Vytápění kostelů

Vytápění kostelů

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Během posledních 3 let cena elektřiny pro vytápění zdražila cca o 100 %. To je velký cenový skok. Není jedno, čím je vytápěn kostel. Již před zdražením elektřiny byly roční náklady na elektřinu v řádu statisíců Kč.



Klasické vytápění kostelů

 

Většina, cca 80 % kostelů je dnes vytápěno elektrickými akumulačními kamny, popř. přímotopy, různými teplovzdušnými  ventilátory.

 

Co je to přímotop?

 

Radiátor na elektriku, z kterého jde teplý vzduch.

 

Nevytápěné kostely

 

V pohraničních oblastech v Čechách, kde je málo věřících, jsou kostely nevytápěné. Když tam v zimě přijdete, kostel je totálně prochladlý. Ze stěn, podlahy, oken i nábytku sálá chlad. Je to nepříjemné, z takového chladu, pokud nejste důkladně oblečení, Vás například mohou „chytit záda“, přesto že v životě před tím jste tuto nemoc neznali. Zdraví máte jen jedno.

 

Nové kostely

 

vytápění-kostelů-008.jpgDo nových kostelů se dnes  ve většině případů montují elektrické zářiče do každé lavice. Viz foto. Nějak se zapomíná, že elektřina „již dávno není za korunu“. Jak je to z hlediska tepelné pohody? Tyto zářiče nedokážou vytopit kostel. Doplňují se přímotopy a různými dalšími elektrickými „sáladly“ tepla. Jaká je tepelná pohoda v lavici?  V přechodném období  ( jaro, podzim) to celkem ujde. V zimě, máte teplo na kolena, na nohy nepříjemný  chlad. Také ze stěn a oken na vás sálá chlad. Tepelná pohoda dle mého názoru je zde horší, než ve starých kostelech vytápěných několika akumulačkama. 

 

Nové kostely jsou většinou stavěny podobně jako lehké montované stavby. S vysokým prosklením. To je nevýhoda. V létě se přehřívají, v zimě je tam zima. Tuto konstrukční nevýhodu lze minimalizovat např. podlahovým vytápěním.

 

Staré kostely

 

Mají malé prosklení. Tlusté zdi, 1 až 1,5 m. Perfektní akumulační schopnosti. V létě je zde příjemný chlad, v zimě je však nutno topit. Něco jako pasivní domy.

 

Podlahové vytápěnívytápění-kostelů-008b.jpg

 

Ideální varianta pro vytápění starých a nových kostelů. Pokud není v novém kostele podlahové vytápění, považoval bych to za konstrukční chybu. Hodně starých kostelů je v současné době rekonstruováno na podlahové vytápění. Je to příjemné, nevíří vzduch, snižuje náklady na vytápění. Podlaha sálá příjemné teplo.  Např. Katedrála v Brně na Petrově,  kostel ve Valašských Kloboukách, nebo nedávno rekonstruovaný kostel v Nedašově. Příjemné sálání tepla tam cítíte i přes silné zimní boty.

 

Podlahové vytápění již samo o sobě snižuje náklady na vytápění. Např. ve Zlíně na kopci jsou 2 stejné rodinné domy. Jeden má radiátory, jeden podlahovou. Oba mají kotle na zemní plyn. Dům s radiátory měl před lety náklady na vytápění 28 000,- Kč. Teplo z radiátorů uteče ke stropu, navíc víří prach. Dům s podlahovou je 16 000,- Kč. Je zde mnohem lepší tepelná pohoda. „Nohy v teple, nemoc v pekle“.

 

Podlahovým vytápěním lze v létě i příjemně chladit. Bezprůvanově. Mnohdy i bezkompresorově, tedy pasivně. Je zde vysoká účinnost chlazení, navíc opravdu  velmi nízká spotřeba elektřiny. Daleko vyšší  účinnost než u klimatizací.

 

Tepelná čerpadla

 

Tepelné čerpadlo je zařízení, které odebírá teplo z okolí. Spotřebovává se jen elektřina pro pohon kompresoru. Tedy zlomek původních nákladů na vytápění elektřinou. Před 2 lety byly pro kostely velmi výborné podmínky. Dotace 90 % investice, 100 % jistota přidělení dotace. To byl v podstatě dar. Některé kostely toho využily a jsou vytápěny tepelnými čerpadly. Samozřejmě, kostel bylo nutno osadit podlahovým vytápěním, radiátory, konvektory, nebo stěnovým vytápěním. Investice však rozhodně stála za to. Farnosti dnes nemusí velkou část svých kostelních sbírek věnovat EONu, nebo ČEZu za elektřinu na topení. Za teplo platí jen 25 – 30 % původních nákladů. I dnes lze žádat dotace, je to však již složitější.

 

Další zdroje tepla:

 

Mnohdy se používá zemní plyn. Ten je dnes asi 2 x levnější, než elektřina. Progresivní farnosti topí na farách i v kostelech automatickými ekologickými kotli. Přikládají 1 x za 2 – 5 dnů, zapalují 1 x za rok. Cena tepla je asi 6 x nižší, než u elektřiny přímotop, navíc zde nejsou žádné paušály.

 

Teplo, to jsou peníze.

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel, Energetický auditor


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 tepelne cerpadlo ideal, ale ne 100% - Autor: Andrew Stuchly 10. 1. 2011

     



bydleti.cz


Životní styl