Osvětlení a zdraví – 5 rad, které vám zajistí lepší spánek

Osvětlení a zdraví – 5 rad, které vám zajistí lepší spánek

Kategorie: OSVĚTLENÍ

Zhasnete, lehnete si do postele, ale nespíte. Kolotoč myšlenek, povinností a věcí, na které nesmíte zapomenout, se roztáčí a vy ne a ne zabrat. Ráno pak vstáváte rozlámaní a bez energie. Zní vám to povědomě?



A víte, že za takové situace možná nemůže vaše nátura, ale třeba váš mobil? Pojďte si s námi posvítit na to, jak umělé světlo ovlivňuje kvalitu našeho spánku a co s tím můžeme dělat. 

Modré světlo tvoří přirozenou součást světelného spektra slunečních paprsků. Přes den ho potřebujeme k tomu, aby náš organismus správně fungoval, v noci ale může narušovat náš spánkový biorytmus. Pokud na nás totiž působí prostřednictvím domácího osvětlení nebo elektronických zařízení, jako jsou například mobilní telefony nebo tablety, dochází v našem těle k úbytku melatoninu. Tento hormon, který se tvoří výhradně za tmy, nám pak chybí, a tím dochází k oddálení usnutí a snížení celkové kvality spánku.

Co tedy můžete dělat pro to, aby se vám dobře usínalo a ještě lépe probouzelo?

K večeru snižte množství a intenzitu světla

Pokud mají vaše stropní světla, knihovny nebo regály na míru LED žárovky s bílým světlem, vypněte je k večeru a nechte doma raději svítit jen pár lamp. Pozor si dejte také na dekorační světelné řetězy. Dříve zkrášlovaly naše domácnosti jen během vánočních svátků, dnes je má mnoho lidí v interiéru celoročně. Pokud se pro takovou výzdobu rozhodnete, zvolte teplé barvy světla a nenechávejte řetěz svítit celou noc.

Na elektronice nastavte noční režim

Berete si telefon do postele, abyste ještě projeli před usnutím sítě? Pak můžete mít problém s usínáním. Ideální je, když nebudete mobilní telefon či tablet používat těsně před ulehnutím. Pokud ale není zbytí, nastavte si na zařízení alespoň noční režim (tzv. Night Shift režim), který modré světlo utlumí. Pokud například na televizi takovou možnost nemáte, můžete si pořídit speciální brýle, které modrou složku světla odfiltrují.

světlo

Budík otočte ke zdi

Výzkumy prokázaly, že i malé světlo, které vydává například vzdálená lampička nebo jiné zařízení, negativně ovlivňuje naši psychiku, pokud svítí celou noc. Pokud tak máte na nočním stolku budík, na kterém září hodiny, že je takřka vidíte i přes zavřená víčka, podumejte o tom, zda ho vážně nutně potřebujete, nebo na něm alespoň ztlumte osvětlení. Stejně tak mohou být příliš zářivá zařízení v stand-by režimu (například diody televize a set-top boxu v ložnici).

Spěte v co největší tmě

Víte, že mezi oblasti s největší tmou v ČR patří například Šumava, Beskydy, Jizerské hory nebo Podyjí? Oproti tomu obyvatelé Prahy a dalších měst to mají o něco složitější. Noční život tu totiž doprovází často nejen hluk, ale i světelný smog. Statistiky ukazují, že dnes žijí v oblastech se světelným smogem dokonce dvě třetiny obyvatel celého světa. Abyste měli spánek klidný a nerušený, snažte se co nejvíce zatemnit okna.

Vyzkoušejte chytré žárovky

Některé typy moderních svítidel už regulují intenzitu a barevné spektrum osvětlení za vás. Žárovka tak automaticky mění světlo podle denního času nebo v závislosti na vámi nastavené době. Snadno si tak ohlídáte, že na vás nebude modré světlo působit alespoň 90 minut před ulehnutím.
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl