Vytápění peletami má mnoho výhod. Jakých?

Vytápění peletami má mnoho výhod. Jakých?

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Vytápění peletami je topný systém, ve kterém se spalují dřevěné pelety (malé pelety ze štěpky a pilin). Příležitostně se používají jiná peletizovaná paliva, jako jsou slámy. Dnešní systém ústředního vytápění, který pracuje na dřevěných peletách jako obnovitelném zdroji energie, je srovnatelný v provozu a údržbě topných systémů na ropu a plyn.



Co jsou palivové pelety?

Palivové pelety jsou obnovitelnou alternativou vytápění domů, které je stabilní a nízkonákladově. Jedná se o produkt z biomasy vyrobený z obnovitelných látek – obvykle recyklovaného dřevěného odpadu. Nejlevnější pelety pro vytápění lze nalézt také v tak rozsáhlých prostředích, jako jsou školy a věznice. Stručně řečeno, pelety jsou způsob, jak odvádět miliony tun odpadu ze skládek a přeměnit je na energii.

Jaké jsou výhody pece na pelety?

Vytápění domu dřevěnými peletami má mnoho výhod.

Nastavení teploty, programování a dálkové ovládání

V závislosti na vybraném modelu můžete teplotu upravit pomocí dálkového ovladače nebo pokojového termostatu. Některé modely lze dokonce programovat nebo provozovat denně nebo měsíčně prostřednictvím textových zpráv nebo mobilní aplikace. Kamna na pelety se začnou hořet a zhasnou, aniž byste museli cokoli dělat, v závislosti na vybraném programu.

Účinnost až 90 % a více

Účinnost peletových kamen může být až 90 % nebo více. Jinými slovy, pouze 10 % energie generované peletami se ztratí v komíně. To je více než klasická kamna na dřevo s účinností pouze 40 až 50 % a mnohem více než otevřený oheň s účinností 5 až 15 %.

Žádný komín

Peletová kamna jsou vybavena aktivním systémem odvodu kouře (prostřednictvím systému dmychadla). Není proto nutné opatřit speciální komín, protože spaliny mohou být vháněny do stávajícího komína. Kouř lze také odsávat pomocí obyčejné tenké trubice (průměr 8 cm), která vede vodorovně přes vnější stěnu.

Pohodlné a levné palivo

Pelety jsou ve srovnání s jinými palivy relativně levné a jejich cena zůstala v posledních letech stabilní. Dodávají se v pytlích o hmotnosti 15 kg, které se snadno a kompaktně skladují. Navíc jsou vždy připraveny k použití. Spotřeba závisí na velikosti a izolaci vytápěné místnosti, na době vytápění a na požadované teplotě. Pokud chcete ještě více ušetřit, povětšinou v období květen/červen můžete nakoupit pelety v akci. Je třeba jen sledovat akční letáky a nabídky.

Vytápění peletami

Hlavní rozdíl mezi peletami a ostatními palivy je ten, že pelety nemusíte tak často přikládat. Kotel na pelety totiž disponuje zásobníkem, o který se po jeho naplnění již nemusíte více starat. Abyste dosáhli nejvyšší účinnosti vytápění, je nutné mít kvalitní suché pelety.

Rozdíl mezi peletami a briketami

Často se stává, že si lidé tyto 2 způsoby vytápění pletou. Nenechte se ale zmýlit, pelety se od briket liší. Největší rozdíl vidíte již na první pohled. Brikety jsou mnohem větší. Pelety jsou vhodné právě do kotlů s automatickým přikladačem, brikety se řadí mezi pevná paliva, často také označována jako ekopaliva. Brikety také můžete použít do různých druhů kotlů, zatímco pelety jsou vhodné jen do speciálních kotlů právě na pelety. Tak si na tento rozdíl posviťte díky pořádnému osvětlení.

Moderní vytápění

Dřevěné pelety jsou logickým krokem vpřed ve vývoji vytápění domů, škol a podniků. Splňují standardy kvality pro nízký obsah vlhkosti, velikost, trvanlivost a energetický obsah. Díky této konzistenci jsou vynikajícím palivem pro systémy ústředního topení, které běží automaticky, stejně jako váš současný kotel nebo pec.

Ukázaly se jako úspěšná náhrada fosilních paliv v celé Evropě, kde nyní milion domácností vytápí kotli na dřevěné pelety.

Zdroj obrázku: {Mike Fouque} / Shutterstock.com


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 levné palivo peletky určitě nejsou !  - Autor: jakovlev  16. 1. 2021

     



bydleti.cz


Životní styl