Rekuperace 2. - Jak správně vybrat rekuperaci?

Rekuperace 2. - Jak správně vybrat rekuperaci?

Kategorie: TEPLO DOMOVA

Rekuperace je výměník, který odebírá teplo ze vzduchu, který odchází z domu, a předává toto teplo vzduchu, který do domu je přiváděn.



Dnes se rekuperace velmi často projektuje do Nízkoenergetických  a pasivních rodinných domů.

 

Rekuperace-007a.jpg

 

Výměna vzduchu je nutnost

 

Hygienická výměna stanoví, že polovina vzduchu v místnosti se musí za hodinu vyměnit. Jinak jsou dospělí unavení, děti nemocné, šíří se plíseň. Dříve s tímto nebyl problém. U dnešních moderních těsných oken již tento problém může nastat.

 

Rekuperace tedy slouží k výměně vzduchu, nikoliv k vytápění. Pokud chcete mít teplovzdušný otopný systém – topit vzduchem, je nutno mít zdroj tepla a vyšší rychlostí  proudění vzduchu ( hučení, foukání, prach) nebo větší průměry potrubí. Teplovzdušné otopné systémy však již neposkytují takový komfort a tepelnou pohodu, jako teplovodní otopné systémy. Radiátory, podlahové topení , stěnové topení, stropní topení.  Foukání  vzduchu  v místnosti není moc příjemné.

 

Před 10 – 15 lety byl běžný rodinný dům 10 x 10, 2 patra. Dnes, 160 m2 je již poměrně velký dům. Většina domů se staví 120 m2. U takto velkého domu již není nutno řešit rekuperaci. Výměnu vzduchu spolehlivě řeší mikroventilace. ( Poloha  otevření oken plastových, nebo dřevěných). Nebo digestoř. V domě by jste měli měnit ½ vzduchu  za 1 hodinu. Jde i o výpary rozpouštědel nábytku,  vydýchané CO2, apod.

 

Dnešní moderní digestoře mají odtah i 400 m3 za hodinu. Tedy více, než vyžaduje rekuperace. S nástupem pasivních domů a nízkoenergetických domů je však již nutno rekuperaci řešit.

 

Zemní  kolektor

 

Vzduchotechničtí odborníci se dělí na 3 skupiny. Jedna skupina si rekuperace do svých novostaveb  nemontuje. Přesto, že se montáží rekuperací živí. Zákazníkům ano. Druhá skupina říká, nasávat vzduch přes zemní kolektor je výhodné. V létě je to výborný zdroj chladu, v zimě zemní kolektor přihřívá vzduch. Jde o cca 15 m potrubí DN 150 mm zakopaného 2,5 hluboko v zemi. Nasávání vzduchu  samozřejmě nad terénem. Faktem je, že v tomto potrubí kondenzuje voda. Množí se baktérie. Může to být vydatný a spolehlivý zdroj choroboplodných zárodků pro Váš dům. V poslední době se proto do zemního vzduchotechnického kolektoru začalo dávat postříbřené potrubí.

 

Třetí skupina rekuperačních odborníků říká, že energetický přínos zemního kolektoru pro nasávání vzduchu k rekuperaci je mizivý ve srovnání s pořizovacími náklady a provozními potížemi. Nedoporučují jej.

 

Vhodné vzduchotechnické  potrubí

 

Nejhorší volba je PVC odpadové potrubí. Toto velmi dobře vede hluk. Zvláště v rovných částech. Proto se používá vzduchotechnické potrubí včetně tlumičů zvuku. V sídlišti pasivních domů ve Zlíně je hranaté potrubí pozinkovaný plech. Rozvody mají v podlaze. Toto potrubí se ve velkoobchodě nedodává, levně vám jej vyrobí každý klempíř.

 

Mají zde 2 okruhové rozvody. Topná a zpátečka do každé místnosti. Absolutně tiché. Průměry potrubí: ideální je kruhový průřez. Je vhodné volit o stupeň vyšší, než vám předepíše projekt. Pro hlavní svod předepisují DN 150 mm ( 200 je ideál). Výústky mají cca 100 mm ( ideál 160 mm). Tím dosáhneme velmi nízké spotřeby elektřiny pro ventilátor. Jen  8 W!

 

Navíc tyto ventilátory jsou téměř nehlučné. Větší domy se řeší nejlépe více rekuperačními jednotkami. Provoz je dle obsazení domu. Do vzduchotechnických rozvodů je možno zaústit i teplovzdušný krb. Jako izolace potrubí se používá kamenná vata. Potrubí je nutno dobře tepelně izolovat, jinak v něm dojde ke kondenzaci.

 

Nezapomeňte:

 

Na odvod kondenzátu od rekuperační jednotky a potrubí pro přívod vzduchu ke krbu. Potrubí do krbu zpravidla bere vzduch na fasádě. Rozměr cca 100 mm, ale topí hezky i krb, s přívodem trubku ¾“ ( krátká rovná vzdálenost).

 

Energetický přínos správně navrženého kvalitního tepelného čerpadla je však mnohonásobně vyšší, než rekuperace. I provoz pasivního domu bez tepelného čerpadla není příliš levný. Když pasivní dům, tak jedině s tepelným čerpadlem. 

 

Ceny:

 

Značkové rekuperační jednotky cca 100 000,- Kč, neznačkové, ale kvalitní  50, 20 000,- Kč. ( včetně ventilátoru a filtrů). Suma za rekuperaci tedy nemusí nabourat rozpočet vašeho rodinného domu, zvlášť, využijete – li realizaci svépomocí.

 

Příjemný a energeticky úsporný dům, není otázka ceny. Ale vhodné volby komponentů.

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel

zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Rekuperace - 1.díl


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     



bydleti.cz


Životní styl