Vytápění kostelů 2. Tepelná čerpadla. Dotace.

Vytápění kostelů 2. Tepelná čerpadla. Dotace.

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Kdo si neřekl, dotaci nedostal. Není nutno zmrzat v kostelech, ani platit majlant. Elektřina, která se nejčastěji používá pro vytápění kostelů, za poslední 3 roky zdražila cca o 100 %. Zdražování určitě není konec. Právě proto mnohé kostely s pomocí velmi výhodné státní dotace pořizovaly tepelná čerpadla. Dotace byla 90 % investice, 100 % jistota přidělení dotace. Tedy vlastně dar.



vytápění-kostelů-008d.jpgNapř. pravoslavná církev v ČR realizovala takto s dotací asi 50 solárních systémů na své fary. Mají dokonce i větrné elektrárny. Katolíci jsou jako obvykle poněkud konzervativní, ale ne všichni.

 

Jezuité, to byla vždy elita katolické církve. A tak je tomu dodnes. Na obrázku můžete vidět kostel v Krkonoších. Farnost patří Jezuitům. Tepelné čerpadlo vzduch voda bylo pořízeno před lety. Tehdy byla ještě elektřina levná.

 

Při dnešních cenách elektřiny bych tepelná čerpadla vzduch voda rozhodně do Krkonoš nedoporučil. Firmy ale chtějí prodat za každou cenu, tak se i dnes v Krkonoších tepelná čerpadla vzduch – voda montují.   I ta nejdražší tepelná čerpadla vzduch voda mají v zimě nízkou účinnost. 

 

V mrazech dosahují např. topného faktoru jen 1,9  navíc musí odtávat. Tedy reverzním chodem odstraňovat námrazu. To znamená další spotřebu energie, která se ovšem do topného faktoru nepočítá! Zákazník ji ovšem platí.  Navíc v Krkonoších je mnohem studeněji, než např. v Praze, nebo Brně.

 

Se zdražováním elektřiny  se dnes mnoho tepelných čerpadel vzduch voda předělává na voda -voda, nebo na jednoduché, spolehlivé, několikanásobně účinnější měděné vrty. 

 

Měděné hlubinné vrty. Měď je měď.

 

Je zajímavé, že investice do měděných hlubinných vrtů je podobná, jako investice do kvalitního tepelného čerpadla vzduch voda. Není tedy výrazně dražší. Účinnost vytápění měděných vrtů je však několikanásobně vyšší.

 

Spolehlivost měděných vrtů je taktéž mnohem vyšší.  Jsou jednoduchá. Přímo do vrtu dáte měděnou trubku. Měď je měď. Měď vede teplo dokonce 4 x lépe, než nerez. V této trubce přímo koluje chladivo. Odpadají lihové meziokruhy, ponorná čerpadla, plastové trubky a další položky , které jen zvyšují investici a snižují účinnost tepelných čerpadel.

 

Otopné systémy do kostelůvytápění-kostelů-008c.jpg

 

Podlahové otopné systémy jsou známé. Nevíří prach, sálají nádherné teplo – jsou příjemné, snižují nároky na energie, v létě u nových moderních kostelů je lze využít i ke chlazení. U novostaveb kostelů poměrně levné pořizovací náklady.

 

U rekonstrukcí se ke snížení investice používají suché podlahové otopné systémy, nebo mokrá podlahovka pouze do lavic. Tím se snižuje investice,  pracnost i zásahy do podlahy kostela. Velmi vhodné jsou i levicové ( soklové) konvektory. Mohou být ve dřevě, vypadají velmi hezky, výhodou je rychlý zátop a útlum. Tedy u menších farností s menším počtem mší v týdnu.

 

V případě zájmu Vám rádi poradíme. Opravdu není nutno ani mrznout v kostele, ani platit megalomanské účty za teplo. Stále více kostelů je vytápěno tepelnými čerpadly.

 

Autor: Ing. Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Tepelné čerpadlo v kostele kte - Autor: flow 7. 5. 2008
 Do topného faktoru se dnes jž odtávání - Autor: Ing. Pavel Sýkora 22. 11. 2010

     



bydleti.cz


Životní styl