Pěstování a využití kari bylinky - helichrysum italicum

Pěstování a využití kari bylinky - helichrysum italicum

Kategorie: KOŘENÍ A LÉČIVKY

Smil italský latinsky helichrysum italicum, známá také jako helichrysum korma nebo korsický helichrysum, je fascinující bylina, která se těší stále větší popularitě díky svým léčebným vlastnostem a estetickému potenciálu. U nás se jí kvůli vůni někdy přezdívá kari nebo maggi.



Pochází z regionu Středomoří a je členem rodiny Asteraceae, což je stejná čeleď jako třeba slunečnice. Přestože se může zdát, že je helichrysum korma jen další krásnou kvetoucí rostlinou, skrývá v sobě mnohem více – od léčitelství po kosmetiku a parfémy.

kari

Pěstování Helichrysum italicum 'Korma'

Pěstování smilu italského může být snadné, pokud se postaráte o jeho specifické požadavky na světlo, půdu a vlhkost. Zde jsou základní kroky pro úspěšné pěstování:

1. Světlo:

Helichrysum italicum miluje slunce. Mějte ho na místě, kde bude vystavený přímému slunečnímu záření alespoň 6 až 8 hodin denně.

2. Půda:

Zvolte dobře odvodněnou půdu. Rostlina nesnáší stání ve vodě. Můžete přidat písek nebo perlit do půdy, abyste zlepšili odvodnění.

3. Zalévání:

Smil italský (Helichrysum italicum) preferuje středně suchou půdu. Zalévejte ho pravidelně, ale nepřelévejte. Nejlepší je zalévat až tehdy, když je povrch půdy suchý na dotek.

4. Teplota:

Rostlina snáší mírně chladnější teploty, ale pokud je to možné, udržujte ji v teplejších podmínkách kolem 20–25 °C.

5. Hnojení:

Dopřejte rostlině pravidelné hnojení, ideálně jednou za měsíc, během vegetačního období (jaro a léto), pomocí vyváženého hnojiva.

Využití smilu italského

Helichrysum italicum je ceněná nejen pro svůj vzhled, ale také pro své léčebné a kosmetické vlastnosti.

1. Léčitelství:

Protizánětlivé vlastnosti: Rostlina obsahuje látky s protizánětlivými účinky, což ji činí vhodnou pro péči o pokožku po popáleninách, ranách a oděrkách.

Podpora hojení: Éterický olej z helichrysum korma může podporovat regeneraci tkání a urychlit hojení kůže.

Boj s akné: Díky antibakteriálním a protizánětlivým účinkům může být smil italský užitečným pomocníkem při péči o problematickou pleť.

2. Kosmetika:

Antioxidační ochrana: Bylina obsahuje silné antioxidanty, které chrání pleť před poškozením způsobeným volnými radikály.

Anti-aging efekt: Éterický olej ze smiul italského se používá v mnoha kosmetických výrobcích pro své schopnosti redukovat vrásky a zlepšovat elasticitu pokožky.

3. Aromaterapie:

Uklidňující vůně: Aromaterapeutický olej z této byliny se používá pro svůj uklidňující účinek na mysl a tělo. Pomáhá zmírňovat stres a úzkost.

Smil italský je tedy mimořádně univerzální bylinou s mnoha využitími. Ať už se rozhodnete pěstovat tuto rostlinu kvůli její kráse, léčebným vlastnostem nebo estetickým účinkům, jistě nebudete zklamáni. Při pěstování a využívání helichrysum korma však nezapomeňte respektovat jeho specifické potřeby a doporučení pro správnou péči.

4. Využití v kuchyni

Pro jeho kari chuť se sním dá vařit při přípravě orientálních pokrmů. Hledejte inspiraci v středomořské a orientální kuchyni. Koření se s ním rýže, jídla z drůbeže a ryb. Lze využít pro přípravu grilovacích marinád, majonéz, polévek nebo omáček. Zde platí zásada, že stačí jen několik lístků nebo malá snítka.


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl