola osvětlení  - Autor: Sladký 21. 1. 2018
 Ano, LED škodí a dá se na tom udělat - Autor: Jolko 14. 3. 2018

     



bydleti.cz


Životní styl