Pasivní domy - PD a nízkoenergetické domy - NED

Pasivní domy - PD a nízkoenergetické domy - NED

Kategorie: TEPLO DOMOVA

To je trend. Do 10 let, se pasivních a nízkoenergetických domů bude stavět více než 50 %. Bude to chtít každý. Již dnes rostou jako houby po dešti. Počáteční nedůvěru prorazily perfektní výsledky a stále rostoucí ceny energií. „ Můj dům, můj hrad.“



Kdo dnes staví tyto domy? Domy na dožití

 nízkoenergetický dům 006.jpg

V Americe, pokud zůstane v běžném domě jen  jeden člověk,  ( důchodce) stěhuje se automaticky do penzionu. Energie pro provoz domu by sám neutáhnul. Proto si už 40 let stavějí pasivní domy. Domy na dožití. Ty nebudou muset v důchodu opustit, mohou v nich dožít. Právě ideální jsou domy kryté zeminou. Poskytují navíc bezpečí. Máte krytá záda. Odevšad z domu vidíte, co se děje před domem. I proti přírodním katastrofám jsou vysoce odolné. Stejně tak i proti teroristickým útokům. I v ČR si pasivní domy staví lidé v „předdůchodovém věku.“  Jako jistotu  důstojného stáří. Aby nemuseli „žebrat na zemní plyn a klepat se zimou.“ Ale stejně tak i mladí. Nezatížení starým myšlením.

 

 

Ceny těchto domů

 

Realizační ceny těchto domů nejsou zas tak vysoké. Včera, na přednášce Pasivní domy v Třeboni, architekt, realizační firmy i majitelé těchto domů se shodli na neuvěřitelných 10 % nárůstu ceny. Ve srovnání s běžným rodinným domem. Proč tedy budovat staré domy, starou a neúspornou technologii,  a nepořídit si pasivní dům?

 

Druhy domů

 

Nízkoenergetické domy ( NED) a pasívní domy ( PD)  jsou dnes:

 

1. Zděné klasickou technologií . Těchto domů mnoho není. Vyžadují vysoké zateplení. Tedy na zdivo přidat ještě řádnou tepelně izolační vrstvu. Cihla již těmto požadavkům nízkoenergetických domů  a pasivních domů  nevyhovuje. Cca 20 cm nízkoenergetické domy, 30 cm pasivní domy.

 

2. Montované domy. Těchto je nejvíce. Pouze se rozšíří tloušťka stěny se „skelnou vatou“. Upasivní dům 006.jpg pasivních domů 30 cm až 60 cm.

 

3. Domy kryté zeminou. To je optimální varianta. Pevné, spolehlivé, trvanlivé. Nejlépe vystihují heslo „Můj dům můj hrad“. „Velmi snadno“ vyhovují požadavku pasivních domů.  Tedy spotřeba tepla na vytápění do 15 kWh/m2 a rok.  Jsou vysoce trvanlivé. Provádějí se dva typy. Nadzemní ( s přihrnutím hlínou). Ty lze stavět i na rovině. Nebo podzemní. Ty se téměř nestaví.

 

Požadavky na pasivní a nízkoenergetické domy : 

 

Tepelně technické parametry nízkoenergetického domu:

Obvodové zdivo           U = 0,2 W/m2 .K

Střecha                        U =0,2  W/m2 .K

Podlaha                       U =0,4 W/m2 .K

Okna                            U =1,1  W/m2 .K

 

Tepelně technické parametry pasivního domu:

Obvodové zdivo            U = 0,15 W/m2 .K

Střecha                         U =0,12  W/m2 .K

Podlaha                        U = 0,15 W/m2 .K

Okna                             U =0,8  W/m2 .K  ( skla 0,8 a speciální rámy taky 0,8 W/m2.K)

 

Budova musí být vzduchotěsná ( při rozdílu tlaku mezi vnitřkem a vnějškem 50 Pa) nesmí být větší intenzita výměny vzduchu než 0,6 Pa/hod. 50 Pa odpovídá větru asi 9,5 m/s.

 

Výsledkem je, že do katetegorie nízkoenergetických domů patří domy  se spotřebou tepla do 50 kWh/m2 a rok ( před rokem 2004 to bylo  70 kWh/m2 a rok). Pasivní domy  jsou do 15 kWh/m2 a rok.

 

Výměnu vzduchu a vytápění pak zajišťuje vzduchotechnika. Ideálně topná věž. Ta má již v sobě zabudovanou rekuperaci i regeneraci vzduchu včetně ohřevu teplé vody s bojlerem tepelným čerpadlem.

 

Nároky na pozemek

 

Montované domy nemají žádné zvláštní nároky na pozemek. Snad jediný požadavek, aby dům nebyl stíněn z jihu. Domy kryté zeminou naopak dokážou zužitkovat i ty nejhorší „roztoky“, které by jinak bylo nutno zavést hlínou. Domy kryté zeminou se staví ve svazích, na rovině i různých terénních nerovnostech.

 

Nároky na řemeslné provedení. Stavíme pasivní dům.

 

Montovaný pasivní dům, někdy nazývaný také jako dřevostavba, je velmi náročný na řemeslné provedení. Každá chyba se může projevit ztrátou kvalit domu. Projektanti těchto domů již získali spoustu cenných zkušeností. Mají spoustu patentů na řešení tepelných mostů.

 

Přitom projekty těchto domů jsou v cenách projektů běžných domů. Projekt pasivního, nebo nízkoenergetického domu, sám o sobě je k ničemu. To není jako běžný rodinný dům, který se dá postavit ze 3 výkresů a jedné technické zprávy na 4 stránky. Je třeba mít Prováděcí dokumentaci. PD. Jak dům postavit. Stalo se již na stavbě, že stavbyvedoucí musel být v průběhu stavby vyměněn. Neměl na to lidsky, ani technicky. Třeba odvětrávaná mezera, místo 4 cm se projektuje 9 cm. Ona se skelná vata  stejně vybulí, při montáži, aby tam vůbec nějaká mezera zůstala.

 

Naproti tomu Dům krytý zeminou je velmi jednoduchý na stavbu. Často se staví svépomocí. Zeď je litý beton 30 cm. S armováním.  Hydroizolace bentonit. To je mnohem kvalitnější a trvanlivější, než IPA. IPU sežerou bakterie, bentonit tam bude navěky. Tepelná izolace je jednoduchá. 10 cm extrudovaného polystyrenu. Ideální by byla skleněná tepelná izolace, ta je však drahá. Nakonec vše ze 3 stran přihrnete hlínou. Snadné, jednoduché, solidní, trvanlivé. Není to opravdu drahé. V USA se pasivní  Domy kryté zeminou  to staví v termínu  do 3 měsíců. Jako montované domy.

 

Trvanlivost, odolnost

 

U pasivních domů krytých zeminou je trvanlivost a odolnost jasná. Vidíte to z konstrukce domu. Železobeton, zemina. Konstrukce domů chráněných zeminou je mimořádně odolná vůči živelným pohromám typu větrných smrští, krupobití a přívalových dešťů. Její  velkou výhodou je akumulace chladu v létě a tepla v zimě. Je vyzkoušeno, že když se v domě netopilo, loňskou dlouhou zimu, teplota ani v silných mrazech neklesla pod + 15°C. U montovaných pasivních a nízkoenergetických domů je trvanlivost vyšší, než u běžných domů. Třeba fasáda se provádí ze sibiřského modřínu. Není nutno jej natírat, ani udržovat.

 

Kontrola kvality   Blower door test.

 

Výstavba montovaného pasivního domu vyžaduje správný výběr komponent, ale hlavně bezpodmínečnou technologickou kázeň a kvalitu provedení. Vždyť profouknutí tepelně izolační vrstvy znamená nejen ztrátu tepla, ale hlavně znehodnocení minerální vaty. Nebezpeční kondenzace par v konstrukci je velké.

 

Byla – li by venkovní teplota minus 15° C a vnitřní + 21° C, při realitní vlhkosti vzduchu 84 %, se může dostat do konstrukce domu  o objemu 300 m3 ( malý dům) 17 – 34  l vody za 24 hodin !!! To znamená velké poškození a znehodnocení tepelně izolační vrstvy pláště budovy. Proto se u montovaných domů provádí již při realizaci blower door test. Termokamerou, při nucené výměně vzduchu speciálním ventilátorem s proměnlivou geometrií a proměnlivými otáčkami se případná nekvalita snadno odhalí.

 

Možné překážky

 

Myslím, že pasivní domy a nízkoenergetické domy mohou mít v některých případech jediného nepřítele. Úředníky. Někdy je jednání krátké, vstřícné, jindy několikaleté.  Uředníci jsou někdy schopni „neuvěřitelných výkonů“. Třeba na jednom sídlišti těchto domů  údajně již 3 roky blokují dotaci z Bruselu na fotovoltaickou elektrárnu. Přesto, že město se písemně zavázalo „Bruselu“ ke spolupráci a podpoře dané   fotovoltaické elektrárny. 

 

Něco pro škarohlídy

 

Mnoho lidí si staví pasivní domy  protože jsou fandové. Aby udělali něco pro přírodu. Pokud je však staví 20 km od města, a každý den jezdí autem do práce, auto spotřebuje více energie, než kdyby bydleli ve městě v běžném rodinném domě, nebo bytě.

 

Něco pro stavebníky

 

Na přednáškách Pasivních domů je dnes i hodně stavebníků právě dokončujících domy. Aby implementovali některé principy do svých, právě rozestavěných domů. Aby nepostavili novostavbu a ta mezitím morálně a technicky zestárnula tak, že po kolaudaci můžou začít s přestavbou. Aby jejich dům, často životní dílo, byl moderní i za 15,20 let. A technika jde rychle dopředu. Ani ne tak technika, spíše ceny energií. Ty rostou, jako rakovina v posledním stádiu. 

 

Kdo se bojí těchto domů?

 

Určitě ne stavebníci. Ti jsou naopak překvapeni, že „dokonalost“ může být tak jednoduchá. Velký strach mají topenářské firmy. Je to logické, v pasivních domech se netopí. Pak samozřejmě síťové monopoly. Elektřina, zemní plyn, vodárny a kanalizace. Můžou zdražovat jak chtějí, do pasivních domů nic neprodají. Snad jen trochu, ale opravdu jen trochu elektřiny. Pokud domy nebudou mít vlastní fotovoltaické elektrárny. Dnes již fotovoltaika není moc drahá. Stává se realitou dne. To je trend. Tomu se nelze bránit. Naftou už taky nikdo netopí, petrolejkou nesvítí.

 

Ověřenost technologie, praktické zkušenosti

 

Technologie pasivních domů krytých zeminou se používá v USA od 70 – tých let. Vyzkoušené ověřené. Již konstrukce těchto domů silně připomíná pevnost. U montovaných domů je již pevnost a trvanlivost o něco menší. Praktické zkušenosti s těmito domy v ČR jsou vynikající. Zájem o tyto domy připomíná lavinu.

 

Do 10 let, se jiné domy, než nízkoenergetické a pasivní stavět nebudou.  Kdo by kupovat téměř za stejné peníze starého Moskviče se spotřebou 13 litrů, když může mít nového „superMercedesa“ se spotřebou blížící se k nule  ? Jedině snad do muzea. Ale to by ten Moskvič musel být v perfektním stavu.

 

autor: Ing. Sýkora  Pavel, Energetický auditor

zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Domy kryté zeminou. Pasivní domy.
Nízkoenergetické byty - Bydlete chytře!


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 na to, že přednáška v Třeboni byla v roce 2005 - Autor: Ing. Pavel Sýkora 4. 2. 2013
 dum - Autor: Petr 29. 8. 2016

     



bydleti.cz


Životní styl